Çiğ sarımsağın faydaları nelerdir? Saç bakımında sarımsak nasıl kullanılır?

Sarımsak, geleneksel tığ tedavisinde binlerce yıldır kullanılan ve birçok hastalığa şifa kaynağı olan bir besindir. Sarımsak, hem besin değerleri bakımından zengin hem de antibakteriyel bir besindir. Bu sayede vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamasının yanında vücudun zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Peki sarımsak hangi hastalıklara iyi gelmektedir? İşte sarımsağın faydaları...

ABONE OL
GİRİŞ 02.02.2021 09:31 GÜNCELLEME 02.02.2021 09:32 SAĞLIK
Çiğ sarımsağın faydaları nelerdir? Saç bakımında sarımsak nasıl kullanılır?
Çiğ sarımsağın faydaları nelerdir? Saç bakımında sarımsak nasıl kullanılır?

Sarımsak, çağlar boyu ilaç olarak kullanılan bir besindir. Yemeklere lezzet katması için yapılan soslarda sıklıkla kullanılan sarımsak daha çok geleneksel tedavi yöntemlerinde karşımıza çıkmaktadır. Sarımsağın tedavi yöntemlerinde karşımıza çıkan en önemli özelliği antibakteriyel olmasıdır. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Sarımsak özellikle kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklı grip ve nezle gibi hastalıklardan korumaktadır. Binlerce yıldır farklı tedavi yöntemlerinde kullanılan sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında daha birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır.

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin, doğal antibiyotik, antioksidan ve antiviral özellikleri sayesinde kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi gelen sarımsak, dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilebilir. Ülkemizde ise daha çok Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilmektedir. 

SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR? 

Doğal antibiyotik olan sarımsak her gün düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarından koruduğu ve antioksidan özelliği sayesinde de kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olduğu bilinmektedir. Ancak sarımsak güçlü bir besin olduğundan direkt olarak tüketmek hassas bünyelerde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bundan dolayı alerjik durumu olan kişilerin sarımsağı daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Sarımsağın sağlığa olan tüm faydaları şöyledir:

- Sarımsak güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu için kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olur. Kansere karşı en etkili korunma yöntemi zengin antioksidan içeren besinlerin tüketilmesidir. Sarımsak da bu besinlerden biridir ve düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

- Diyabet hastalıklarına iyi gelerek insülin direncini azaltır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir veenfeksiyonlardan kaynaklı hastalıkları antibakteriyel özelliği sayesinde daha çabuk iyileştirir.

- Özellikle kış aylarında görülen grip ve nezle gibi hastalıklarla savaşır. Sarımsak, C vitamini kaynağı olduğundan soğuk algınlığı hastalıklarına çok iyi gelmektedir.

- Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

- Damar sertliği hastalığına iyi gelerek kan dolaşım sistemine fayda sağlamaktadır.

- Sarımsağın antibakteriyel özelliği sayesinde yara ve yanıklara uygulandığında daha çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Yaranın üzerine sarımsak özü ya da sarımsağın direkt olarak kendisi konduğunda yaranın daha çabuk tedavi edilmesini sağlar.

- Sarımsak, enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu ve vücuttan atılmasında oldukça etkilidir. Özellikle vücutta oluşaniltihapların sökülmesine ve atılmasına yardımcı olmaktadır.

- Kemik ve diş yapısının güçlenmesine yardımcı olur ve özellikle kadınların menopoz dönemi sıklıkla yaşadığı kemik erimesi hastalığına karşı etkilidir. 

- Saç dökülmesine karşı uygulan en doğal ve en etkili yöntemlerden biri sarımsaktır.

- Sarımsak cilt bakımında kullanıldığında hücre yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirdiği bilinmektedir.

Sarımsak tüm faydalarının yanında alerjik bir besindir ve hamile ve emziren kadınların, kalp hastalarının ve diğer tüm kişilerin tüketmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir. Yukarıda sayılan tüm faydalar ancak alerjik durumu olmayan kişilerde olumlu etkiyle sonuçlanabilir.

SAÇ BAKIMDA SARIMSAK

Her gün 1 diş sarımsağın düzenli olarak tüketilmesi vücudu tepeden tırnağa yenileyerek birçok hastalığa karşı korumaktadır. Ancak sarımsak sadece vücudun zararlı hücrelerden arınması gibi sağlık sıkıntılarına şifa olan bir yapısı yoktur. Sarımsak cilt ve saç sağlığında da oldukça etkilidir. Saç dökülmesine engel olarak saç derisi hastalıklarının tedavi edilmesinde ve saçların daha güçlü ve sağlıklı uzamasına yardımcı olmaktadır. Saç sağlığı için sarımsak kullanımı:

- 4 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı aloe vera

4 diş sarımsak rendelenerek suyu çıkarılır. Aktarlardan temin edilen ya da evde doğal yetiştirilen aloe vera jelini çıkarılan sarımsak suyu ile karıştırılır. Zeytinyağı ise ocakta çok az ısıttıktan sonra sarımsak ve aloe veraya eklenir ve iyice karıştırılır. Elde edilen karışın saç diplerine uygulanarak 30-40 dakika bekletilir ve ardından bol su ile durulanıp temizlenir. 

CİLT BAKIMINDA SARIMSAK

Cildin ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olarak yaşlanma belirtilerini geciktiren sarımsak maskesi evdeki imkanlara çok rahat yapılabilmektedir. Üstelik içerisinde hiçbir kimyasal madde olmadığından cilde hiçbir zararı bulunmamaktadır. Ancak sarımsağı cilde uygulamadan önce herhangi bir alerjinin olup olmadığını tespit etmek gerekir. Cilt bakımı için sarımsak maskesi:

- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı bal
- Doğal gül suyu
- 1 çorba kaşığı kil

2 diş sarımsak macun haline gelinceye kadar ezilir. Sarımsağın üzerine bal ve kil eklenerek karıştırılır ve son olarak gül suyu eklenir. Elde edilen karışım yüzü uygulanır ve 15 dakika beklettikten sonra durulanır. Haftada 2 kez uygulanması tavsiye edilen bu maske sivilceleri kurutarak cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlayacaktır. 

10 GR SARIMSAK BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 3.31
Protein (g) 0.64
Yağ (g) 0.05
Lif (g) 0.21
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.7
Potasyum (mg) 40.1
Kalsiyum (mg) 18.1
Vitamin A (iu) 0.9
Vitamin C (mg) 3.12
Demir 0.17

YORUMLAR 3
  • Sevgi 1 yıl önce Şikayet Et
    Sabah aç karnına yutmak zarar verirmi?
    Cevapla
  • taha korkmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Mustafa Yıldırım 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah a şükrü bir çok nimetini sunmuş insanlıga
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR