'Güvenli bölge'ye 4 koldan saldırı

Esed rejimi, Rusya, YPG ve IŞİD Halep'in kuzeyindeki muhalifleri boğmak için adı konmamış bir ittifakla eş zamanlı saldırı başlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.02.2016 09:29 GÜNCELLEME 09.02.2016 09:40 Ortadoğu
'Güvenli bölge'ye 4 koldan saldırı
'Güvenli bölge'ye 4 koldan saldırı

Esed güçleri, Rus uçakları, YPG'li ve IŞİD'li teröristler eş zamanlı olarak Halep'in kuzey kırsalında askeri harekâta başladı. Çatışmalar, Türkiye'nin iç savaşın en başından bu yana kurulmasında ısrarcı olduğu “Güvenli Bölge”yi içine alan Azez-Mera hattında yaşanıyor. Bayır Bucak Türkmenlerini bombalayan Rus jetinin 24 Kasım 2015 günü Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından “Güvenli Bölge”yi hedef almaya başlayan Rusya'nın saldırıları devam ediyor.

Rusya bu süreçte ilk etapta Suriye içerisine insani yardım ulaştırmak için kullanılan Azez-Halep Yolu'nu ve yardım taşıyan TIR'ları bombaladı. Esed güçlerinin, muhaliflerce kuşatma altında tutulan Nubul ve Zehra kasabalarına ulaşması ve hattı kapatması üzerine PKK-PYD ve IŞİD de güvenli bölgeye yönelik saldırılarını arttırdı. İran güdümlü yabancı askerler Zehra Kasabası'nın kuzeyine, YPG elinde tuttuğu Afrin'den batıya, IŞİD ise Savran ve Mera arasından doğu hatlarına, muhaliflerin üzerine yürüyor. YPG-IŞİD ve rejim güçleri birbirlerine saldırmıyor.

SINIRA 20 KM KALDI

Daha önce Rusya'nın havadan ağır silah indirdigi Afrin'den harekete geçen terör örgütü YPG, hem Esed güçleri hem de IŞİD'e ait terör unsurlarıyla mevzisi bulunan muhalif gruplara saldırı düzenliyor. Esed ve YPG güçleri Türkiye sınırına yakın alanlarda ilerlerken IŞİD terör örgütü ise direnen muhaliflere saldırıyor. İran, Lübnan, Irak ve Afganistanlı milislere birlikte Halep kuzeyinde ilerleyen rejim güçleri ile Türkiye sınırı arasında yaklaşık 20 km mesafe kaldı. Rusya'ya ait savaş uçaklarının havadan destek verdiği saldırıda Meranes ve Der Cemal köyleri PKK/YPG tarafından ele geçirildi. Bu alan muhalifler ile YPG bölgeleri arasında sınır bölgesi olarak kabul ediliyordu.

IŞİD, REJİME SALDIRMIYOR

Muhaliflerin elindeki Ihras Köyü'ne önceki gece IŞİD tarafından saldırı düzenledi. Muhaliflere saldıran IŞİD, Ihras'ın yanı başında bulunan rejime ait bölgelere hiçbir harekat düzenlemedi. Rejimin elinde bulunan Tel Cibbin, IŞİD kontrolü altında bulunan Tel Susin'e sadece 3.5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ancak IŞİD daha uzaktaki muhalif mevzilerine saldırmayı tercih etti. Muhalifler bu durumu IŞİD ile rejim arasındaki işbirliğinin en net örneği olarak yorumluyor.

Teröristler birlik oldu

Güvenli bölgede 3 farklı cephede savaşan muhaliflerden Ebu Eymen, “Rusya, Esed, İran, Hizbullah, PKK, paralı kiralık katiller birlik olup üzerimize geliyorlar. ABD'li yetkililerin ödül verdiği YPG'liler ve IŞİD ile savaş iddiasıyla Suriye'ye bomba yağdıran Ruslar, IŞİD'le savaşan bize saldırıyor. Dünyanın tüm teröristleri bize karşı birlik oldu. Tüm dünyaya yalan söylüyorlar. Bizim ne kadar yaşayacağımız belli degil. Müslüman kardeşlerimiz, tüm insanlık gerceği bilsin, belki yıllar sonra hakkımız alınır” dedi.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    İŞİD ın Amerika'nın oyunu olduğu ortada.Amaçları Türkiyeyi savaşın içine çekmek.Bu oyuna gelmeyelim.
    Cevapla
  • Ertuğrul 8 yıl önce Şikayet Et
    Şuan görülen o ki, ırak da olduğu gibi bölgesel bir kürt yönetimi Suriye de de kurulacak ve bunu bizde dahil tüm ülkeler sadece seyredecek.Sorun şu, Türkiye den ne kadar toprak gidecek.Eğer bir şeyler yapılmaz ise kaybımız çok büyük olacak. ISID sadece paravan şuan orada olanların bu örgütle uzaktan yakından alakası yok.Amaç kürtlere güvenli bölge oluşturmaktır. (ISID ile korkutulup göç ettirilen Araplar) Ayrıca da gerek kürtleri birleştirmek gerekse de, peşmergeleri bölgeye sokmak içinde yine ISID ve Kobani bahane edilmiştir.Eğer sağlam ve kararlı adımlar atılmazsa kış bitmeden Türkiye-Suriye sınırında Irak-Şam Kürt Devleti maalesef kurulur.
    Cevapla
  • cag 8 yıl önce Şikayet Et
    rusya suriyede konuşlandı bizim sınırlarımızı tehtid ediyor . nato suriyede üst kurmalı .rusyayı cekilmeye zorlanmalı
    Cevapla
  • Ertuğrul 8 yıl önce Şikayet Et
    Nato mu ? Gerek Rusya gerekse de Nato birbirleriyle paslaşan iki grup dur.Hiç bir zamanda bir birbirlerine zarar vermeyi göze almamışlar ve almayacaklardır da.Küçük devletler ya Nato dan yana olurlar yada Rusya dan böylelikle devletleri kendi aralarında paylaşırlar.Güçlü devlet değilsen sende PAY'sın
    Cevapla
  • vatansever 8 yıl önce Şikayet Et
    bilinçli olarak bombalarla içi boşaltılmış ve hala boşaltılan bir ülke.işgal etmek kolaylaşır.türkiye ve diğer komşu ülkelerdeki bütün suriyeliler aynı anda geri dönmeli ve vatanlarına sahip çıkmalı.ne ışid kalır ne rusya nede iran.bombardımanla halk göçe zorlanarak pyd ne esed güçlerine hareket alanı yaratılıyor sivil halklar hep beraber hareket etmeli
    Cevapla
  • şeker sarıoglu 8 yıl önce Şikayet Et
    allahım mazlumlara yardımetsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR