Eroğlu: Çözüp çözemeyeceğini göreceğiz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Ocak ayından sonra, Kıbrıs sorununu, iyi niyet misyonu çerçevesinde çözüp çözemeyeceğini göreceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2011 18:42 GÜNCELLEME 06.12.2011 18:42 Kıbrıs
Eroğlu: Çözüp çözemeyeceğini göreceğiz
Eroğlu: Çözüp çözemeyeceğini göreceğiz

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 22. yılını kutlayan Baf Türk Birliği'nin yeni yönetim kurulunu kabulüne yaptığı konuşmada, Ada'da bugün var olan gerçekleri göz ardı etmeyen, dün yaşananları yaşatmayacak sağlam bir anlaşma yapmaya çalıştığını, bunun mümkün olup olmadığının müzakere masasında görüleceğini belirtti.

Rum yönetiminin, ortak Kıbrıs Cumhuriyeti'ni gasbetmesi, BM ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasının uzlaşmazlığını artırdığını kaydeden Eroğlu, ''Bize ambargoların uygulanması ve AB ülkelerinin maalesef bu ambargoyu ısrarla devam ettirmeleri tabii ki Rum tarafını daha da anlaşmazlığa itmektedir'' dedi.

Kıbrıs Türk tarafının, anlaşma niyetinde olduğunu 1968'den beri devam eden görüşmelerde gösterdiğini anlatan Eroğlu, görüşmelerin ilanihaye devam etmeyeceğinin de artık herkes tarafından söylenmeye başlandığını belirtti.

İyi niyetle ve Kıbrıs Türk halkının eşit koşullarda bu topraklarda yaşama hakkı olduğunun bilinci içerisinde hareket edildiği takdirde Kıbrıs'ta anlaşma olabileceğini ifade eden Eroğlu, Rum tarafının, 1974 öncesine dönüşün mümkün olmadığını kabul etmesi halinde anlaşmanın daha da kolay olacağını söyledi.

-''Buyur al'' olmaz-

Baf'ın Rum tarafında kaldığını anımsatan Eroğlu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve Rum tarafının Kuzey'de Türk tarafının elinde kalan topraklara göz diktiğini, bunların ''buyur al'' şeklinde olmayacağını, her konunun konuşulup görüşüleceğini kaydetti.

Eroğlu, özgürce, huzur ve refah içinde yaşayabilecekleri, bugünkü sosyal ve ekonomik yapıyı daha da iyileştirecek bir anlaşma arayışı içerisinde olduklarını ifade ederek, ''Eğer bugünkü durumdan daha kötüye gidecek bir anlaşma yaparsak, o anlaşmanın hiçbir anlamı olmaz'' dedi.

-''Ocak'tan sonra Genel Sekreter'in tavrını göreceğiz''-

Kıbrıs müzakerelerinde Ocak ayına kadar ilerleme olmasını dileyen Eroğlu, ''Ocak'tan sonra artık Genel Sekreter'in tavrı ne olacak onu hep birlikte göreceğiz'' dedi. 

İyi niyetle anlaşma olması arayışı içinde olduklarını ve bunu bütün dünyanın anladığını zannettiğini belirten Eroğlu, şunları söyledi:

''Onun için, Ocak ayından sonra Genel Sekreter, iyi niyet misyonu içinde bu konuyu çözüp çözemeyeceğini herhalde görecek, bir karara varacaktır diye beklentimiz devam etmektedir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Baf Türk Birliği'nin 22. kuruluş yıl dönümünü de kutlayarak, kendisine verilen destek için teşekkür etti.

Eroğlu, görüşmeleri desteksiz yürütmenin kolay olmadığına işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının görüşme masasında ne istediğini bilerek oturduğunu vurguladı.

Baf Türk Birliği Başkanı Esat Fellahoğlu da Birliğin Cumhurbaşkanı Eroğlu'na tam destek verdiğini ifade ederek, Türkiye ve onun ordusuna sımsıkı bağlı olduklarını söyledi.

Fellahoğlu, Eroğlu'na, Birliğin plaketini de takdim etti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR