Kanal istanbul'un açılmasına 'başka devletler ne der diye' düşünmenin müstemleke zihniyeti olduğunu söyleyen Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, 'Montrö'ye göre, boğazdan geçen bir gemiden 22 kat daha ucuza ücret alıyoruz. Bunun bir an önce düzeltilmesi lazım.' çağrısında bulundu.

Akit TV'de Halis Özdemir'in sunduğu Vizyon programına katılan Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Kanal İstanbul ve Boğazlar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"MONTRÖ BOĞAZLAR'IN TAPUSU DEMEK SON DERECE YANLIŞTIR"

"Montrö Sözleşmesi, Türkiye'nin yumuşak karnı değildir. 'Türkiye'nin yumuşak karnıdır' demek, hasımlarımızın kulağına kar suyu kaçırmak demektir. O zaman derler ki biz bu karna bastıralım derler." diyen Cihat Yaycı, "Montrö, Boğazların tapusudur demek son derece yanlıştır. Uluslararası hukukta tapu kavramı yoktur. Eğer siz böyle derseniz, 'Montrö giderse Boğazlar elden gider' demektir ki, bu Türkiye yok demektir. Türkiye'nin Boğazlardaki hükümranlığı 1453'ten beri tamdır." ifadelerinde bulundu.

"KANAL İSTANBUL'UN, MONTRÖ'YÜ DELMESI SÖZKONUSU DEĞİLDİR."

"Kanalın yapılması Montrö ile alakası yoktur, sözleşmeyi etkilemez. Kanal İstanbul Montrö'yü, Montrö de Kanal İstanbul'u etkilemez." ifadesinde bulunan Cihat Yaycı, "Kanal İstanbul'un, Montrö'yü delmesi sözkonusu değildir." dedi.

"BİR SAVAŞ GEMİSİ İMZACI DEVLETLER İZİN VERMEZSE GEÇEMEZ"

Teknik bir bilgi eksikliği olduğunu vurgulayan Yaycı, "Bir savaş gemisi Karadeniz'e veya Adalar Denizi'ne geçecekse Türkiye'ye deklarasyonda bulunur. Türkiye bunu imzacı devletlere dağıtır. İmzacı devletler itiraz etmezse geçerler." dedi.

"GEMİLER SÖZLEŞMEYE GÖRE 22 KAT UCUZA GEÇİYOR"

Boğazlar konusunda acil bir uyarıda bulunan Yaycı, "Montrö'ye göre, boğazdan geçen bir gemiden 22 kat daha ucuza ücret alıyoruz. Bunun bir an önce düzeltilmesi lazım." çağrısında bulundu.

"GEMİLER KILAVUZ ALMADIĞI İÇİN KAZALAR MEYDANA GELİYOR"

"Kanaldan geçerken şu olur; burada bir ücret sözkonusu olur." ifadesinde bulunan Yaycı, "Diğer yandan boğazdan geçen gemiler kılavuz alması gerek. Kılavuz almıyorlar ve boğazda kazalar oluyor. Kanal İstanbul yapılması 'İstediğimiz gibi ücretlendirme yaparız, kılavuz şartı koşarız' demektir" şeklinde konuştu.

İSTANBUL 'ADA' OLACAK İDDİALARINA TEPKİ GÖSTERDİ: BİLGİSİZLİK

Kanal İstanbul'un yapılmasıyla İstanbul'un ada statüsü alacağı iddialarına tepki gösteren Cihat Yaycı, "Kanal açıldığı takdirde ada oluşacak iddiası var. Böyle bir bilgisizlik olamaz. Çünkü deniz hukukunda açılmış suni kanalların çevrelediği bölge anakara olarak kabul edilir. Suni kanal açıldı diye ada sayılmaz." ifadesini kullandı.

"KANALIN AÇILMASINA BAŞKA DEVLETLER NE DER DEMEK MÜSTEMLEKE ZİHNİYETİDİR"

Türkiye'nin Kanal İstanbul'u tam bağımsız hür bir irade ile yapabileceğini söyleyen Cihat Yaycı, başka devletlerin açıklamalarını dikkate alınmasına tepki gösterdi. Yaycı, "Kanal açıldığında başka devletler ne der diye düşünmek müstemleke zihniyetidir." diye konuştu.

Diğer taraftan Yaycı, Rusya Büyükelçisi'nin Kanal İstanbul açıklamasını hatırlattı.

(Akit.com.tr)

Yorumlar 24 Yorum Var
  • Muslim Brothers 12.07.2021 21:37
    boğazdan geçiş ücretleri 100 kat arttırılmalı
  • Emin 12.07.2021 21:10
    Bu ülkenin gerçekten gecek kahramanlara ihtiyacı var dilerim kahramanların sayısı her gaçen gün artar
  • Asım 12.07.2021 18:37
    Varlık her zaman yokluktan iyidir. Kaza boğazda da olabilir kanalda da. Ancak , Kanal İstanbul, Şehre şekil verip Tarihi bir Nitelik kazandırmaktır. "Burası bizim" , "Burayı Biz Şekillendirdik" demek için bir fırsattır. Ayrıca deniz kenarı bir Nimettir, Hem manzara, hemde ulaşım için bir alternatif olacaktır. Değer kazanacağız İnşallah.
  • ismail 12.07.2021 17:43
    Cehalet Halk Partisine kapak olsun.
  • Aslann 12.07.2021 17:35
    Yaycı paşa hukuken kapağı koydu .. Sadece erdoğana karşı gelmek için Konuşanlar duydunuz mu ??
Daha fazla yorum görüntüle