Mürverin faydaları nelerdir? Mürver çayı nasıl yapılır? Mürver şurubu ne işe yarar?

C vitamini bakımından zengin olan kara mürver, virüs ve bakterileri temizlemede etkili olduğu kadar bağışıklığı da güçlendirmede oldukça etkili bir besindir. Yüzyıllardır doğanın insan oğluna sunduğu mucizevi bir besin olan kara mürver hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Mürverin faydaları nelerdir? Mürver çayı nasıl yapılır? Mürver şurubu ne işe yarar? Tüm soruların yanıtı haberin detayında:

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2020 13:29 GÜNCELLEME 06.05.2020 19:20 Sağlık
Mürverin faydaları nelerdir? Mürver çayı nasıl yapılır? Mürver şurubu ne işe yarar?
Mürverin faydaları nelerdir? Mürver çayı nasıl yapılır? Mürver şurubu ne işe yarar?

Bilimsel adı Sambucus nigra olan kara mürver, çalı formundaki ağaçlarda yetişir. Siyah yaşlı, Avrupa yaşlı, Avrupa mürver ve Avrupa siyah mürveri olarak da adlandırılır. ısalk ve nemli topraklarda kolayca yetişir. Bazı formları zehirli olan bu besini bilen kişilerin toplamasında fayda var. Beyaz çiçeklerle oluşan meyveler olgunlaştıkça kırmızı, mor ve siyah renkleri vardır. Güçlü bir C vitamini içeren kara mürver, ilaç ve kozmetik sektöründe de ham madde olarak kullanılır. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika da sıklıkla tüketilen meyve, ülkemizde ise Karadeniz topraklarında yetiştirilir. Çalı şeklinde çıkan meyveler İlkbaharla beraber çiçeklenir. Nisan sonunda da meyveler oluşmaya başlar. İnsanlar genellikle suyunu çıkartıp ya da reçelini yaparak meyveyi tüketirler. Tarih boyunca şifa amaçlı tüketilen meyve kapsül haline getirilerek eczanelerde satılır. Bilinçsiz kullanması konusunda uzmanlar uyarılarda bulunur. Aşırı tüketildiğinde fayda vermez. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu C vitaminini gün içerisinde kolaylıkla karşılar. Özellikle demir eksikliği olanlar için doğal bir ilaçtır.

kara mürver aronya gibi meyvelere benzer

 MÜRVERİN FAYDALARI NELERDİR?

- Mevsim geçişlerinde artan virüs ve bakteriler üst solunum yolları hastalıklarının yaşanmasında artışa neden olur. Önlem alınmadığında ciddi sonuçlar doğurabilecek olan bu hastalıkların önüne geçmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Özellikle antikor üretme bakımından direnci olması gereken bağışıklığın suya da ihtiyacı vardır. Kara mürver meyvesi suyu hem C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir hem de artan antikorların yüksek ateşe neden olma ihtimalini düşürür.

- Güçlü bir iltihap kurutucu olduğundan boğaz ve genizde biriken balgamı kolayca sökülmesini sağlar. İdrar yolunda ya da kan da enfeksiyon birikmesini önler. Vücudu toksinlerden arındırarak hücrelerin yapısını yeniler. Bu özelliği sayesinde yapılan araştırmalarda kanser hastalıklarının da yaşanmasının önüne geçtiği tespit edilmiştir. 

kara mürverin çiçek hali

- Antioksidan maddeler içeren kara mürverin, cilt sağlığına da katkısı vardır. Hücreleri yenileme özelliği sadece organların değil aynı zamanda cildin alt tabakası olan dermisi de yenileyerek deforme olmasını önler. Erken yaşlanma gibi durumların önüne de geçer. Uzun süre cildin parlak ve canlı kalmasını sağlar. Eski çağlarda kadınlar kara mürveri havanda dövüp yüzlerine sürermiş. Şimdilerde ise kara mürver özlü özel maskeler var. 

- Sindirim sistemi içinde doğal bir ilaç olan kara mürver, bağırsak florasının dengesini korur. Mide duvarını güçlendirerek ülser ya da reflü oluşmasını engeller. Besinlerin enzimlenmesini kolaylaştırır. Lif özelliği sayesinde de bağırsak fonksiyonlarını artırarak kabızlığın önüne geçer. Kolon ve bağırsak kanseri gibi sağlık sorunlarının oluşmasını önler.

kara mürverin meyve formuna geçerken ki süreci

- Kadınların her ay dönümünde gördüğü adet döngüsünün dengesizliğini engeller. Hormon bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Direk olarak kist oluşumunu engellemezse bile kistin oluşmasına neden olacak durumların önüne geçer. Adet sürecinde özellikle kadınların kaybettiği vitamin ve minerallerin eksikliğini ortadan kaldırır.

- Kolajen üretimine katkı sağladığından kemik, diş ve kas kayıplarını önler. Daha güçlü olmalarını sağlayan kara mürver, ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemikte su kaybı, romatizmal hastalıkların yaşanmasını geciktirir. Yöre insanları bu özelliği sayesinde kara mürverin yaşam sırrı olduğunu söyler. Ayrıca uzmanlarda çok abartılmadan hamilelik dönemi ve gelişim çağındaki çocukların tüketmesinin bu yüzden faydalı olacağını vurgular. 

mürver çayı bağışıklık sistemi için inanılmaz fayda sağlar

MÜRVER ÇAYI NASILI YAPILIR?

Mürver çayı üst solunum yolları hastalıkları için doğal ilaçtır. Vücudun virüs ve enfeksiyona karşı direncini artırır. Mürver mevsiminde toplanarak kurutulur. Kuru mürver yıl boyu çayı yapılarak tüketilir. Çünkü taze hali her zaman bulunmaz. Aşırı kaynatılması önerilmez. Bu yüzden kaynamış sıcak suyun içine kurutulmuş  8 10 tane mürver atın. 10 15 dakika bekleyin. Daha sonra süzerek tüketin.  Bu çay aynı zamanda toksinleri de atarak idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara fayda sağlar. 

mürver şurubu balgam sökmede etkilidir

MÜRVER ŞURUBU NE İŞE YARAR?

Mürver uzun süreli kullanılma bilmesi için kurutulmasının yanı sıra şurubu ya da pekmezi de yapılarak tüketilebilir. Ancak mürver şurubunu tüketmek için mutlaka bir uzmana danışmakta fayda var. Kurutulmuş 1/5 su bardağı mürver, bir yemek kaşığı zencefil tozu, bir çay kaşığı tarçın, 5 tane karanfil dilerseniz de bir yemek kaşığı balı 4/5 su bardağı su ile beraber bir tencereye atınız. Önce gür ateşte kaynatın. 15 / 20 dakika sonra ocağın altını kısın ve karıştırmaya devam edin. 1 saat bu işlemi yapın. 15 dakika da kendi kaynadıktan sonra ocaktan alın. Ilıdıktan sonra kavanoza boşaltın. Her gün iki kaşık düzenli olarak için. Bu şurup kansızlığı giderir. Bağışıklığı güçlendirir. Balgam söker.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR