Ender Saraç Gaziantep yemeklerinin sağlık sırlarını anlattı

Doktor Ender Saraç, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sağlık Sohbet programına katıldı. Saraç, burada Gaziantep yemeklerinin insan sağlığına olan faydalarını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.03.2019 14:37 GÜNCELLEME 26.03.2019 14:38 Sağlık
Ender Saraç Gaziantep yemeklerinin sağlık sırlarını anlattı
Ender Saraç Gaziantep yemeklerinin sağlık sırlarını anlattı

Sağlıklı yaşam üzerine uzman olan Dr. Ender Saraç katıldığı "Sağlıklı Sohbetler" programı kapsamında Gaziantep Mutfağı ile ilgili özel açıklamalarda bulundu. Kadınların büyük ilgi gösterdiği söyleşide, formda kalmanın sırlarını anlatan Saraç, beslenme kurallarını yineledi, Gaziantep Mutfağı ile ilgili özel açıklamalar yaptı. Erkeklerde bel kalınlığının 94 santimetre, kadınlarda ise 88 santimetreyi geçmemesi gerektiğini belirten Saraç, bu ölçülerin geçildiği takdirde 22 hastalığın ortaya çıktığını dile getirdi. 

ender saraç

Halkın son yıllarda biraz tembelleştiğini söyleyen Saraç, ''Söylendiği gibi Göbek Türk kası değildir. Hastalığa davettir. Çanakkale'de Kurtuluş Savaşı'nda dedelerimize bakın, hepsi zayıf. Onların mirası yöresel mutfağı yaşatmaya çalışıyoruz ama hazır gıdaları tüketmeyi tercih ediyoruz. Biz biraz tembelleştik.  Bu bize, Türk milletine hiç yakışmıyor” şeklinde konuştu.

Mevsime göre yapılan sağlıklı tercihlerin, egzersiz yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Saraç, sağlıklı beslenmenin altın kurallarından birinin de beyaz un ve ekmekten, şekerden uzak durmak olduğunu belirtti.

ender saraç

Dr. Saraç, "Evinize beyaz ekmek sokmayın. Şekerden ve katkılı ürünlerden mutlaka uzak durun. Eğer şeker tüketiyorsanız spor yapmanız gerekiyor" sözleri ile konuşmasına devam etti.

Sıkça tüketilen içeceklerin kalori değerlerinden söz eden Saraç, asitli içeceklerde daha çok kalorinin olduğunu kaydetti. Ender Saraç, içeriğinde glikoz şurubu, mısır şurubu yazan içeceklerin alınmamasını, çocuklara kesinlikle içirilmemesini önerdi. 

Saraç, “Alkali içecekleri tercih etmelisiniz. Yasemin, nane, rezene, papatya, melisa, yeşil çay tüketin, ne olursa olsun karbonhidrat ve proteini bir arada tüketmeyin. Proteinin yanında lifli posalı yiyecekler tüketin. 6 ayda bir mutlaka kan tahlili yaptırın'' diye konuştu. 

ender saraç

Antep mutfağına övgüler yağdırarak sözlerine devam eden Saraç, şunları dile getirdi: “Biliyorum ki çok güzel bir mutfağa sahipsiniz. Baklavanız, kebaplarınız, tencere ve fırın yemeklerinizi sayarken iştahın açılmaması mümkün değil. Ama bununla birlikte harika baharatlarınız ve organik ürün zenginliğiniz de var, mutlaka her şeyi dengeleyin. Bu yörede yetişen bitki ve baharatların yemek kültürünüzü desteklediğini unutmayın. Hiçbir şeyin rengi tadı kokusu tesadüf değildir. Yörenize özel bitkilerin ne işe yaradıklarını öğrenip tüketin, mesela Zahter çayı hepsinin kralı kolesterol şeker damar sertliğini söküp atar, ödem ve parazit temizler, pul biber kolesterolü düşürür, Menengiç mantarı önler şekeri düşürür, idrar söktürür. Tarhunu kaynatıp içine karanfil atarak içtiğinizde mutlaka insülin ve şekere çok iyi gelecektir, sumak kan yapar antioksidan özelliği için salatalarda kullanın, sumak ekşisini unutmayın, kansere karşı korur, nane çayı sıcakta ferahlatır, meyan şerbetini kaybetmeyin.”

Söyleşi programının ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay Dr. Ender Saraç'a kutnu şal takdim etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR