7 adımda kalp sağlığınızı koruyun!

Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp sağlığı için yapılması gerekenler anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.09.2017 12:59 GÜNCELLEME 06.09.2017 13:37 Sağlık
7 adımda kalp sağlığınızı koruyun!
7 adımda kalp sağlığınızı koruyun!

Kalp hastalıklarının başlıca nedenlerinden birisi hipertansiyondur. Hipertansiyon, Türkiye genelindeki her 3 yetişkinden birinde görülür. Kalp krizi ve felç riskini artıran hipertansiyon, kalp yetmezliğine bile sebep olur. Bu durumların önüne geçebilmek için ise düzenli doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. 

Kalbinizi korumak için bunları yapın

- Katı yağlar yerine zeytinyağını tercih edin. Zeytinyağ, vücuttaki iyi kolesterolü artırarak kötü kolesterolü düşürür. 

- Kalp hastalıklarında stres büyük önem taşır. Hareketsiz yaşamı etkileyen stres, yanlış ve sağlıksız beslenmeyi de tetikler. Gün içinde yapılan yoga, meditasyon, hafta sonları yapılan doğa yürüyüşleri stresi azaltırken kalp açısından da oldukça fayda sağlar. 

- Günlük olarak yaşanan duygu değişimleri de kalbi etkiler. Evlilik bu durumun başında gelir. Evli insanların kalp krizi geçirme ihtimali bekarlara göre daha düşüktür ve yaşam seviyeleri daha uzundur. 

- Yapılan bazı araştırmalar %85 kakao içeren bitter çikolatanın özellikle bacak damarlarında daralma ve tıkanma olan hastaların daha uzun mesafede rahatlıkla yürüyebildiklerini ve ağrılarının azaldığını kanıtlamış. 

- Mümkün oldukça tuzdan uzak durun. Tuzu sadece yemek pişirirken tüketin. Onun dışında yemek masasında mümkün oldukça kullanmayın. 

- Gün içinde asansör yerine merdiven kullanarak spor yapmaya özen gösterin. 

- Her gün mutlaka yarım kilo sebze meyve tüketmeye dikkat edin. Sebze ve meyveler vücuttaki kötü yağlarla mücadele ederek kilo vermeyi sağlar. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR