ChaO ve ekibi tutuklandı

İstanbul'da kredi kartı yolsuzluğuna ilişkin bir suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 7 kişiden 4'ü tutuklandı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 13.09.2008 16:13 GÜNCELLEME 13.09.2008 16:13 GÜNCEL
ChaO ve ekibi tutuklandı
ChaO ve ekibi tutuklandı

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerince, 8 Eylül 2008'de, ''başkalarına ait kredi kartlarını kopyalayarak sattıkları, bu kartlardan para çektikleri ve suçta kullanılmak üzere imal ettikleri otomatik para çekme makinesi (ATM) düzeneklerini yurt dışında pazarlayarak yaklaşık 500 milyon dolarlık haksız kazanç elde ettikleri'' iddiasıyla gözaltına alınan 7 kişi, dün Kadıköy Adliyesi'ne gönderildi.

Bu kişilerden aralarında suç örgütünün elebaşı konumunda bulunan Çağatay Evyapan ve yardımcısı H. Ö ile H. B ve S.Yı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Ümraniye Cezaevi'ne konuldu. Diğer 3 kişiden 2'si mahkemece, biri de savcılıkça serbest bırakıldı.

SUÇ ÖRGÜTÜ ELEBAŞI ADIM ADIM İZLENMİŞ


Polis yetkilileri, operasyon öncesi adresi tespit edilen Evyapan'ı, ciddi bir suç işlediğini kanıtlamak için operasyon gününe kadar gerek sanal ortamda, gerekse fiziksel olarak 3 ay boyunca adım adım izlediklerini ifade ettiler.

Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI) mensuplarının da peşinde olduğu Evyapan'ın, sanal ortamda dolandırıcılık gerçekleştiren kişilere ''bilirkişilik'' ve ''aracılık'' yapan dünyadaki 4 kişiden biri olduğu kaydedildi.

Polise yakalanmaması durumunda bir ABD bankasından 5 milyar dolarlık dolandırıcılık yapma hazırlığında olduğu öne sürülen Evyapan'ın, internette bu dolandırıcılığı araştıran ve FBI'a yardım ettikleri ileri sürülen bazı kişilerin çeşitli internet sitelerine virüs bulaştırarak, bu kişileri zarara uğrattıkları bildirildi.

Öte yandan, FBI görevlilerinin, yakalamaya çalıştıkları Evyapan'ın imalatını yaptığı kredi kartı şifre kopyalama düzeneklerini pazarladığı ve çok özel üyelerin girebildiği internet sitesine ''Hacker görevliler'' soktuğu, ancak Evyapan'ın burada kullandığı ''Chao'' rumuzu dışında hiçbir adres ya da kimlik bilgisine ulaşılamadığı belirtildi.

KRİPTOLU MAİLLER

Türk polisi tarafından Tuzla'daki villasında gözaltına alınan Çağatay Evyapan'ın, polisin teknik takibinden kurtulmak için genelde telefon kullanmadığı saptandı.

Evyapan ve elebaşılığını yaptığı suç örgütünün, internet ortamında birbirleriyle ve kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasında kullanılan aletlerin pazarlanması için irtibat kurdukları kişiler ile iletişime geçmek için yeni bir sistem geliştirdikleri belirlendi.

Bu sistem sayesinde suç örgütü üyeleri ve irtibata geçtikleri kişilerin, kriptolama sistemine sahip elektronik posta adreslerinden yolladıkları mesajlarla iletişim kurdukları anlaşıldı.

Ürettikleri ürünler ile başkalarına ait kredi kartı bilgilerini elde ederek bu kartlardan para da çeken suç örgütünün elebaşı olan Evyapan'ın Tuzla'daki villasında ele geçirilen bilgisayarlara kopyalanmış ve başkalarına ait olan 10 bin adet kredi kartı bilgisine ulaşıldığı da ifade edildi.

''ERGENEKON'' ÖRGÜTÜNÜN ''HACKER''I İDDİASI

Evyapan'ın gözaltında sohbet ettiği polislere bazı bilgiler verip, yurt dışında birçok gizli servisin kendisi gibi kişileri desteklediğinden bahsederek, Türkiye'de kendisi gibi insanların olumlu amaçlar için kullanılmamasından yakındığı öğrenildi.

Evyapan'ın, bir televizyon kanalının kendisi hakkında ''Ergenekon'un Hacker'ı'' şeklindeki haberinin hatırlatılması üzerine, ''Ergenekon terör örgütü'' ile bir ilişkisi olmadığını söylediği kaydedildi.

AA

YORUMLAR 3
  • mbulutum 17 yıl önce Şikayet Et
    TEBRİKLER. Bana kalsa bu adamları tebrik eder hatta madalya veririm. Tabiki zekaları ve çalışmaları için. Yaptıkları sahtekarlık içinde onlara farklı bir ceza uygularım. Bildiklerini devlet ile eksiksiz paylaşmaları. Suçludan da istifade edilmesi şart bence. Yoksa içeri tıkmakla iş hallolmuyor...
    Cevapla
  • celal_i diyarbekri 17 yıl önce Şikayet Et
    İSPİYONCULUK MU BU. Yorumcuların dikkatine: Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ... ip adresimin kaydedileceğini ... adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını ... yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu ... yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım
    Cevapla
  • celal_i diyarbekri 17 yıl önce Şikayet Et
    böyle kişiler herkesin çok işine yarar. inan türkiyede yaşayan herkesin bunlar kadar zeki olmasını isterdim ama bunlar kadar dolandırıcı olmasını asla ben o adamın yerinde olsaydım dünya bankasını çökertirdim imf yi çökertirdim onlar halkımıza çok çektirdi
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR