Valeler için son 3 ay

Kamuoyunda zaman zaman tartışmalara neden olan valeler için 1 Ocak 2023 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getiriliyor

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 15:13 GÜNCELLEME 30.09.2022 15:15 GÜNCEL
Valeler için son 3 ay
Valeler için son 3 ay

 Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, "Ehliyetinin olması lazım. Öfke kontrolü, stres yönetimi gibi eğitimler alıyorlar. Ardından sınava tabi tutuyoruz. Bu kişilerin geçmişleri önemli. Sicil kaydı varsa suçuna göre değerlendiriliyor. Amaç bu alanı güvenli hale getirmek" dedi.

Vale olarak çalışmak isteyenler için, 1 Ocak 2023 tarihine kadar mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirildi. Bu tarihe kadar belgesi olmayanlar vale olamayacak. Bu kapsamda TOBFED tarafından valeler için Mesleki Yeterlilik Kurumu sınavları başlatıldı. Vale adayları sınava girmeden önce ise öfke kontrolü, stres yönetimi gibi eğitimler alıyor.

"1 OCAK’TAN SONRA BELGESİ OLMAYAN VALE OLAMAYACAK"

TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş, Türkiye'de 200 bin vale olduğunu belirterek, "İhtiyaçtan doğan bir sektör. Biz Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yaptığımız çalışmada, vale olmanın kriterlerini belirleyerek sınavlar yapıyoruz. Sınavı geçen arkadaşlar vale belgesi almaya hak kazanıyor. Tüketici de artık içi rahat şekilde, aracını teslim edebilir. Vale olup olmadığını anlamak için belgedeki QR kodunu okuttuğunuzda, bakanlığın sayfasında da doğrulamasını yapabilirsiniz. Vale artık belgeli olacak. 1 Ocak'tan sonra belgesi olmayan kimse vale olamayacak. Aynı zamanda vale işletmelerinin de belli kriterleri var. Sektörde çalışan valelerin yüzde 20'sinin de kadın olması adına ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kadınlar da vale sektöründe olacaklar" dedi.

"SİCİL KAYDINA BAKIYORUZ"

Bakırtaş, vale olabilmek için gerekli şartları şöyle sıraladı, "Ehliyetinin olması lazım, öfke kontrolü, stres yönetimi gibi eğitimleri alıyorlar. Ardından sınava tabi tutuyoruz. Bu kişilerin geçmişleri önemli. Sicil kaydı varsa suçuna göre değerlendiriliyor. Amaç bu alanı güvenli hale getirmek. Bilmediğimiz, ne olduğunu anlamadığımız insanlara hem canımızı hem aracımızı emanet etmeyelim diye yola çıktık. Bir kişi vale belgesini almak isterse, 10 gün içerisinde alabilir. Aracı nasıl park ettiğine bakıyoruz, müşteriye hitabını değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN ÖNYARGILARI YOK  ETMEKTİ"

Vale Muhammet Özalp, projeden memnun olduklarını vurgulayarak, "Önemli olan toplumda valelerle ilgili önyargıları yok etmekti. Bunu başardık. Valelik artık meslek oldu. Bu çok iyi bir proje. İki türlü sınava girdim" dedi. Vale Ercan Karcı ise "Tamamen profesyonel olarak bu işi yapıyoruz. Herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Sınav, deneyimli olduğum için kolaydı" dedi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bir de sokak cete mafia onlari toplasalar park mafiasini ve iyi cezalar verseler amma nerde her ønune gelen bir yeri isgal etmis
    Cevapla
  • ramiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ümraniye Tepeüstü Alemdağı cad. Poyraz cad. (Pideciler sokağı) bunlardan geçilmiyor. Terör estiriyorlar. şiddet darp kavga cabası. Emniyet Zabıta belediye seyirci yoklar kendileri. Kavşaktada bunlar yüzünden Trafikte felç. Korsan valeden geçilmiyor. Sokağın heryerini eşkıya gibi yasadışı otopark yapmışlar. Apartman girişime araba çekiyorlar utanmadan birde adamdan zorla para alıyorlar. Kendi aracımı taa bir alt caddeye park ediyorum. Zabıtalar bedava çağ kebabı, pide yiyecem çorba içecem diye bunlara göz yumuyor.
    Cevapla
  • hasan Özden 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar at hırsızı, sabıkalı, suçlu, suça meyilli, çete ve çete elemanı varsa ya vale ya otoparkçı yada yediemin. Özelliklemi seçiyorlar bunları anlamış değilim. Bunlara nasıl araç emanet edilir. Birde valeyim diyor alıyor arabayı, gaspettiği dükkanın önünde tarafik akan caddeye park ediyor. Kendisine ait park yok arsa yok. devletin yoluna araç park ediyor ver 40 tl ve 50 tl. Valenin kendisine ait arsası otoparkı olmalı. Vale olarak çalışanların hiçbirisinin sigortası yok. kaçak. aracınızdan bir şey eksilse çalınsa kimse üzerine almıyor. Belge düzeni vergi zaten hak getire. Çoğu uyduruk makbuz bile vermiyor. sarı çizmeli mehmet ağa.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR