"Tatmin edici bir görüş alışverişi gerçekleştirdik"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Bakanlar Kurulu'na 22-24 Ocak'ta New York Greentree'de yapılan beşinci 3'lü Kıbrıs Zirvesi ve gelişmeler hakkında bilgi verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2012 15:33 GÜNCELLEME 08.02.2012 15:33 Kıbrıs
"Tatmin edici bir görüş alışverişi gerçekleştirdik"
"Tatmin edici bir görüş alışverişi gerçekleştirdik"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Bakanlar Kurulu'ndan ayrılırken yaptığı açıklamada, karşılıklı olarak tatminkar bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu'na Greentree zirvesiyle ilgili bilgi aktardığını belirten Eroğlu, bu konuda hükümetle uyum içerisinde olduklarını, iyi niyetle ve iyi bir anlaşma olur düşüncesiyle müzakereleri sürdürdüklerini; iyi niyetlerine rağmen Greentree'de istedikleri anlaşma metninin ortaya çıkarılamadığını kaydetti.

Greentree'de yaptıkları önerileri de hükümet ile paylaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusunun herkesi ilgilendirdiğini ifade etti.

Görüşmeci görevinin sorumlulukları çerçevesinde zaman zaman meclisi, hükümeti ve meclisteki siyasi partileri bilgilendirdiğini aktaran Eroğlu, bugün de hükümeti bilgilendirdiğini ve görüşmeden memnun olduğunu belirtti.

Eroğlu, ''iç konularda neyi ele aldıklarına'' ilişkin bir soru üzerineyse, bu konularda bazı düşüncelerini paylaştığını, amaçlarının hükümetin icraatları ve halkın var olan sorunlarının aşılması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü, kendisi ayrıldıktan sonra da Bakanlar Kurulu'nun ''iç konuları'' değerlendirmeye devam edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün bir televizyon kanalında yaptığı, Kıbrıs konusunda, ''Önce devlet sonra anlaşma'' şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine, ''Dışişleri Bakanı'nın tabii ki Kıbrıs konusundaki görüşlerini ortaya koyabileceğini, bakanın konuya ilişkin görüş açıklamasının doğru bir hareket olduğunu'' söyledi.

Dışişleri Bakanı'nın müzakerelerle ilgili görüşlerini ortaya koymasının kendisini memnun ettiğini ifade eden Eroğlu, ''Dışişleri Bakanı ile aynı görüşleri paylaştıklarını ve aynı düşüncelerle müzakereleri sürdürdüklerini, amaç yaşayabilir kalıcı bir anlaşmaya varmak olduğuna göre Dışişleri Bakanı'nın bu konularda görüş ortaya koymasının olumlu olduğunu'' dile getirdi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş için anıt projesi

Cumhurbaşkanı Eroğlu, toplantıda, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için anıt mezar projesinin ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise, hükümetin bu konuyu değerlendirdiğini ve Bakanlar Kurulu'nda da ele alınacağını, bu projenin bir yarışma sonucu ortaya çıkacak eser üzerinde gerçekleştirilmesine dair mutabakata varılacağını tahmin ettiğini söyledi.

Eroğlu, bunun bir kere yapılacağını ve en iyi şekilde görüşülerek tartışılmasının, ailesinin mutabakatıyla kararlaştırılacak bir projenin hayata geçirilmesinin en doğrusu olacağını kaydetti.

KKTC Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun ayrılmasının ardından toplantıya devam etti.

Başbakan Küçük: "Muhaceret affında hedefe ulaşıldı"

Bu arada, Başbakan İrsen Küçük, toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan önce yaptığı açıklamada, kaçak yaşamla mücadele kapsamından çıkarılan ve Pazartesi günü sona eren muhaceret affıyla ilgili olarak, ''rekor başarı elde edilen muhaceret affının hedefine ulaştığını'' söyledi.

Küçük, ''Daha önceki afların sonuçlarına bakıldığında, son affın da başarısız olacağı kanaati vardı. Parlamentoda konsensüs sağladık. Bunun affın başarısında etkisi oldu. İçişleri ve Çalışma Bakanlıkları ile hükümetin aldığı tedbirler de başarı getirdi'' dedi.

''Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) rakamlarına göre, ülkede 10 bin civarında kaçak iş gücü bulunduğu bir dönemde 9 bin 543 kişinin af için müracaatta bulunmasının rekor bir başarı olduğunu'' kaydeden Başbakan Küçük, geçmişte yapılan 4 afta yapılan başvuruların toplamının, son aftan yararlanmak isteyenlerden az olduğunu belirtti.

Elde edilen başarının, halkın hükümete olan güveninin göstergesi olduğunu kaydeden Küçük, kaçak çalışma hayatının kayıt altına alınması konusunda bundan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na görev düştüğünü söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR