Bayraktar TB 2, Anka, Aksungur ve Akıncı. Yerli insansız hava araçları tüm dünyada adından söz ettiriyor. Sahada gösterilen başarı sayesinde her geçen gün yeni ihracat haberleri geliyor.

Azerbaycan, Suriye ve Libya’da rüştünü ispat eden Türk insansız hava araçlarına dünyadan ilgi büyük. Türkiye son olarak Polonya’ya BayKar üretimi 24 adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satışı yaparak, ilk kez bir NATO ülkesine SİHA ihracatı gerçekleştirmişti.

BİR ÇOK ÜLKE TÜRK İHA / SİHALARINI KULLANIYOR

Ayrıca Ukrayna ve Katar, Azerbaycan ve Türkmenistan’a Bayraktar TB2 insansız hava aracı, Tunus’a TUSAŞ üretimi Anka insansız hava aracı satıldı. Suudi Arabistan ise bir süredir Karayel insansız hava araçlarını kullanıyor.

Teknoloji ürünlerinde çok özel teklifler!VodafoneŞimdi Satın Al
Axess Kart onaylanan limitini öğrenmek ister misin? 2 dakikada başvur.Akbank
  
 

Ancak yerli silahlı insansız hava araçlarına yönelik ilgi bu ülkelerle sınırlı değil. Irak, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Etiyopya, Umman, Nijerya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Bosna Hersek gibi ülkelerde yerli SİHA'larla ilgileniyor. Bu ülkelere son olarak İngiltere ilgileniyor.

İNGİLTERE DE TÜRK SİHALARIYLA İLGİLENİYOR

İngiltere’nin Türk SİHA’larına ilgisiyse, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın 11 Aralık’ta yaptığı bir konuşmayla kamuoyuna yansıdı. İngiliz bakan, “Türkiye’nin İHA/SİHA'larını Suriye, Libya ve Diğer yerlerde kullanmasının sahada üstünlük sağladığını" söyledi.

21 Ocak'ta konuşan Bakan Varank, "Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace’ın SİHA’larımız için kullandığı ifade ‘game changer’ yani oyunun kurallarını değiştiren teknoloji. Bu açık bir şekilde bu alanda Türkiye’nin üstünlüğünün kabul edilmesi, artık kuralları Türkiye’nin belirlediğini itiraf etmek demek.” ifadelerini kullanmıştı.

İNGİLTERE’NİN TÜRK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA OLAN İLGİSİ NE BOYUTTA?

CNN TÜRK'e konuşan Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İngiltere’nin Türk SİHA'ları ile çok ciddi ilgilendiğini söyledi. Türkiye’nin İngiltere’ye SİHA konusunda farklı opsiyonları sunduğunu aktardı.

İNGİLTERE’YE SİHA TEKLİFİ YAPILDI

"İngiltere Türk Silahlı İnsansız Hava araçları ile çok ciddi ilgileniyor. Artık onların karar vermesi lazım. Biz kendilerine opsiyonları sunduk. Şu anda ciddi olarak bu opsiyonları değerlendiriyorlar."

İngiltere kararını verirse Türk silahlı insansız hava araçları, bir ülkeye daha ihraç edilecek. Avrupa semalarındaki yerli İHA sayısı da artmış olacak.

Yorumlar 35 Yorum Var
  • Turgay 16.10.2021 21:51
    Vermeyin kardeşim biz alabiliyormuyuz Önünüze gelene
  • şehitlerimiz 16.10.2021 21:26
    refahiye faciasını kimse bilmez. sümenaltı tarihimiz.
  • paralar gelsin 16.10.2021 17:11
    parayı almadan malı vermeyin. bunlar malum, parasını verdigimiz malı vermediler. bu seferde verdigimiz malın parasını vermezler. abd son misal.
  • mert 16.10.2021 17:06
    ABD ingiltere gibi düşman ülkelere kesinlikle satılmamalı. Türkiye'nin düşmanlarıyla mücadele kanunu çıkarmalıyız meclisten. Bu kapsama giren Nato ülkelerine siha satışı kısıtlanmalıdır. Nato bizim düşmanımızdır.
  • Fatih 16.10.2021 16:47
    Bu silahları yerli üretimi daha da yükseltmek adına gelişmiş ülkelerden eksiğimiz olan alanlarda teknoloji ve eğitimler karşılığı + para ile birçok alanda hızlı şekilde milli üretim kabiliyetini ve daha hızlı teknoljik alanda ilerleme kapasitesine ulaşabiliriz onlar bir açığını kapatırken bizde önemli bir açığı kendi başımıza temel alt bilgi eğitim ve üretim ile birçok alanda %100 milli üretime ulaşabiliriz
Daha fazla yorum görüntüle