Türkiye'deki depremler Japon bilim adamlarını bile şoke etti: Dünyanın en büyük iç depremi

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki 10 ilde yıkıma sebep olan şiddetli depremler Japon bilim adamlarını bile şoke etti. Japon Profesör Shinji Toda, ikiz depremlerin “dünyanın en büyük iç depremi olduğunu” açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2023 06:36 GÜNCELLEME 08.02.2023 09:01 GÜNCEL
Türkiye'deki depremler Japon bilim adamlarını bile şoke etti: Dünyanın en büyük iç depremi
Türkiye'deki depremler Japon bilim adamlarını bile şoke etti: Dünyanın en büyük iç depremi

Kahramanmaraş’ta yüzeye yakınlığı sebebiyle 11 şiddetinde hissedilen depremler Japon yer bilimcileri bile şaşkına çevirdi.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK KARA DEPREMİ!"

Profesör Shinji Toda, 7,7’lik sarsıntının Japonya Hükûmetinin 2 gün sonra yardım ulaştırabildiği 7,2’lik Büyük Hanşin Depremi ile kıyas bile kabul etmeyeceğini vurguladı. Japon uzman “Maraş’taki en az 10 kat daha güçlü. Hatta dünyanın en büyük kara depremi” dedi.

"250 YILDA BİR OLAN ÇOK ŞİDDETLİ DEPREM"

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdussamet Arslan, Kahramanmaraş depreminde yıkılan binaların yüzde 80’inde malzeme kalitesizliği olduğunu söyledi.

Arslan “Türkiye, bir deprem ülkesi ve dünyanın en tehlikeli deprem kuşaklarından bir tanesinin üzerinde bulunuyor. Türkiye’de 10 yılda bir orta şiddette, 50 yılda yüksek şiddette, 100-250 yıllık periyotlarda da inanılmaz şiddette deprem olur. Kahramanmaraş’ta yaşadığımız, 250 yılda bir olan çok şiddetli deprem” dedi. 

7,6'LIK İKİNCİ DEPREMİ İLK DEPREM TETİKLEDİ 

Arslan, “Türkiye’de biri Kuzey Anadolu Fay Hattı, diğeri Doğu Anadolu Fay Hattı olmak üzere iki büyük fay var. Yaşadığımız deprem, ikinci hattın ortasında meydana geldi. 7,6 büyüklüğündeki deprem 7,7 büyüklüğündeki depremin artçısı değil. Bunlar iki ayrı depremdir. Net bir şekilde birinci deprem, ikinci depremi tetikledi” diye konuştu.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 106 TÜMÜ
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    9 saat arayla 7.6 - 7.7 iki depremin etkisi 15.3 diyebiliriz.Japonlar bu duruma dikkat çekiyor lakin bizim bay kemal ile çakma prof tayfaları buna aklı ermiyor yada işlerine gelmiyor böyle bir zamanda siyasi malzeme arıyorlar vicdansizlar
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Sende bilgi fışkırıyor değilmi
    Cevapla
  • değişikbiriklim 1 yıl önce Şikayet Et
    hayır öyle bir toplama yapamazsın, bilgin çok zayıf.
    Cevapla
  • Oguzhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben almanyadan Oğuzhan ikinci deprem bölgesinde yaşıyorum burada en yüksek bina dört katlı Türkiyemizde de buna uyulması lazım bunun için lütfen çağrıda bulunun ki Türkiye birinci deprem bölgesi bu dikkatten kaçmaması lazım istirham ediyorum saygılarımla
    Cevapla
  • Veysi 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın en büyük felaketi olmuş. Japonya ile kıyaslıyorlar. Oradan daha büyük bir deprem olmuş. Yeri yarmış yeri zemini kaydırmış. Yapılan yolu yarmış. Yapılan yol üzerinden bile hükümeti eleştiriyorlar. Zemin bu zemin altı yok üstünde bir şey yok. Bu eleştirenlerde bu ülkenin aptalı değil düşmanı. Kimin kimler olduğunu anlayın. Onlar kendilerini iyi biliyor siz kim olduğunu bilmiyorsunuz siyaset yapıyor zannediyorsunuz.
    Cevapla
  • Ahi. 1 yıl önce Şikayet Et
    Beton kullanımı azaltılmalı,daha hafif ve dayanıklı malzemeler kullanılmalı,belirlenen kurallara uymayanlar meslekten men+hapis ile cezalandırılmalı( bilerek ve istiyerek adam öldürmeye tam teşebbüs).
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    2006 öncesi ne kadar bina varsa yenilenmeli imar kanunu düzenlenmeli beş kattan fazla imar olmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR