Devlette gizli belge paniği

Türkiye yaklaşık 6 aydır “gizli belge” savaşlarına sahne oluyor. Kozmik bilgilerin bile havada uçuşması bazı kurumlarda paniğe yol açıyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 20.07.2008 16:48 GÜNCELLEME 20.07.2008 16:48 GÜNCEL
Devlette gizli belge paniği
Devlette gizli belge paniği

Adem Yavuz ARSLAN'ın haberi

Gizli kalması gereken bilgiler hatta komutanların şahsi sağlık raporları internette yayınlanıyor.

Devletin en gizli kalması gereken bilgileri, belgeleri, komutanların şahsi sağlık raporları bile internete düşüyor. Kuzey Irak’a yönelik kara harekatının tarihi bile Youtube’a düştü. Son belge sızması olayı ise Hava Kuvvetleri’nde yürütülen bir soruşturmayla ilgili. MİT’in “çok gizli”’ ibareli ve “hassas” uyarılı raporu Ergenekon Operasyonu kapsamında İşçi Partisi’nde ele geçirildi.

Belgeler yağmur gibi yağdı

Son derece gizli belgelerin nasıl sızdığı tartışması yapılırken Genelkurmay Başkanlığı; 2’si kurmay 20 subayın başını çektiği yapılanma haberiyle ilgili sert bir açıklama yaparak, “TSK’ya yöneltilen hukuk dışı saldırılara karşı Türk milletinin yasal ve demokratik tepki göstermesi doğal bir beklentidir” dedi. Bu beklentinin muhatabı ve tepkinin şekli net değil ama net olan bir şey var devletin güvenliğini bile tehlikeye sokacak kadar önemli bilgi ve belgeler yağmur olup yağıyor. Türkiye’de birtakım bilgi ve belgelerin çeşitli yerlere sızdırılması hep yaşandı. Fakat son 6 aydır özellikle de internet gizli belge ve kayıt kaynıyor.

En çarpıcı örnek ise şüphesiz Tuğgeneral Münir Erten’in ses kaydıydı. Türk ordusunun en hassas birimi sayılan Genelkurmay GES Komutanlığı’nın başındaki Erten’in konuşmaları kaydedilmişti. Beklide dünya tarihine geçecek bir konuydu. Çünkü Kuzey Irak’a yönelik kara operasyonunun tarihi operasyon başlamadan Youtube’dan ifşa edilmişti. Üstelik Paşa karargah ile ilgili son derece mahrem bilgileri ilan etmişti. Yapılan incelemede kayıtların telefon dinlemesi olmadığı resmen belgelendi.

Yani komutanlık içerisinde kayıt yapılıp internete yayılmıştı. Her birisi en az GES Komutanı’nın ses kaydı kadar önemli çok sayıda evrak ise Genelkurmay Karargahı’ndan çıktı yakın tarihte. Bugün hararetle tartıştığımız emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in günlükleri de internete düşmüştü. Yine aynı tarihlerde karargahın hazırladığı ve medyayı andıçladığı çalışması da dergilerde sayfa sayfa yayınlandı.

Zarflarla medyaya dağıtım yapılıyor

 Hemen akabinden ise Genelkurmay’ın yargıyı ve medyayı yönlendirmek, TSK muhaliflerini yıpratmak amacıyla hazırladığı “Lahika” gazetelerde yer aldı. Daha bu sızmaların nasıl olduğu anlaşılamadan müstakbel Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt’ün karargahtaki görüşmesi basın organlarında haber oldu. Üstelik de sızmanın içeriden olduğunu düşündürecek son derece çarpıcı ayrıntılarla.

Yine aynı günlerde Org. Başbuğ’un Kudüs’te Ağlama Duvarı önünde çekilmiş fotoğrafları basına sızdırıldı. Çok sıkı korunan Başbuğ’un hemen yanı başında birilerinin çekmesi muhtemel olan ve biraz da şahsi sayılan fotoğrafları zarflarla medyaya dağıtılmıştı. Bugünlerde sağlık durumu tekrar tartışma konusu olan Genelkurmay 2. Başkanı Org. Ergin Saygun’un son derece gizli kalması gereken sağlık raporları da internete düştü ki bu bilgilere ulaşabilecek insanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Yine Dağlıca baskınına ait çok önemli rapor ve belgeler de medyada yer aldı.

Kafalardaki soru işaretleri

Ege Ordu Komutanlığı’nın çok önemli kozmik dosyaları da Ergenekon operasyonu kapsamında yapılan baskınlarda İşçi Partili bazı yöneticilerde çıkmıştı. Tartışmaları alevlendiren son olayda yani MİT’in Hava Kuvvetleri’nde ki yapılanmaya yönelik uyarı raporunun İşçi Partisi’nde çıkmasında yine sızdırma hadisesi dikkat çekiyor. Çünkü devletin istihbarat örgütü ordu içerisinde bir yapılanmayı tespit edip muhatabına bildiriyor. Raporda İşçi Partili bazı yöneticilerin bu yapılanmada aktif rol aldığı uyarısını da yaparak. Fakat karargaha teslim edilen bu rapor Ergenekon soruşturması sırasında İP’de çıkıyor. Genelkurmay da sert bir açıklamayla çıkan haberlere tepki gösterdi. Fakat asıl kafalarda ki soru işareti şu:

“Devletin en önemli kurumunda, en gizli kalması gereken bilgi ve belgeler nasıl oluyor da sızıyor? Medya mensuplarının bu belgelere kendi imkanlarıyla ulaşmasının mümkün olmadığı ortada olduğuna göre eleştirilmesi - tartışılması gereken konunun haber yapılması değil bilgilerin güvenliğinin neden sağlanamadığı ya da bu tip haberlerin neden hep ağustos öncesi patladığı, bilgilerin bazı emekli paşaların şahsi bilgisayarından çıktığı?”

Bugün

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • hakan memur 17 yıl önce Şikayet Et
    alpaslan bozkurt kardeşe. darbe çığırtganları her zaman dediğim gibi 20 yılda kaldı eee sizin gibi düşünenler o yüzyılda kaldı bidaha çıkmamak üzere bu şunu unutma kardeş mustafa kemal ne demiş egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ben egemenliğimi özgürlüğümü istiyorum ben ülkemde demokrasi istiyorum istikrar istiyor he darbe yapılmaya kalkarsa korkma kardeş millet çe cevap vermeye hazırız...
    Cevapla
  • alparslan bozkurt 17 yıl önce Şikayet Et
    asker. asker devletin en önemli birimidir.heleki türk ülkelerinde,devlet askerdir asker devlettir.bu nedenle askeri işleri kurcalayan kişilerden şüphe etmek lazım.bu oyunların amacı askeri darbeye zorlamak olabilir
    Cevapla
  • volkan çoban 17 yıl önce Şikayet Et
    memur murata. kardeş d.perincek denen adamdamı askar yoksa cumhuriyet gazetesidemi asker sinan aygündemi asker kısacası iftara atarken iyi düşün bu dünyanın birde öbür tarıfı var unutma
    Cevapla
  • alparslan bozkurt 17 yıl önce Şikayet Et
    devlet. bunun gibi olaylar devlete zarar vermekten başka hiçbir işe yaramıyor.gizli kalması gerken konular ortaya çıkarsa devletin kuyusu çoktan kazılmıs demektir
    Cevapla
  • volkan çoban 17 yıl önce Şikayet Et
    murat kardeşe. kardeş ordu derken orduda yüz kişi yok 2 milyon kişi var yani senin abin baban dayın yani bütün 20 yaşını geçmiş ve askerden kaçmamış akrabalarıda bu orduda görev yaptı senin ve senin gibi düşünenler bu orduyu ve cumhuriyeti yıkamaz ya amerikaya yada başka bir ülkeye iltica ederek kacarlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR