Dikkat çeken sözler: Pazartesi vakalar artabilir

Normalleşmeyle birlikte hareketlilik arttı. Prof. Dr. Aydın kümeleşmelere dikkat çekerek, "Pazartesi günü vakalar artabilir" uyarısında bulundu. Aydın, aşı randevulara gidilmesi gerektiğini de söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2021 21:45 GÜNCELLEME 12.06.2021 21:45 GÜNCEL
Dikkat çeken sözler: Pazartesi vakalar artabilir
Dikkat çeken sözler: Pazartesi vakalar artabilir

Salgında günlük vaka sayıları 6 binlerde seyrediyor.Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Kemalettin Aydın'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Aydın, kademeli normalleşme sürecinde artan hareketlilikle birlikte vakaların da artabileceğini söyledi.

Prof. Dr.  Kemalettin Aydın, "Tahmin ediyorum önümüzdeki pazartesi günü biraz daha düğünlerin sayısı, toplantıların sayısı, yemekli düğünler gibi açılımlar normalleşmeler olunca insan hareketliliği ve insan kümeleşmeleri artınca doğaldır ki hayatımızda var olan virüs bir miktar daha rakamları yükseltir. Ama bu yükseltmenin büyük bir dalga olarak hayatımızı yeniden güz dönemine kadar tedirgin edecek bir yükselme olacağını düşünmüyorum" dedi.



4. DALGA İHTİMALİ

Doktor Aydın yükselişin korkutucu düzeyde olmayacağını düşündüğü belirterek "Olsa olsa 10 bin, 12 binler civarında bir yükselmeye kadar çıkabilir. Ama toplum da buna tedbirini alarak süreci yönetir. Tabi ki burada asıl olan konu, yüklü miktarda aşının Türkiye'ye geliyor olması. Aşının da hızlı bir şekilde aşağı yaş gruplarına doğru inmesi. Aşıya mutlaka gitmemiz lazım" ifadeleriyle sözlerine devam etti.

HANGİ AŞI YAPTIRILMALI?

Hangi aşı ile olunacak konusundaki soru. Onu bugün artık farklı aşılar ile de de yapılabileceği bilgisine sahibiz. Ama 'yok ben farklı aşıyı yaptırmam, bildiğim ölü virüs aşısı ile devam etmek istiyorum' diyen gruba da inşallah yerli ve milli ölü virüs aşısı dediğimiz, Kayseri grubunun aşısı da eylül sonu, ekim gibi üretime ve kullanıma geçince onunla rapel (hatırlatma) dozunu çok rahatlıkla yapabilecekler. Ama şuan da görülen o ki Türkiye'deki her iki aşı ile de birbirlerini rapelleyebilirler.

"BU MATEMATİKSEL DURUMUN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN AŞIYA MUTLAKA GİTMEMİZ LAZIM"

Prof. Dr. Aydın, yapılan anlaşmalar ile birlikte toplum bağışıklığının oluşacağı düzey olan nüfusun yüzde 70'inden fazlasının aşılanabileceği miktarda aşının, Türkiye'ye geleceğini belirtti. Aydın, sırası gelen her vatandaşın aşıya yönelmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bugüne kadar büyük bir mücadele verildi. Bu mücadelenin içerisinde bireysel mücadelemiz var. Birçok bedel ödeyerek bu mücadelenin içinde olan insanlar oldu. Sağlık çalışanları şehitlik mertebesine ulaşarak bedel ödedi. Hükümet çok ciddi bir anlamda mücadele etti. İlacı bulmak, aşıyı bulmak, şehir hastaneleri ve bunların ekonomik kaynaklarını sağlamak gibi. Bir buçuk yılın sonunda şuraya geldik, evet belirli bir oranda kontrol edebilir duruma geldik. Hem sağlık alt yapımızla, hem milletin bilinçlenmesi ile hem de aşının devreye girmesiyle. Bugün toplumun yüzde 16'sı ve daha üzerinde aşılanan var. İnşallah bu 2 aylık süreçte 30-30, 60 milyon doz daha geldiğinde nüfusun yüzde 70'ini aşacak durum matematiksel olarak ortada. Ama bu matematiksel durumun gerçekleşmesi için aşıya mutlaka gitmemiz lazım" diye konuştu.

"İKİ DOZ ÇİN AŞISI OLANLARIN 6 AY SONRA HATIRLATICI DOZUNU DA YAPTIRMAK GEREKİYOR"

Covid-19 ile mücadele kapsamında aşının çok önemli olduğunu, kendinin faz denemelerinde dahi aşı için gönüllü olduğunu ve aşısını olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kemalettin Aydın, üçüncü doz olarak bilinen rapel yani hatırlatma dozu ile ilgili de şunları kaydetti:

"Biz aşıları baştan itibaren hep söylüyoruz. Bu aşılar bir kez yapılıp daha sonra geri kalan ömür boyu koruyuculuğu olan aşılar değil. Bu aşıların zaman içerisindeki koruyuculuğu; bakarsınız 6 ay, bakarsınız 2-3 yıl sürecek bize bunu zaman gösterecek. Ama belli bir zaman sonra bizdeki savunma hücrelerinin azalıp kaybolacağını, onun için de bir hatırlatma dozuyla fabrikanın yeniden bir savunma hücresi üreteceği bir süreç yaşanacağını söyleniyor. Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun hazırladığı rehbere göre, hastalık geçirenleri 6 ay sonra aşıya alıyordu. Bu şunu da gerektiriyor o zaman. 2 doz Çin aşısı olanların 6 ay sonra hatırlatıcı dozunu da yaptırmak gerekiyor.



Ama bunun kesin cevabı şöyledir. Bilim üzerinden konuşmak lazım. 6 ay, 8-10 ay, belki 1 yılı dolacak. Siz aşılamış olduğunuz kitleyi biliyorsunuz. 1 yıl içerisinde o kitle içerisinden belirli bir grubu alırsınız, bu grupta koruyucu antikorların ne kadar daha devam edip etmediğine bakarsınız. 1 yılı dolanların aşının etkinliği devam ediyorsa, o zaman yaptırmadan gidersiniz. Şuan bu işin tam tartışıldığı bir dönem. Ama görünen o ki özellikle Çin aşısında hatırlatma dozuna ihtiyaç olacak. Bu sıralar da tam olarak bunun zamanı. Tahmin ediyorum ki güz dönemine kadar kullanıma girecektir.

YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • fatihan 2 yıl önce Şikayet Et
    ağzınızı hayra açın ayıp be.
    Cevapla
  • Yurttaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Pazartesi vakalar dahada düsecek.O prof oyle soylediyse bende dusecek diyorum..Pazar yasagida kalksa ,insanlar normalede gecse vakalar artmaz düser..Hatta bu 6 bin rakamlari bile cok.Nerde kacak var bilmiyoruz.Sakin maske demeyin.Maske yuzunden sikintilar artacak.
    Cevapla
  • Yurttaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ömer faruk kardes benim alanim hayat ana bilim,tecrube ana bilim,öngoru ana bilim v.s .Sunu bilki hayatin disinda gerceklerden uzak ,gidisattan habersiz birsüru okumus cahil var.Bir coban kadar bu ülkeye faydasi olmayan okumuslar ,bol ünvanlı insanlar var.Biz cobanlar yuzunden geri kalmadik.Okumus bol ünvanli ,fakat devlete,millete faydayi birak zarari olan okumus yoneticiler sayesinde GERİ kaldik.örnekler o kadar cokki..
    Cevapla
  • Ömer Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş senin profesörlük alanın hangi ana bilim dalı açıklar mısın?
    Cevapla
  • AhmeT 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olanların yanına yaklasmanin.Virüs kaparsiniz
    Cevapla
  • Ahmet Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı okurken firmanın sorumluluk almadığına dair imzayı niye artırıyorlar?Artık şu PLANDEMİ oyunlarını bitirip insanlar rahat rahat yaşasın artık.İsteyen verirsin aşısını aşı olmak istemeyenlere de kimse zorlama yapamaz
    Cevapla
  • Cihan sümer 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben oldum imza atmadım
    Cevapla
  • Cüneyt beyaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye mi , çünkü çok hızlı üretildi tam çalışmalar tam etki incelemeleri yapılmadı.Adam neden risk alsın zaten aşı üretmek için milyar dolar harcamış birde tazminat ile mi uğraşsın.Beğenmiyorsaniz 10 yıl bekleyin aşıyı alın diyebilir.
    Cevapla
  • Aziz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ameliyat olsan, mr vb çektirsen imza atmıyormusun onları nefen yaptırıyorsun.
    Cevapla
  • KOMİK SEÇMEN 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı karşıtlarının içerinde bir tane bile tıp eğitimi almış adam yok.
    Cevapla
  • Malatya 2 yıl önce Şikayet Et
    Nobele aday gösterilen neva Çiftçioğlu, Operatör Dr. Mehmet Okan Özdemir, Prof. Dr Serhat Fındık, Gülümser Heper, Canan Karatay, Ahmet Maranki, Alişan Yıldıran, Ümit Aktaş daha sayayım mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR