Son dakika: İşte 7.7'lik depreme neden olan fayın yer yüzünü kestiği nokta!

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözbilir, 7.7 büyüklüğündeki depreme neden olan fayın yeryüzünü kestiği yerin bulunduğunu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2023 07:20 GÜNCELLEME 08.02.2023 08:45 GÜNCEL
Son dakika: İşte 7.7'lik depreme neden olan fayın yer yüzünü kestiği nokta!
Son dakika: İşte 7.7'lik depreme neden olan fayın yer yüzünü kestiği nokta!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Fayın, Gölbaşı- Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda" dedi.

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Türkiye'yi yasa boğan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği depremde, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.



DEPREMİN ETKİSİYLE YOL 3 METRE KAYDI

Depremin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak, kırılan fayla ilgili çalışma yaptı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptıkları çalışma sonucunda Kahramanmaraş- Gaziantep karayolunda, Tevekkelli köyü yakınlarında depremin etkisiyle yolun 3 metre yana kaydığının görüldüğünü söyledi.

FAY HATTI ÜZERİNDEKİ VE YAKININDAKİ EVLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ YIKILDI

Prof. Dr. Sözbilir, "10 ilde hissedilen binlerce insanın can vermesine ve mal kaybına neden olan fayın yüzey kırığı tespit edildi. 7.7 büyüklüğündeki depreme neden olan fayın yeryüzünü kestiği yer bulundu. Fay, yeryüzünde ortalama en az 3 metre atım yaratmış.

Bunu fayın kestiği asfalt yolu ortalama 3 metre sol yanal ötelenmesinden anlıyoruz. Bu fay literatürde Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak bilinir. Böylece fayın, Gölbaşı- Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda" dedi.

KAYNAK : DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • Asa 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah iman selameti versin
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tuğla duvarları terketmeliyiz, perde beton olmalı ve 4-5 kat en fazla. Șiddetli depremlere ancak bu șekilde dayanabiliriz. Perde beton dayanıklı olur.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Kamil İlbey 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaset ile başa geçen Kılıçdaroğlu YCHP'Sİ medyası, pkk siyasi uzantısı HDP medyasına, fetö aplası Mero Akşener İP'İ medyası ve onların gazetelerinin manşetlerine baktığınızda, bu acı günden milletimizin acısı taze iken siyaset devşirme çabaları, iplerini tutan Amerika'nın bu fay hareketini tetikleyecek bir haarp hamlesi yapma şüphesini arttırıyor, Devletimiz kesinlikle bunu araştırma talimatı vermelidir. Amerika bu hamleyi yaptı ise kuklası terör örgütleri pkk ve iş birlikci fetö gibi bizi sırtımızdan vurarak ne kadar aciz olduğunu açığa çıkarmış olur. Rabbim Türk İslâm düşmanlarına fırsat vermesin Amin
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    allah her türlü felaket ve felaket tellallarından ülkemizi ve insanımızı korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR