Bakan Koca'dan aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs pandemisinde fırtınanın geçtiğini ama aşının öneminin devam ettiğini kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2022 17:44 GÜNCELLEME 30.04.2022 19:27 GÜNCEL
Bakan Koca'dan aşı açıklaması
Bakan Koca'dan aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamanın önemine değinerek "İnsan ömrünün uzamasında en etkili faktörlerden biridir. Herkes için uzun bir yaşam amacıyla aşı bilincini yaygınlaştıralım." ifadesini kullandı.

Koca, sosyal medya hesabından "Aşı Haftası" dolayısıyla paylaşımda bulundu.

"Aşı Haftası"nın 2015'ten beri hastalıklara karşı aşılamayı teşvik etmek için düzenlenen bir farkındalık haftası olduğunu belirterek aşılanmanın dünyada her yıl, difteri, tetanos, boğmaca, kızamık kaynaklı tahminen 2 ila 3 milyon ölümü önlediği, Kovid-19'a karşı rolü olduğunun bilindiğini ifade etti.

İnsanlık tarihinde büyük salgınlara, ölümlere yol açan pek çok hastalığın aşılamanın sonucu olarak artık görülmediğine dikkati çeken Koca, çiçek hastalığının 1977'den itibaren görülmediği ve 1987'de de çiçek aşısı uygulamalarının ihtiyaç kalmadığından tüm dünyada durdurulduğunu anımsattı.

Koca, çocuk felcinin dünya genelinde aşılamayla yok edilme aşamasına geldiğini belirterek Türkiye'de son vakanın 1998'de görüldüğünü kaydetti. Koca, 2009 yılının nisan ayından bu yana Türkiye'nin yenidoğan tetanosunu, 2020 yılının aralık ayından beri de kızamıkçık hastalığını elimine ettiğini vurguladı.

Türkiye'de uzun yıllardır sürdürülen aşılama programlarıyla difteri hastalığının görülmediğini belirten Koca, "Ülkemizde son difteri vakasının görüldüğü yıl 2011'dir. Hastalık, özellikle 5 yaş altında ve eksik aşılılarda ölümle sonuçlanabilmektedir." ifadesini kullandı.

ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILAMA TAKVİMİ

Koca, genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında Türkiye'de çocukluk çağı aşılama takvimiyle "boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, suçiçeği, hepatit A, hepatit B, S. Pneumoniae, H. İnfluenzae Tip B." adlı 13 hastalığa karşı aşı yapıldığını kaydetti. Çocuklara ve risk grubunda olan erişkinlere aşının ücretsiz olduğunun altını çizen Koca, şöyle devam etti:

"Genişletilmiş Bağışıklama Programı takvimini tamamlayan bir çocuk, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklardan korunmaktadır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk bu hastalıkların yol açtığı karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri, verem, menenjit ve zatürreden, orta kulak iltihabından, bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır."

"FIRTINA GEÇTİ AMA AŞI ÖNEMİNİ YİTİRMEDİ"

Türkiye'deki aşı uygulamasına değinen Koca, "Ülkemizde yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin bebeğe aşı uygulaması başlatılmaktadır. Uygulanan aşılar, 'İyi Üretim Prosedürleri' kurallarına uygun üretilmiş olup uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır." değerlendirmesini yaptı.

Son yıllarda dünyada beliren aşı tereddüdünün toplum sağlığının önündeki risklerden biri olduğuna dikkati çeken Koca, şunları kaydetti:

"Başta çocuklar olmak üzere, aşılanmamış/eksik aşılı kişiler için hastalık riski kaçınılmaz olarak yükselmektedir. Aşı tereddüdü ve aşı reddi bugün 10 küresel sağlık tehdidi arasında. Salgının başında umut bağladığımız aşının, Kovid-19'un kontrol altına alınmasındaki rolünü gördük. Aşı tarihinin önceki zaferlerine benzer bir zafer yaşadık. Yerli aşımız Turkovac, risk grubundakiler başta olmak üzere hepimizin hizmetinde. Fırtına geçti ama aşı önemini yitirmedi. Aşılanma, sağlığımıza karşı görevimizdir. Aşılanma, doğan her çocuğun doğal hakkıdır. Aşı, insan ömrünün uzamasında en etkili faktörlerden biridir. Herkes için uzun bir yaşam amacıyla aşı bilincini yaygınlaştıralım."

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR