Çığır açacak dev projede ilk adım atıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın dünyada ilk kez deniz yüzeyinin 250 metre altından borularla su taşınmasını sağlayacak KKTC Su Temin Projesi'nde ihaleler tamamlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2012 13:31 GÜNCELLEME 22.09.2012 15:21 Kıbrıs
Çığır açacak dev projede ilk adım atıldı!
Çığır açacak dev projede ilk adım atıldı!

Türkiye tarafında yapılacak barajdan alınacak suyun deniz altından borularla KKTC tarafında yapılacak baraja aktarılmasını sağlayan KKTC Su Temin Projesi'nde son etap ihaleler yapıldı. İlk adımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alaköprü Barajı'nın temelini atmasıyla başlayan projede, su geçişi ve iki tarafta kara yapılarının temellerinin atılmasıyla projenin tamamının inşasına başlanmış olacak.

KKTC Su Temin Projesi, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımını imkansız kılması nedeniyle özel bir teknikle inşa edilecek. 80 bin 151 kilometre uzunluğundaki boru hattı, deniz dibinden değil 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC'ye su taşıyacak.

Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, deniz altındaki bu boru hattı ile KKTC'de Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Proje kapsamında inşa edilecek yapılar ise şöyle:

"Türkiye tarafında Anamur-Dragon Çayı üzerinde temelden 93 metre yükseklikte, ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde ve eteğinde 26 megawatt (MW) kurulu gücünde bir HES bulunan ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES tesisi.

23 km uzunluğunda ve bin 500 milimetre çapında düktil demir borulardan oluşan isale hattı.

10 bin metreküp hacminde Anamuryum Dengeleme Deposu. 80 bin 151 kilometre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan bin 600 milimetre çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı.

KKTC Güzelyalı bölgesinde 5 megawatt gücünde Güzelyalı Terfi Merkezi. 3 bin 157 metre uzunluğunda ve bin 400 milimetre çapında düktil demir boru terfi hattı. Temelden 65 metre yükseklikte, 26,5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı. 16,40 megawatt gücünde Geçitköy Terfi Merkezi."

KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50,3'ü içme-kullanma, yüzde 49,7'si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.

Projenin ilk aşaması olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart 2011'de temelini atmasıyla inşasına başlanan Alaköprü Barajı'nda yüzde 38, Mart 2012'de temeli atılan Geçitköy Barajı'nda ise yüzde 13,5 fiziki gerçekleşme sağlanmış bulunuyor.

KAYNAK : Ajanslar
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • kemal oğuz 12 yıl önce Şikayet Et
    aman ha bizim köye su gelmedi. şimdi bizim köye su geldi desem mi demesem mi şaşırdım desem yahudi derler filan allah muhafaza.
    Cevapla
  • umut cancanoğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    ar ge var. eskiden irtica haberleri vardı.gündemden düşmeyen meşhur olay.o düşüncedekinler bu ülkeye hiç bir faydası olmadı.faydası olanlara ise hemen şucu bucu damgası vururlar.iftira atarlar.artık argemiz çalışıyor.eskiden araştırmayı engelliyorlardı.varmıydı yerli uçağın helikopterin tankın tüfeğin.artık proje üretiliyor. hepsini üretmeye başladık.
    Cevapla
  • alat asim 12 yıl önce Şikayet Et
    süleyman demirel zamanında bu boru israile çekilecekti. şimdide kıbrıstaki yahudi tarlalarını sulamayız inşallah. zaten kıbrıstaki kumarhaneleri ellerine geçirmişler. aman dikkat, dikkat, dikkat.
    Cevapla
  • hamdi akın 12 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun israil e. helal olsun israil e kendisine su taşımanın yolunu nede güzel bulmuş...plan harika valla
    Cevapla
  • yavuz kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    kartal tybıt bir de şöyle düşün . 80 km denizden boru döşüyor. marmarayla deniz altından trafiği akıtıyor. senin desteklediğin adamlar 1 metrelik iki elektrik borusunu uc uca getiremediler bu güne kadar. bu devasa borular seni niye bu kadar rahatsız etti. diğer taraftan kıbrısı boruyla da resmen bağlıyoruz türkiye bu bu güne değil 10 yıllarca sonrasına ait bir tapudur aslında ama vizyon yok ufuk yok nerden anlayacaksınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR