Rumlara hayal ettiğinden fazla doğalgaz

Rum Kesimi için Akdeniz'de doğalgaz ve petrol araması gerçekleştiren Amerikan Noble Energy şirketi, ilk resmi açıklamasında 'tahminlerini' ortaya koydu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.11.2011 00:32 GÜNCELLEME 17.11.2011 00:32 Kıbrıs
Rumlara hayal ettiğinden fazla doğalgaz
Rumlara hayal ettiğinden fazla doğalgaz

Açıklamada, "Hayal edebileceğimizden bile fazla doğalgaz, petrol için çalışıyoruz'' dendi.

Kıbrıs Rum kesiminin tek yanlı ilan ettiği sözde ''Münhasır Ekonomik Bölgesi''nde (MEB) yer alan 12. parselde doğalgaz sondaj çalışmaları yapan Amerikan Noble Energy şirketi, 12. parselde doğalgazın yanı sıra petrol yataklarının da bulunduğunu ve bölgede 85 ila 260 milyar metreküp arasında doğalgaz rezervinin bulunduğunun tahmin edildiğini açıkladı.

Şirketin ''ilk resmi'' açıklamasında, sondajın başarı şansının yüzde 60 olduğu belirtildi.

Rum basınına göre (radyo ve gazeteler), Noble Energy şirketi dün, 12. parseldeki doğalgaz yataklarına ilişkin ilk resmi açıklamasını, ABD'de düzenlediği basın toplantısıyla yaptı ve sondaj çalışmalarının sonuçlarına ilişkin ilk bilgileri verdi.

Noble Energy şirketi yetkilileri, Teksas'ta yaptıkları ve dört saat süren basın açıklamasında, 12. parselde mevcut doğalgaz miktarının, ilk başta tahmin edilen yaklaşık 288 milyar metreküpten daha az olduğunu, mevcut miktarın 85 ila 260 milyar metreküp arasında olduğunu açıkladı.

Şirket yetkilileri, ''jeolojik başarı oranının ise yüzde 60 olduğunu'' duyurdu. Şirket, yüzde 60'lık başarı oranı açıklarken, yüzde 40 başarısızlık ihtimali bıraktı.

''Hayal edebileceğimizden bile fazla doğalgaz, petrol için çalışıyoruz'' başlığıyla yapılan sunumda, 140 sayfalık grafiklerle desteklenmiş sunum yapılırken, doğalgaz yataklarının altında, 3.7 milyar varil petrol yatağı bulunduğu da duyuruldu.

Rum basınında, doğalgaz miktarına ilişkin açıklanan 85 ila 260 milyar metreküp değerlendirmesindeki iki rakam arasındaki büyük farkın sebebinin, ''Monako İhtimaller Çizelgesi''nin'' baz alınması olduğu, bu öngörünün 12. parseldeki doğalgaz miktarını, İsrail'in ''Tamar'' isimli parselindeki doğalgazla denk düzeye koyduğu iddia edildi.

İsrail'in ''Tamar'' ve ''Leviathan'' kuyularındaki doğalgaz miktarına ilişkin ilk değerlendirmelerin de zaman içerisinde düşürüldüğü aktarılan haberlerde, buna karşın 12. parseldeki doğalgaz miktarının beklenenden düşük açıklanmasının, Noble şirketinin 12. parseldeki haklarının yüzde 30'unu alması beklenen İsrail Delek ve diğer şirketlerin hisse senetlerinin düşmesine neden olduğu belirtti.

-Doğalgaz terminali kesin değil-

Bu arada, Noble Energy şirketi yetkilileri açıklamalarında, doğalgaz işleme tesisi kurulması konusuna da değinerek, ilk kez, Güney Kıbrıs'tan başka bir ülkede LPG tesisi kurulabileceğini açıkladı.

Şirket yetkilileri, doğalgazın Avrupa'ya ihraç edilmesini sağlayacak bir tesisin Güney Kıbrıs'ta kurulması unsurunun henüz kesinleşmediğini belirterek, kesin kararın Mart ayında alınacağını duyurdu.

-Rum Ticaret Bakanı-

Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu da, 12. parseldeki doğalgaz rezervleri hakkındaki rakamların sondaj çalımaları sonucu değil tahminlere dayandığını söyledi.

Andoniadu, Rum radyosuna yaptığı açıklamada, ''Sondaj çalışmaları hedeflenen derinliğe yetiştiği zaman, rezerv miktarı konusunda net konuşabileceğiz'' dedi.

Andoniadu, ayrıca, yapılan çalışmaların ilk sonuçlarının Aralık ayında belli olağını kaydetti.

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, doğalgaz konusunun çok incelikli yönetilmesi, AB ülkeleri ve Rusya ile gerekli ittifakların yapılması gerektiğini söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 5
  • Cem Tekin 12 yıl önce Şikayet Et
    Bence oralarda is gorecek gaz yoktur.. ancak, Turkiyeyi gaz a getirip calistirip gaz bulduracaklar sa onlar da cikan sonuca gore gaz ararlar, Yani calismasini turkler yapar onlarda hazira konar, Ama bu zamanin Turkleri bunu yemez.. Rumlar ve israilliler avuclarini yalarlar, Oyle degil mi sayin enerji bakanim. Yoksa biz gaza gelip petrol sirketleri ile anlasma yapip Rumlarin eline yag mi sureriz acaba. :) rumlar orada gaz bulacakda, Avrupa 300 km akdeniz altina dogal gaz borusu doseyecek. bizde inanicagiz.
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar İcraat yapıyor. Adamlar iş yapıyor bizimkiler laf... Şimdi onlar doğal gaz çıkardılar ve ekonomik olarak siyasal olarak başarı kazandılar. Bizimkiler lafla Piri reis gemisini yüzdürüp biraz gaz aldılar geri döndüler. Hükümet bunla uğraşacağına suriye ile uğraşıyor...
    Cevapla
  • turgay şahin 12 yıl önce Şikayet Et
    nerdesin koca reis. adamlar kocaman ahtopotu andıran gemilerle gelmiş arama yapıyor bizde 100 yaşındaki piri reisi oraya gönderiyoruz. neden ve niçin gönderdiğimizide kimse bilmiyor zaten.ilk başta rum kesmi arama yaparsa savaş nedeni sayarız filan gibi açıklama yaptı başbakan sonra ne rum kesminden nede aramayı yapan abd şirketinden hiç bir tepki gelmeyince bir dahada konuşmadı sustu kaldı.koca reiste tekrar limana çekildi,rumlarda beklediklerinden daha fazla doğal gaza kavuşmuş oldular iyice zayıflayan ekonominlerine ilaç gibi gelmiştir.bizde her zaman ve her yerde olduğu gibi avcumuzu yaladık tıpkı libyada olduğu gibi biz libyalı muhaliflere para yardımı yaptık potrolün yüzde 35 ni fransa kaptı bizim enayiliğimizde yanımıza kaldı kar kaldı.
    Cevapla
  • mustafa 12 yıl önce Şikayet Et
    İhsn bulut kardeşime.... Galiba dünkü haberi okumadın...
    Cevapla
  • İHSAN BULUT 12 yıl önce Şikayet Et
    Bizim piri reyisten.... Ne haber adamlar neler kurduda ariyor bizde bir gemi gönderdik aramak icin halk ki o konudada kandirdilar.Bu olay ilk ciktiginda dedim zaten rumlar bulur biz bulamayiz bişey diye.Sayin başbakan yine mi amerika olaya el atti yoksa...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR