Hristofyas: İstifa etmeyeceğim

''Evangelos Florakis Deniz Üssü''nde 11 Temmuz'da meydana gelen patlamanın tek sorumlusu olarak gösterilen Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, istifa etmeyeceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.10.2011 16:45 GÜNCELLEME 04.10.2011 16:45 Kıbrıs
Hristofyas: İstifa etmeyeceğim
Hristofyas: İstifa etmeyeceğim

Kıbrıs Rum kesiminde Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'de (Mari) ''Evangelos Florakis Deniz Üssü''nde 11 Temmuz'da meydana gelen patlamanın tek sorumlusu olarak gösterilen Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, tüm suçlamaları reddederek, istifa etmeyeceğini açıkladı.

Rum basınında yer alan haberlere göre Hristofyas, patlamayla ilgili araştırma komitesinin başkanı Polis Poliviu'nun, kendisine ''çok ciddi kurumsal ve şahsi sorumluluk yüklemesi'' ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Poliviu'nun görev yetkilerini aştığını'' söyledi.

Poliviu tarafından kendisine yüklenen sorumlulukların tanıklarla ve malzemelerle kanıtlanmadığını ifade eden Hristofyas, polisin patlama konusundaki araştırmasını tamamlamasını bekleyeceklerini belirtti.

Hristofyas, istifa taleplerini de reddederek, bu aşamada istifanın ve uzun bir seçim kampanyasına girmenin Güney Kıbrıs'ı çok daha kötü gerilim ve istikrarsızlık dönemine sürükleyeceğini savundu.

Rum lider, patlamayla ilgili araştırma raporunda, hem siyasi hem de şahsi düzeyde başlıca sorumlu gösteriliyor.

-Bakanlar kurulundan destek-

Bu arada patlamayla ilgili raporu ele almak üzere dün akşam olağanüstü toplanan Rum bakanlar kurulu, Rum lidere tam destek verdi.

Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, soruşturma raporunun incelenmesinin bir sonraki toplantıda tamamlanacağını, bununla birlikte polisin soruşturmasının da beklendiğini söyledi.

Stefanu, ''bakanların, Hristofyas'ın icraatlarına tam destek belirttiğini'' kaydetti.

-Partiler Hristofyas'ın istifasını istedi-

Öte yandan, Hristofyas'ın partisi komünist AKEL dışındaki siyasi partiler, Hristofyas'ın istifa etmesi yönünde çağrıda bulundu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Hristofyas'ın istifasının söz konusu olmadığını ifade ederek, böyle bir şeyin, ülkenin önünde bulunan doğalgaz, ekonomi, Kıbrıs sorunu ve AB dönem başkanlığı gibi kritik konular karşısında mücadeleden kaçış anlamına geleceğini kaydetti.

Diğer partiler ise Poliviu'nun soruşturma sonucunu, Hristofyas'ın istifası ve erken seçim ilan edilmesine ilişkin ''sevk kağıdı'' olarak yorumladılar.

-Rum başsavcı, polisin hazırladığı belgeleri teslim aldı-

13 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili polis soruşturması sonunda hazırlanan 36 dosya ve özet rapor da Polis Genel Müdürü Mihalis Papageorgiu tarafından bugün Başsavcı Petros Kliridis'e teslim edildi.

Rum radyosunun haberine göre Kliridis'e teslim edilen dosyada, patlamayla ilgili 1123 ifade, 510 tanıklık, 464 delil ve diğer belgeler bulunuyor.

Başsavcı Kliridis, patlamayla ilgili cezai kovuşturmaların olup olmayacağına ya da kimler aleyhinde cezai kovuşturmanın başlatılacağına mümkün olan en kısa zamanda karar verilmesi için, ''polisin teslim ettiği belgeleri, ayrıca patlamayla ilgili araştırma yapmak üzere oluşturulan komitenin Başkanı Polis Poliviu'nun raporunu inceleyeceğini'' söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR