'Son Balo Vals ve Zeybek'e görkemli gala
Senaryosunu gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete'nin yazdığı, ana sponsorluğunu Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin üstlendiği ve Sümer Ezgü'nün Atatürk'ü canlandırdığı "Son Balo Vals ve Zeybek" adlı belgeselin galası Bursa'da yapıldı.
Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (TSTK), öncülüğünde hazırlanan ve yönetmenliğini Biray Dalkıran'ın üstlendiği 8 dakikalık belgeselde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünden 8 ay önce, Bursa'yı son ziyaretinde onuruna düzenlenen valsi yarıda keserek, Sarı Zeybek'i oynadığı baloda yaşananlar anlatılıyor.
Projenin sahibi ve belgeselde Atatürk'ü canlandıran Sümer Ezgü, Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen galada yaptığı konuşmada, bu belgeselle 8 yıllık rüyasını gerçekleştirdiğini söyledi. Atatürk'ün büyük bir lider olduğunu vurgulayan Ezgü, "Her adımı hesaplıydı. Valsi keserek zeybek oynaması, bizlere mesaj vermek içindi" dedi.
Atatürk'ün sanata ve kültüre olan yakınlığını belgeleyerek, bugüne aktarmak istediklerini anlatan Ezgü, iki gün süren süren çekimlerde 5 saat makyaj yapıldığını söyledi. Ezgü, "Aynaya baktığımda karşımda Atatürk'ü gördüğümde çok etkilendim. Filmde rol alan Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe de çok etkilendi. Çok emek harcanan yalın ve abartısız bir çalışma oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Ezgü, konuşmasının ardından belgeselde vals yaparken kendisine eşlik eden sanatçı Neriman Uğur'u sahneye çağırarak kısa bir vals yaptı.
-SARI ZEYBEK OYNADI-
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de genç Türkiye'nin modernleşme göstergelerinden biri olarak akıllarda kalan en önemli balolardan birinin Bursa'da gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu baloyu diğerlerinden ayıran en dikkat çekici özelliğin Atatürk'ün "Sarı Zeybek" oyununu oynaması olduğunu kaydeden Şahin, Atatürk'ün bu oyunu "Batının valsi, tangosu gibi işte bu da bizim salon dansımızdır" diye tarif ettiğini anlattı. Şahin, "Çekimlerinin kentimizde yapıldığı bu tarihi anın 'Son Balo, Vals ve Zeybek' adıyla ölümsüzleştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması taktire şayan bir hadisedir" dedi.
Konuşmaların ardından galaya katılanlar, "Son Balo Vals ve Zeybek" adlı belgeseli izledi. Gösterimin ardından sahneye tekrar çıkan Sümer Ezgü, istek üzerine "Sarı Zeybek" oynadı.
Bu arada, belgeselde rol alan Ülkü Adatepe'nin, rahatsızlığı nedeniyle galaya katılamadığı bildirildi.