Alanya'da yaşayan Ruslar, kilise istiyor

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan Ruslar, koruma amaçlı imar planına göre kullanılamayan 5 kiliseden birinin, ibadet için kendilerine açılmasını istiyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 22.08.2009 15:52 GÜNCELLEME 22.08.2009 15:52 GÜNCEL
Alanya'da yaşayan Ruslar, kilise istiyor
Alanya'da yaşayan Ruslar, kilise istiyor

Konuyla ilgili açıklamarda bulunan Rus Dili Konuşanlar Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela, Türklerin ve Müslümanların inanç özgürlüğüne büyük önem verdiğini bildiklerini, ilçe genelinde bulunan yaklaşık 15 bin yerleşik yabancının ibadet yapacak kilisesinin olmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi. Yerleşik yabancıların 3 bin'ini Rusların oluşturduğunu anlatan Anzhela, "Alanya her şeyiyle çok güzel. Maalesef ibadet yerimiz yok. Rusya'da camiler var ve orada yaşayan Müslümanlar rahatça ibadetlerini yerine getirebiliyorlar. Biz de onlarla aynı hakka sahip olmak istiyoruz. Şimdi evlerde ibadet yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Türk vatandaşıyla evlenen ve yaklaşık 6 yıldır Alanya'da yaşayan Ekaterına Gündüz (25), "Alanya'da yaşadığım için çok mutluyum. Çocuğumla eşimle çok güzel günler geçiriyoruz. Havası, suyu, denizi, kumu çok güzel. Kilisemiz olmadığı için yılda bir kere Rusya'ya gidiyorum. Kilisemizin olmaması bizim için büyük eksiklik. İbadet evde yapıyoruz ama bu bize yetmiyor. Çocuğuma hem İslam'ı hem de Hıristiyanlığı öğretiyorum. Her hafta gidebileceğimiz bir kilisemizin olması bizleri daha da mutlu eder." diye konuştu.

5 yıldır Alanya'da yaşayan Yulya Çakır (22) da, "Evlenerek Türkiye'ye yerleştim. Çocuğum da oldu. Çocuğumu götürmek için kilisenin olmasını istiyorum. Çocuğumun hem Hıristiyanlığı hem de Müslümanlığı tanımasını istiyorum. Alanya'da yerleşik olarak yaşayan çok Rus vatandaşı var. Herkes kilisenin açılmasını istiyor." şeklinde konuştu.

Tatil için geldiği Alanya'ya yerleşen Tatyana Tsarkova (50) Alanya'yı ikinci vatanı olarak gördüğünü söyledi. Yaklaşık 1 yıldır ilçede yaşayan Tsarkova, evde mum yakarak ibadetini yapmaya çalıştığını anlattı. Rusya'da Antalya Valisi'nin kilise açılımını takdirle karşılayan Tsarkova, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da kendilerine yardım etmesini istedi.

ARDİD Başkanı Anjelika Anzhela, önceki gün Alanya'da düzenlenen ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'in de katıldığı toplantıda ibadet yapabilecekleri bir kiliselerinin olmadığından yakınmıştı. Anzhela, kale bölgesinde bulunan 5 kiliseden birinin ibadet yapmaları için açılmasını istemişti. Vali Yüksel, yabancılar için ilçedeki bir kilisenin açılmasına sıcak bakarken, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Alanya Kalesi'nde bulunan kiliselerin, 1. Derece Arkeolojik Kentsel ve Doğal Sit Alanı içerisinde olduğundan koruma amaçlı imar planına göre kullanılamayacağını belirtmişti.


(CİHAN)
 

YORUMLAR 2
  • Murat DAGLIC 16 yıl önce Şikayet Et
    ichkeria. Kafkaslar'da Musluman katliami yapan kahraman Rus Silahli Kuvvetleri mensuplari, Antalya'da dinlenirken ve stres atarlarken tabii ki Kiliselerine de gidip dua etmeli ve rahatlamalılar...
    Cevapla
  • Hakan Özdemir 16 yıl önce Şikayet Et
    Benim düşüncem. Onlarında bir kilisesi olması yönündedir.Ama çan sesi asla duyulmayacak dışarıda.Çünkü avrupadada ezan sesi yankılanamıyor maalesef.Bu düşünceme karşı çıkan vardıur illa.Kensinizi onların yerine koyun.Yurt dışında belli bir müslüman topluluksunuz.Cami tabikide istersiniz dimi.Herkese hoşgörülü olmak lazım.Tabikide çan sesi asla olmaması lazım.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR