YAŞ kararlarına damga vuran 3 komutan! Hayat hikayeleri gündem oldu
YAŞ kararlarıyla birlikte 3 komutanın hayat hikâyesi gündem oldu. Hava Kuvvetleri'nin yeni Komutanı Rafet Dalkıran, astsubaylıktan tümgeneralliğe yükselen ilk isim Orhan Gürdal ve ilk kadın general Özlem Karapınar dikkat çekti.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen toplantıda 25 general ve amiral bir üst rütbeye terfi ettirildi.
Şurada alınan terfi ve görev değişimi kararlarının yanı sıra, bazı komutanlar yaşam öyküleriyle dikkat çekiyor.
HAVA KUVVETLERİ'NİN YENİ KOMUTANI
Beştepe'de gerçekleşen YAŞ'ta komuta kademesindeki tek değişim Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda oldu.
Muharif Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli Orgeneral Rafet Dalkıran, Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

Dalkıran pilotluk geçmişi ve uluslararası eğitimleriyle ön plana çıkıyor.
Hava Harp Okulu mezunu olan Dalkıran, ABD'ye giderek İnsan Gücü Yönetimi Kursu'nu tamamladı.
Güney Kore Hannam Üniversitesi'nde Korece eğitimi alan Dalkıran, buradaki eğitimi sonrası Güney Kore Hava Harp Akademisi'nde eğitim gördü.
Dalkıran, kariyeri boyunca F-16 ve F-5 gibi savaş uçaklarının yanı sıra çeşitli eğitim uçakları ve nakliye uçaklarında görev yaptı.
Fenerbahçe maçında jet uçuran Tümgeneral Mete Kuş emekli edildi
YAŞ KARARLARINI İMZALATAN KOMUTAN
Önceki gün gerçekleşen YAŞ'ta emekliliğe sevk edilen isimlerden biri de Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürü Tümgeneral Orhan Gürdal oldu.
Isparta'da dünyaya gelen Gürdal, lise yıllarında tıp fakültesini kazanmasına rağmen maddi zorluklar nedeniyle eğitimine devam edemedi. Gürdal bunun üzerine Hava Teknik Okulu'na girerek 1985 yılında astsubay olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nde göreve başladı.

1998 yılında subaylığa geçen Gürdal, yıllar içinde tümgeneral rütbesine yükselerek TSK tarihinde astsubaylıktan tümgeneralliğe yükselen ilk isim oldu.
Gürdal, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edip imzalattığı fotoğraflarla biliniyor.
TIP FAKÜLTESİNİ BIRAKIP ASKER OLDU
Bu yıl alınan YAŞ kararları arasında dikkat çeken isimlerden bir diğeri Tuğgeneral Özlem Karapınar.
Karapınar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda generallik rütbesine terfi eden ilk kadın olarak tarihe geçti.

1977 doğumlu Karapınar, lise eğitiminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı.
Ancak Hava Harp Okulu'ndan aldığı davet mektubuyla kariyer planını değiştiren Karapınar, ön uçuş eğitimlerinin ardından pilot olmaya karar verdi.
1998 yılında Hürriyet gazetesine bir demeç veren Karapınar, uçuş tutkusunu "Yalova'daki ön uçuş programından sonra dünyada en çok istediğim şeyin uçmak olduğunu anladım." sözleriyle anlattı.
-
Misafir 1 hafta önce Şikayet EtMete komutanı haksızlık yapılmis gibi Türkiye'nin en büyük spor kulübüne coşkuyu O da katılmış yani kötü bir şey yapmamış ki evet devletin yakıtını kullandı mesaisini harcadım o kadar da olur ya bir şey olmazBeğen Toplam 2 beğeni
-
ser 1 hafta önce Şikayet EtMetenin rütbelerini söküp er olarak emekli edinBeğen Toplam 3 beğeni
-
Ahmet 1 hafta önce Şikayet EtYıllardır algı yapıldı kadınlar eve kapatılacak, yok şu yok bu diye, ama gelinen nokta kadın general, kadına en büyük değer veriliyor, önleri bu iktidar tarafından açılıyor. Artık kadının siyasete alet edilmesi birilerince bırakılır umarım.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Vatansever80 1 hafta önce Şikayet EtAst subaylıktan subaylara geçişte sadece albaylıga kadar yükselebiliniyordu demekki mevzuat degişmiş olmalıkı tuğgeneral olmuşBeğen Toplam 6 beğeni
-
Mehmet 1 hafta önce Şikayet EtKadın zekasıyla düşman ülkeleri birbirine düşürsün inşallahBeğen Toplam 18 beğeni
