Hüsrev Hatemi Kitabı

Toplumumuz, Hüsrev Hatemi gibi bilim, fikir ve gönül adamlarını çok sık yetiştiremiyor. Ne yazık ki, son yirmi beş seneden beri gittikçe artan benmerkezcilik ve çıkarcılık eğilimi, son manevî kalıntıları da yavaşça –çaktırmadan- silip süpürüyor.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 19.06.2008 12:57 GÜNCELLEME 19.06.2008 12:57 KÜLTÜR
Hüsrev Hatemi Kitabı
Hüsrev Hatemi Kitabı

Altan Deliorman'ın köşe yazısı


Hüsrev Hatemi Beyin yaklaşık iki yıl önceki emeklilik merasimi hafızamda canlılığını korumaktadır. O merasimde, Hüsrev Beye çeşitli yönlerden yakınlıkları bulunan değerli şahsiyetler onun hakkında görüş belirtmişlerdi. Toplantıyı da, o güne kadar ender görülmüş bir dinleyici kalabalığı takip etmişti. Büyük konferans salonunu dolduranların çoğu da beyaz gömleklilerdi. Hocaları olduğu veya hep medhini işittikleri için alâka duydukları genç hekimler, onu bu mutlu gününde yalnız bırakmamışlardı.

O günlerde tasavvurlarda belirdiğini sandığım bir teşebbüs, uzun bir emek ve gayret devresinden sonra su yüzüne çıktı. Hem de hacimli ve özenli bir cilt hâlinde. Bu kitapta, Hüsrev Hatemi’nin dostları, onu tanıdıkları şekilde anlatıyorlar. Bu görüşleri birleştirdiğimiz zaman Hüsrev Beyin portresi daha da netleşiyor. Çünkü kimisi onu şairliği ile, kimisi fikir adamlığı ile, kimisi hekimliği ile daha yakından tanıyor.

Kitapta, Hüsrev Hatemi’nin şiirlerinden ve nesir yazılarından seçmelere yer verilmiş. Böylece, grili çocukla, tapu sicil muhafızı ile, Rumeli göçmeni ile yeniden karşılaşabiliyoruz. Seçmeler sayesinde okuyucu, birçok kitap aramaktan kurtulup, bunları elinin altında buluveriyor. Onun hayli zengin bibliyografyası da eklendiği için, bu kitap bir anıt-eser kimliğine bürünüyor.

Hüsrev Hatemi Kitabı’na çok sayıda fotoğraf da konulmuş. Bu sayede, Hüsrev Beyin çocukluğundan başlayıp olgun çağa gelinceye kadar geçirdiği değişimi adım adım takip edebiliyoruz.

Toplumumuz, Hüsrev Hatemi gibi bilim, fikir ve gönül adamlarını çok sık yetiştiremiyor. Üstelik, ne yazık ki, son yirmi beş seneden beri gittikçe artan benmerkezcilik ve çıkarcılık eğilimi, son manevî kalıntıları da yavaşça –âdeta çaktırmadan- silip süpürüyor. Değerlerimize yeterli değeri vermekte gecikiyor veya ihmal gösteriyoruz. Halbuki vefa, saygı, dostluk, dayanışma, anlayış vb. gibi faziletler değil midir, insanı insan yapan? Bu bakımdan, Dergâh Yayınları’nın bu himmetini takdirle ve şükranla karşılamamız lâzımdır. Ayrıca Ezel Elverdi’yi de kutlamak gerekiyor. Onun eli neye değse ortaya kaliteli bir şey çıkıyor. Şimdiye kadar olan kitaplarda ve dergilerde bunun tezahürünü defalarca gördük. Hüsrev Hatemi Kitabı’nda da aynı titizliği göstermiş.

Diyeceğim şu ki, bu hatıra kitabına yazı verenlerin ve onu bir eser hâline getirenlerin ellerine sağlık. Hüsrev Hatemi Beye de sağlıklı ve başarılı daha nice yıllar.


www.sanatalemi.net

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR