Kıbrıs Rum yönetimi: İsrail işbirliğine hazır

Kıbrıs Rum yönetimi Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakan Neoklis Silikiotis, İsrail'in Güney Kıbrıs ile çok yönlü bir stratejik işbirliğinde bulunmaya hazır olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2012 07:45 GÜNCELLEME 14.06.2012 07:45 Kıbrıs
Kıbrıs Rum yönetimi: İsrail işbirliğine hazır
Kıbrıs Rum yönetimi: İsrail işbirliğine hazır

İsrail'deki son temasları hakkında açıklama yapan Silikiotis, 2 gün süren temasları sırasında, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında enerji, turizm ve ticaret alanlarında güçlü bir işbirliğinin başlaması için görüşmeler yapıldığını belirtti.

İsrailli yetkililerle iki ülke arasında doğal zenginliğin ortak kullanımı konusunda bir işbirliğinin imzalanması konusunu da görüştüğünü açıklayan Silikiotis, İsrail'in söz konusu işbirliğini arzu ettiğini söyledi.

İsrail ziyareti sırasında bu ülkenin yetkililerini Rum hükümetinin Vasiliko bölgesinde doğalgaz terminali yapılması kararı ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilecek alt yapı faaliyetleri hakkında bilgilendirdiğini aktaran Silikiotis, İsrail hükümetinin doğal gazla ilgili nihai kararlarını gelecek haftalarda alacağını belirtti.

İsrail'deki temaslarından memnun olduğunu ifade eden Rum bakan, İsrail'in Güney Kıbrıs ile stratejik işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Silikiotis, temasları sırasında Güney Kıbrıs ile çok düzeyli ve çok taraflı kalkınma konusunda İsrail kanadından istek ve hazır olunduğunun teyit edildiğini, ayrıca enerji, turizm ve ticaret alanındaki işbirliğinin, sistemleştirilmesi ve somutlaştırılması için zeminlerin ortaya konulduğunu ifade etti.

Enerji konusuna da değinen Silikiotis, Dışişleri Bakanlığı sorumluluğu altında yapılan, ortak yataklardan birlikte faydalanmasına ilişkin Paylaşım Anlaşması konularına yönelik genel bir görüşmenin yapıldığını belirtti.

Kendisinin tespit ettiği noktanın; İsrail'in bu anlaşmayı en kısa zamanda tamamlamak istemesi olduğunu söyleyen Silikiotis, temasları sırasında muhataplarına, Rum hükümetinin, Vasiliko'da doğalgaz sıvılaştırma terminalinin kurulmasına ilişkin ilke anlaşmasını aktardığını ve Doğu Akdeniz bölgesinde tespit edilen hidrokarbon yataklarından ticari açıdan faydalanılmasının mümkün olabilmesi için kurulması gereken gerekli alt yapıları da görüştüğünü anlattı.

Silikiotis, bu görüşmelerde AB tarafından finanse edilmesi olasılığı bulunan alt yapılara ilişkin çalışmaların hayata geçirilmesine yönelik Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail işbirliği perspektifini de ele aldığını söyledi.

Güney Kıbrıs'ın bu tür üç öneriyi AB'ye sunduğunu ifade eden Silikiotis, bir önerinin, doğalgazı, Avrupa’ya, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ı bağlayacak denizaltı borular aracılığıyla taşımakla ilgili olduğunu belirtti.

Diğer önerilere de değinen Silikiotis, ikinci büyük çalışmanın, üç ülkenin ve Avrupa'nın, Ortadoğu'yla bağlanmasına ilişkin elektrik enerjisinin denizaltı kablolarıyla taşınması, bir diğerinin ise Levantin havzasından AB'ye sıvılaştırılmış doğalgaz taşınması olduğunu ifade etti.

Temaslarında, İsrail'in; elektrik enerjisi üretimine yönelik Güney Kıbrıs'ın doğalgaz gereksinimlerini karşılama olanaklarını da araştırdığını belirten Silikliotis, ''Gerekli olması durumunda, 12. parselden kendi doğalgazımızı temin edene değin ara bir çözüme başvuracağız'' dedi.

Silikiotis, muhataplarının ayrıca kendisine, İsrail'in, ileriki haftalarda İsrail doğalgazının ihracatı ve alt yapı çalışmalarının ileriye götürülmesine ilişkin işbirlikleri olasılığı gibi bir dizi kritik konularda kararlar vereceği teyidinde de bulunduğunu aktardı.

Temaslarından, enerji konusunun ete- kemiğe büründüğünü çıkardığını, bunu da stratejik işbirliği olarak ifade ettiklerini belirten Silikiotis ayrıca İsrail'in, yenilenebilir enerji kaynakları alanında da Güney Kıbrıs'a yönelik yatırımları desteklediğini ifade etti.

''İsrail ile hidrokarbon yataklarından birlikte faydalanılması anlaşmasına ne kadar yakın olunduğu'' sorusu üzerine Silikiotis, bugüne kadar yapılan görüşmelerde bu anlaşmanın tamamlanmasına ilişkin bir yatkınlığın tespit edildiğini belirterek iyi bir yolda olunduğunu söyledi.

12. parselde doğal gaz bulunmuştu

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 28 Aralık 2011'de, merkezi Huston'da bulunan Noble Energy şirketinin, Rumların tek yanlı ''Münhasır Ekonomik Bölge'' ilan ettiği sözde 12.parselde yaptığı sondaj çalışmalarında, yaklaşık 7 trilyon ayak küp hacminde doğalgaz bulunduğunu açıklamıştı.

Rum yönetimi, Ekim 2008'de ABD'li Noble Energy Şirketi'ne 12. parselde sondaj çalışmaları yapması için imtiyaz vermiş, çalışmalar 18 Eylül 2011'de başlamıştı.

Rum yönetimi geçtiğimiz mayıs ayında da. 12. parsel dışında kalan diğer bölgelerde petrol ve doğalgaz aranması için 2. tur ihaleye çıkmıştı.

Rum yönetimi, Mısır ve İsrail'le Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde doğalgaz ve petrol kaynakları araştırmak amacıyla sınır belirleme anlaşması imzalamıştı. Benzeri bir anlaşma Lübnan'da yapılmıştı. Ancak Lübnan Parlamentosu henüz bu anlaşmayı onaylamadı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • Selim 12 yıl önce Şikayet Et
    rumların haline. ilk defa acıdım. yakında yahudiler oraya da yerleşim yeri açarlar, sonra rumlar kendilerini akdenizin sıcak sularında buluverirler. israile elini veren kolunu kurtaramaz:)
    Cevapla
  • Gürhan 12 yıl önce Şikayet Et
    israil şanlı. israil'in etrafında bu kadar salak varken israil neden bunları kullanmasın.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR