2022 MTV ücreti ne kadar olacak? Motorlu Taşıtlar Vergisine indirim gelecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 yılına ait Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yılbaşından itibaren 36.2’lik artış yapılması gerekiyor. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile bu zam yüzde 21’lik enflasyon oranında olacak. Peki MTV ne zaman ödenir? MTV nasıl hesaplanır?

ABONE OL
GİRİŞ 10.12.2021 08:49 GÜNCELLEME 10.12.2021 08:50 GÜNCEL
2022 MTV ücreti ne kadar olacak? Motorlu Taşıtlar Vergisine indirim gelecek mi?
2022 MTV ücreti ne kadar olacak? Motorlu Taşıtlar Vergisine indirim gelecek mi?

Yılbaşından itibaren MTV ücretlerine zam gelecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yüzde 36.2’lik artış yerine Enflasyon oranı kadar yani yüzde 21 seviyesinde artış olabileceği ifade ediliyor. Edinilen bilgiye göre, ekonomide yaşanan sorunlar ve enflasyon nedeniyle, fiyat artışlarının vatandaşta yarattığı sıkıntıyı azaltmak için formül arayışları sürüyor. 

BAKANLIK AÇIKLADI

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 yılına ait Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kapsamda vergi, harç ve ceza tutarları belirlenen yüzde 36,2 oranında artacak.

Yeniden değerleme oranlarına göre de  2022 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi de (MTV) bin 51 liradan bin 431 liraya çıktı.

Piyasada ise en fazla kullanılan ve motor hacmi 1.301 cc-1.600 cc olan araçlarda en düşük MTV de 1.830 liradan 2.492 liraya yükseldi.

2022 MTV 1.265 LİRAYA DÜŞEBİLİR

İndirime ilişkin Cumhurbaşkanı kararının, ay sonuna kadar Resmî Gazete’de yayınlanması gerekiyor. MTV’deki artış, yüzde 36,2 yerine yüzde 20 ile sınırlı kalırsa, (1-3 yaş aralığındaki) motor silindir hacmi 1.300 cc ve aşağısında olanların ödemesi gereken vergi tutarı 2022 yılında, 1.431 liradan 1.256 liraya düşecek.

CUMHURBAŞKANI'NIN İNDİRME YETKİSİ VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Motorlu Taşıtlar Vergisini düşürme veya artırma yetkisi bulunuyor.

YÜZDE 50'YE KADAR İNDİRİM YAPILABİLİR

25 milyondan fazla araç sahibi için oldukça yüksek vergi anlamına gelen bu oranların revize edilmesi gündeme geldi. AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanının bu oranı yüzde 50 oranında düşürme yetkisinin bulunduğu, yetkisini 2020 yılında kullanarak, MTV’deki yüzde 22.57’lik artışı, yüzde 12’ye düşürdüğü anımsatıldı.

KULİSLERDE KONUŞULUYOR

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2022 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda indirim yetkisini kullanabileceği belirtiliyor.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NEDİR?

Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

MTV ÖDEME HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin hesaplanmasında aracın türü, yaşı ve motor hacmi göz önüne alınıyor. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre ödenecek vergi tutarı değişiklik gösteriyor.

MTV, otomobil ve motosikletlerin yaşı ve silindir hacmine göre, otobüslerin yaşı ve oturma kapasitesine göre belirleniyor. Kamyon ve kamyonetlerde ise aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı göz önünde bulundurularak MTV tutarı hesaplanıyor.

MTV NE ZAMAN ÖDENİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Ocak ve Temmuz olmak üzere yılda iki defa ödenir.

 

YORUMLAR 3
  • Şemseddin Sami 2 yıl önce Şikayet Et
    2000 model otomobilim var 110tl 2021 yılında vergi ödedim ...LPG gelen zamla artık benzinle çalışıyor km'de 1tl yakıyor... Esas benzin zamlarına bir çare bulunmalı
    Cevapla
  • zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelirirne göre Dünyada en yüksek MTV ödeyen Türk halkıdır. Bu hata düzeltilmelidir. ARABA LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR(EVDE bulunan çamaşır makinesi, elektirk ve su gibi). Devlet bunu düzeltmelibu millete eziyetten çıkarmalıdır. Haaa gerekiyorsa bir kişi ailede beraber aynı evde yaşayanlar ikinci araba alırsa 4 kat, üçüncü arabaya 6 kat arttırılmış olarak yasal düzenleme yapabilir. Bu sayede hakkaniyet oluşur ve gereksiz araba kullanımı azaltılır. ANCAK BİR ARABADA HİÇ VERGİ ALINMAMALIDIR.
    Cevapla
  • Sinan Tekin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence iyi araştır MTV oranı Fransa da avrupada çok yüksek
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR