Bakan Yanık'dan çocuk istismarı iddiasıyla ilgili yeni açıklama: Takipçisi olacağız!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuk istismarı iddiasına ilişkin, "Davanın takipçisi olacağız. Mesele çok komplike, çok katmanlı." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.12.2022 17:22 GÜNCELLEME 10.12.2022 12:20 GÜNCEL
Bakan Yanık'dan çocuk istismarı iddiasıyla ilgili yeni açıklama: Takipçisi olacağız!
Bakan Yanık'dan çocuk istismarı iddiasıyla ilgili yeni açıklama: Takipçisi olacağız!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuk istismarı iddiasına ilişkin A Haber'de açıklamalarda bulundu.

Bakan Yanık, "Açılan ceza davasına bakanlık olarak müdahiliz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da hassasiyetiyle 20 yıldır devam eden bir mücadele var. Şiddetle mücadele var, çocuklara ilişkin şiddetle mücadele var. Bunu kimse inkar edemez." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu ve benzeri vakaların Bakanlık olarak her zaman içinde oluruz." diyen Yanık, "Mağdur bize gelmiştir, hemen kolluk güçlerimizi harekete geçiririz. Ya da mağdur kolluğa gitmiştir vaka bize gelir biz olaya dahil oluruz. Gerek sosyal hizmet ve barınmanın temini noktasında biz tüm mağdurun yanındayız." ifadelerini kullandı.

Yanık'ın açıklamalarından satır başları:.  

BU KONU SİYASETİN KONUSU DEĞİLDİR

Çocuk istismarı, çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Bunlar son derece insani ve her toplumda karşılaşılabilecek konular. Bunu toplumsal bir mesele olarak kabul edip nasıl üstesinden gelebiliriz buna bakmamız lazım. Gayet tabi siyasi partiler tartışırlar ama insan söz konusu olduğunda bunu bir siyaset malzemesi haline dönüştürdüğünüzde meselenin aslını konuşamıyorsunuz.

İsmailağa Cemaati'nden Yusuf Ziya Gümüşel açıklamasıİsmailağa Cemaati'nden Yusuf Ziya Gümüşel açıklaması

6 yaşında kıza cinsel istismar iddianamesi kabul edildi! 22 yıl hapis istendi6 yaşında kıza cinsel istismar iddianamesi kabul edildi! 22 yıl hapis istendi

ORTADA BİR ÇOCUK İSTİSMARI VAR

Basında yansıyan bazı yaşlar var. 6 yaş, 7-8 yaş ya da 13 yaşında nişanlanıp 14 yaşına evlendiği iddiaları var. Hangisi olursa olsun ortada bir çocuk istismarı var. Bizim hukukumuza göre 17 yaşında ebeveyn rızasıyla 18 yaşında da kişi rızasıyla evlenebilir. 15 yaşın altı zaten Türk Ceza Kanuna göre çocuğun cinsel istismarıdır. 15 yaşın altında herhangi bir rıza gözetmez. Meselenin hukuken bir evlilik birliği kurulamadığı açık. Daha sonra resmi nikah yapılmış ve taraflar boşanmış.

6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği iddiasıyla ilgili Nihat Hatipoğlu'ndan ilk tepki!6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği iddiasıyla ilgili Nihat Hatipoğlu'ndan ilk tepki!

Diyanet İşleri Başkanlığından çocuk istismarı iddiasıyla ilgili açıklamaDiyanet İşleri Başkanlığından çocuk istismarı iddiasıyla ilgili açıklama

Yusuf Ziya Gümüşel'den ilk açıklama: 'Kızım reşit yaşta evlendi'Yusuf Ziya Gümüşel'den ilk açıklama: "Kızım reşit yaşta evlendi"

BAKANLIK OLARAK BUNUN PEŞİNDEYİZ

Biz Bakanlık olarak çok erken yaşta bir çocuğun cinsel istismarı vuku bulup bulmadığı. Biz bakanlık olarak bunun peşindeyiz. Bu süreçte mağdurun ve çocuğun ihtiyacı olan bir takım sosyal ihtiyaçlar var. Biz bunları tesis etmeye yükümlüyüz. Mağdur bunları talep ederse yerine getireceğiz aksi takdirde zorlama durumumuz yok.

"MESELE ÇOK KOMPLİKE, ÇOK KATMANLI"

TRT Haber'e konuşan Bakan Yanık, "H.K.G konusuyla alakalı kısa bir açıklama yapmak istedim. Bugün sabah bir televizyon kanalında yaptığım değerlendirmenin farklı biçimde çarpıtıldığını ve farklı bir takım değerlendirmelere konu edildiğini öğrendim. Şunu tekrar ifade etmek istiyorum. Bizim için bakanlık olarak, hükümet olarak 20 yıldır hiç değişmeyen bir biçimde tek önemli olan konu çocuksa çocuğun üstün yararıdır. Mağdurun korunmasıdır herhangi bir bireysel hak ihlali varsa." açıklamasında bulundu.

Bakan Yanık'ın açıklamaları şu şekilde:

Çocukların söz konusu olduğu durumlarda çocuklardan başka koruyacağımız hiçbir üstün yarar yoktur. Bu temel hareket noktasından yola çıkarak biz bugüne kadar çocukların söz konusu olduğu cinsel istismar olabilir, ihmal olabilir, şiddet olabilir, herhangi bir eylemde bizim tek gayemiz çocuğun korunmasıdır, güvence altına alınmasıdır, rehabilite edilmesidir, iyilik halinin korunmasıdır.

Dolayısıyla bu meselede de tek hareket noktamız, mağdurun mağduriyetinin giderilmesi, dava sürecinde hukuki desteğin sağlanması, sonrasında eğer ihtiyacı varsa ve talep ederse sosyal desteğin, psikososyal desteğin, ekonomik desteğin, barınma ihtiyacı varsa bunun sağlanması. Kısacası devlet olarak biz mağdurun neye ihtiyacı varsa bunu temin etmekle yükümlüyüz ve biz bu davada zaten şu an itibariyle bakanlık olarak biz tarafız. Bundan daha ötesi yok.

Dolayısıyla burada herhangi bir şekilde birtakım tartışmalara mahal vermeyecek şekilde meseleyi dikkatle ve ciddiyetle takip ettiğimizi, daha öncesinden itibaren mağdurun kurumlarımıza müracaatıyla en üst düzeyde destek sağlanmış, gizliliği sağlanmış, koruması sağlanmıştır.

"MESELE ÇOK KOMPLİKE, ÇOK KATMANLI"

Bu bizim için bakanlık için yeni bir vaka değil. Biz bu vakanın başından beri mağdurun bize geldiği ilk günden itibaren içindeyiz zaten. Dolayısıyla bunu bir defa ifade edeyim. İkincisi bu tür konular çocuğun istismarı, kadına yönelik şiddet, siyaset üstü bir meseledir. Siyasetin malzemesi yapmayalım sözümü yeniliyorum. Bunun anlamı siyaset konuşmasın değildir. Siyaset olarak hepimizin farklı görüşleri olabilir, farklı düşünceleri olabilir, önemli değil, hepimiz konuşalım. Ama bunun üzerinden bir siyasi rant peşinde koşmayalım. Çünkü bu maalesef insana ilişkin bir konudur. İnsanın olduğu yerlerde de bu tür çirkinliklere karşılaşıyoruz.

Sabah söylediğim bir husus var. Yine tekrarlayacağım. Hiçbir sosyal grubu, hiçbir eğitim grubunu, hiçbir ekonomik grubu ayırıp da burada şiddet olmaz burada çocuk istismarı olmaz diyemiyoruz. O yüzden mesele çok komplike. Bir kez daha altını çizerek söyleyeyim. Mesele çok komplike, mesele çok katmanlı. Herkesin mağdur olabileceği bir meseleden bahsediyoruz.

"SİYASETİN APARATI OLMASINA MÜSADE EDEMEYİZ"

O yüzden hepimizin el birliğiyle meseleye sahip çıkması gerekiyor. O yüzden siyasetin malzemesi olmaması gerekiyor. O yüzden herkesin bu meseleyi can yakıcı bir mesele olarak ele alıp ortak çıkması gerekiyor. Ama bunu siyaseten muhataplarımıza muarızlarımıza ateş etmenin bir aracı kılarsak bu meseleleri çözemeyiz. Bu meselelerin mağdurları ikincil bir kez daha mağdur olmuş olur. Buna kimsenin hakkı yok. Buna kimsenin hakkı yok ve biz de Bakanlık olarak bu mağdurların bir kez daha siyasetin aparatı olarak kullanılmasına müsaade edemeyiz.

Bunun altını çiziyorum, kim üzerine alınırsa alınsın. Biz Bakanlık olarak bu noktada bu mağdurların haklarını koruyabilmek için mağduriyetlerini giderebilmek için can güvenliklerini sağlayabilmek için barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için elimizden gelen her türlü hizmeti sağlamaya çalışıyoruz. Bundan sonra da sağlayacağız.  Bunu bir toplumsal mesele haline toplumsal farkındalık diyoruz işte. Farkındalık buradan başlayacak. Yetkililerden başlayacak. Yetkililerden başlatmadığınız bir toplumsal farkındalığı Kamuoyuna yansıtabilir misiniz? Toplum katmanlarına indirebilir misiniz? Hayır. O zaman bizden başlaması gerekiyor. Lütfen mağdurlar üzerinden bir siyaset çatışmasına gerek yok.

Siyasetin her bir ferdinin, siyasi parti farkı gözetmeksizin söylüyorum. Bir araya gelelim ve bu meseleleri çözmeye odaklanalım. Bu meseleler çünkü hiç kimseyi istisna tutmuyor. Hiçbirimiz hiçbir sosyal grup, böyle bir konudan istisna tutulamıyor. O yüzden bizim için önemli, bizim için can yakıcı ve bizim için en başından itibaren çok hassasiyetle çok dikkatli bir biçimde takip ettiğimiz bir konu. Bundan sonra da takip etmeye devam edeceğiz. Bunu sizlerle paylaşmak istedim. Hepinize çok teşekkür ediyorum.

Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 176 TÜMÜ
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    tüm tarikatlar kapatılsın, buna alevilik tarikatı, futbol tarikatı, sinema tarikatı, sosyal medya tarikatı, siyasi parti tarikatı 6+1 ,taksiciler tarikatı, bilmem ne tarikatı hepsi kapatılsın, diyanet herkese yeter.
    Cevapla
  • Ebru ünalan 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun sn bakanıma hakketten müsama göstermez reiaimizin ve emine hanımın desteklediğini biliyorum denetim şart arınması lazım bu vakıf derneklerin kurunun yanında yaş yanmasın islam için müslümanlık için kuran için ayıklansın çürük elmalar hakketten nurlu dini bütün insanlar pırıl pırıl allah sizden razı olsun
    Cevapla
  • Amin 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin abla
    Cevapla
  • Mukim 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizin birçok vatandaşı her konuda Batı'nın bizden ileri olduğunu düşünüyor, kanunlarımızı onların kanunlarına endekslememizin sağlıklı olduğu düşünüyor. Evlilikte yaş sınırı konusuna gelince Amerikan ve İtalyan evlilik kanunlarını araştırmalarını tavsiye ederim. Missouri eyaletinde 12 yaşta evlenmek yasaldır, 25 eyalette yaş sınırı bile yok. Biz ülkemize 25 yaşında bir kızı evlendiğinde millet-vah tüh yazzıh çocuğun hayatını gararttınız- diyerek tepki gösteriyor, gericilik olarak lanse ediyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu olay bir zamanlar yine müslümanları yıpratmak için yapılan Fadime Şahin olayına benziyor.Biz halk olarak, etrafına da soruyorum, bu olaya kimse inanmıyor.Bu olay kesinlikle İsmailaga cemaatini yıpratmak isteyen çevrelerin tezgahı.O annenin, o babanın gozyaşlarinda boğuldum bunu tergahlayanlar.Rabbim onlara dünyada da ahirette de azabının en soddetlisini ikram etsin. Utanmiyorlar.
    Cevapla
  • Linux 1 yıl önce Şikayet Et
    1 Kişinin yediği halt Müslüman Türk toplumunun sorunu değil, ve İslam'a ve topluma mal edilmemeli ben 44 yaşındayım bu yaşıma kadar yaşadığım yerde böyle bir şey olmadı 500 bin nüfuslu bir şehirde yaşıyorum.Müslüman kardeşlerim var evlenecekleri zaman kendilerinden 3 veya 5 yaş farkına bakıyorlar ve kızın rızası var mı yok mu onu anlamak için uğraşıyorlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR