Türkiye'de maymun çiçeği görüldü mü? Sağlık Bakanı Koca'dan yeni açıklama

Avrupa ve Amerika'da yayılan "maymun çiçeği" virüsü tüm dünyada endişeye neden oluyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de şu ana kadar "maymun çiçeği" vakası görülmediğini açıkladı. Bakan Koca, maymun çiçeğiyle ilgili son dakika açıklama yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2022 15:00 GÜNCELLEME 25.05.2022 15:51 GÜNCEL
Türkiye'de maymun çiçeği görüldü mü? Sağlık Bakanı Koca'dan yeni açıklama
Türkiye'de maymun çiçeği görüldü mü? Sağlık Bakanı Koca'dan yeni açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maymun çiçeği hastalığına dair bugüne kadar Türkiye'de bir vaka olmadığını bildirerek, "Maymun çiçeği hastalığının pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını daha çok salgı ve yakın temasla bulaştığını biliyoruz. O nedenle bu konuda gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun." dedi.

Koca, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Maymun çiçeği hastalığının, Türkiye'de görülüp görülmediğine dair soru üzerine Koca, yeni bir tedirginlik alanı oluşturmamak gerektiğini vurguladı.

"VAKA GÖRÜLMEDİ, PANDEMİYE YOL AÇMAZ"

Maymun çiçeği ile ilgili bugüne kadar Türkiye'de görülen bir vakanın olmadığını belirten Koca, şöyle devam etti:

"Zaten olduğunda bunu açıklamış, bildirmiş oluruz. Maymun çiçeği hastalığının bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını daha çok salgı ve yakın temasla bulaştığını biliyoruz. O nedenle bu konuda gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket edilmesi gerektiğini de bakanlığımız yakın takip etmekte. Bu çerçevede söylenmesi, dikkat edilmesi gereken bir durum olursa bunu da açıklamış oluruz."

AŞI ÜZERİNE İSTİŞARELER YAPILIYOR

Koca, çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 olduğunu bildiklerini ifade ederek, "Bu konuyla ilgili dünyada 70'ten sonra geliştirilmediğini hepimiz biliyoruz ama anlıyoruz ki Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerin o dönemde canlı virüsü imha etmediğini, aşı olarak geliştirdiğini görüyoruz." diye konuştu.

Aşıyla ilgili Türkiye'de çalışma olup olmadığı sorusuna ise Koca, "Bizde bu noktada arkadaşlarla, bilim kuruluyla, özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz, bununla ilgili de istişare halindeyiz." karşılığını verdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖZLÜK HAKKI MÜJDELİ

Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili çalışmanın tamamlanıp tamamlanmadığına dair soru üzerine Koca, müjdeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mart'ta verdiğini, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarıyla ilgili durumu 5 maddede özetlediğini anımsattı.

Koca, bugüne kadar hiçbir meslek grubuna yapılmayan yasal çalışmanın, şiddet konusunda yapıldığı anlatarak, sağlık çalışanlarına ve hekimlere yönelik şiddetin, katalog suç kategorisine alındığını, Türkiye'nin dünyada benzeri olmayan bir şekilde malpraktis sorununu da kökten çözdüğünü belirtti.

Emeklilikle ilgili genel çerçevede çalışıldığını, özlük haklarıyla ilgili çalışmanın da sürdüğünü dile getiren Sağlık Bakanı Koca, şunları kaydetti:

"Sayın Grup Başkanvekilimizin açıklamasıyla, mayısta Meclis gündemine geleceğini ifade etmişlerdi. Dolayısıyla bu ay geleceğini düşünüyoruz. Meclis'in iradesinde olduğunu ve yakın zamanda geleceğini tahmin ediyorum. Hekim arkadaşlarımız, sağlık çalışanlarımız, özellikle bu dönemde Cumhurbaşkanımızın müjdelediği 5 maddenin gündeme girmesiyle ciddi anlamda sorunların çözüleceğini ve önümüzdeki dönemde devletin bu anlamda yapılması gerekeni yaptığını herkes görmüş olacak. Tedirgin olmaya gerek yok. Biraz sabırlı olalım, bu çok uzun sürmeyecek. Bunun temmuzdan önce olacağını söyleyebilirim. Bazı arkadaşlar temmuz zammı ile bunun geçiştirileceği yaklaşımı içindeler. Böyle bir durumun olmayacağını grup başkanvekilimiz de mayısta geleceğini zaten ifade etmiş oldular.

Biz sağlık çalışanları ve hekimler olarak, hekimliğin saygınlığını asla kaybetmemeliyiz. Bu sorunların hepsi çözülür. Ama hekimliğin saygınlığı kaybedilirse biz mesleğimizden haz duyamayız. Pandemi döneminde vatandaşımızın gönlünde yer ettiğimiz saygınlığı birtakım heyecanlarla lütfen kaybetmeyelim. Vatandaşımızın gönlünde o saygınlığımızı koruma noktasında hepimizin bir çaba içinde olması gerekiyor. Bu son derece önemli."

Koca, Kovid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hasta sayısının sorulması üzerine, bu sayının son derece düştüğüne, pandeminin ilk dönemine göre neredeyse 6-7'de birine kadar indiğine, hatta birçok ilde yoğun bakımların kapalı olduğuna dikkati çekti.

"MAYMUN ÇİÇEĞİ PANDEMİYE YOL AÇMAZ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün kamuoyuna maymun çiçeği hastalığı konusunda müsterih olunması çağrısında bulunmuştu.

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer vermişti:

"Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır."

TÜRKİYE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI GÖRÜLDÜ MÜ?

Maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de görülüp görülmediği merak ediliyordu. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "Ülkemizde bugüne kadar 'maymun çiçeği' vakası görülmemiştir" açıklamasını yapmıştı.

Genel Müdürlüğün internet sayfasından yapılan açıklamada, maymun çiçeğinin (monkeypox) kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık olduğu, "ortopoksvirüs" ailesine ait olan maymun çiçeği virüsünden kaynaklandığı belirtilmişti.

İnsan vakalarının çoğunun, hastalığın endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görüldüğü, hastalığın, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla, damlacık maruziyeti ile bulaşabildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

"Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar, ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir. Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında, diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir."

Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve korunma yöntemleri açıklandıMaymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve korunma yöntemleri açıklandı

SAPKIN FESTİVALDEN SONRA YAYILDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da artmaya başlayan virüsün, hızla yayılabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer virüsün; İspanya'daki "onur yürüyüşü" ve Belçika'daki "fetiş festivali"nden sonra yayıldığını duyurdu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN ÖLÜM ORANI NE KADAR?

  • Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
  • Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
  • Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

ÇİÇEK AŞILARI VİRÜSE KARŞI YÜZDE 85'E KADAR ETKİLİ

  • Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.
  • Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor.
KAYNAK : AA, Haber7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 81 TÜMÜ
  • Vatadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım acil olarak bilim insanlarımızdan oluşan bir ekip ile aşı geliştirin ilk aşıyı çıkartan kazanacak.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hastalık eşcinsel erkeklerden yayılıyormuş, Abd va Ab de E. Erkeklerden bu rezalet sonrası en az üç ay kan almıyorlarmış. ispanya kanarya kadalarinda i... bulusmalarina katılanlarin %90 dan fazlası bu hastalığa yakalanmış...
    Cevapla
  • mmed 1 yıl önce Şikayet Et
    hepsi yalan, salgının yalan olduğu gibi
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Önümüzdeki 20 yil büyük çaplı salgınlarla geçeceği görülüyor.Galiba evlere kapandiracaklsr insanları ve yapabilirlerse küçük bölgelere köylerde yaşamaya teşvik edecekler teşvikler yetersiz gelince bu şekilde zoraki göç planlandığı ortada.Bu yönetim şekli nedir söyleyin bakalım.
    Cevapla
  • master 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde çiçek aşısı var. bizdne sonraki nesile aşı vurulmadı. bizdeki antikorlardan alınıpta aşı yapılamazmı hani çiçek mikrobunu bulamıyoruz diyorlarsa. ama bir belgesekde bir labratuvar göstermişlerdi orada bir tüp içinde çiçek mikrobunun saklandıgını söylemişlerdi birkaç yıl önce. şimdide hastalıgı geldi.yani birileri oynuyor .
    Cevapla
  • viyana 68 1 yıl önce Şikayet Et
    sapkınlareşcinsel erkekler çoğunlukta yayıyor avusturyada dr. bile haberlerde söyledi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR