Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz kabuğunun cilde faydaları...

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, lezzetinin yanında sağlığa sayısız faydası bulunmaktadır. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olan karpuz, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasını yardımcı olmaktadır. Doğal şeker içeren karpuz, yapay şeker tüketimine gerek kalmadan şeker ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. İşte karpuzun insan sağlığına faydaları

ABONE OL
GİRİŞ 15.07.2020 15:18 GÜNCELLEME 15.07.2020 15:18 SAĞLIK
Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz kabuğunun cilde faydaları...
Karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz kabuğunun cilde faydaları...

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuz, düşük kalorisi ve ferahlatıcı tadıyla herkesin severek tükettiği ya meyvesidir. Lezzetinin yanında sağlığa da oldukça faydalı olan karpuz, doğal şeker içerdiği için tatlı krizlerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Böylece işlenmiş şekerden uzak durmamızı sağlayarak vücudun şeker dengesini korumuş olmaktadır. Karpuz, tek bir porsiyonla dahi doyurucu olduğundan zayıflamak isteyenlerin öğünlerinde sıklıkla yer verdiği bir besin olmaktadır. İçerdiği vitamin ve minerallerle bir kişinin gün içinde ihtiyaç duyduğu besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır. Karpuz tek başına bir tatlı görevi gören, yaz aylarında ferahlatan ve bazı öğünlerin yerini doldurabilen bir meyve olmakla kalmayıp kabuklarının da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. 

 

Dünyada karpuz yetiştiriciliği en çok Çin’de yapılmaktadır. Ülkemizde de üretimi oldukça fazla olan karpuz Adana ve Diyarbakır şehirlerinde yetiştirilmektedir. Türkiye, yıllık 4 milyon ton kadar karpuz üreterek Çin’den sonra en çok karpuz yetiştiriciliği olan ülke konumundadır.

 

KARPUZUN FAYDALARI

Düşük kalorisi ve buna rağmen içerdiği zengin besin değerleri sayesinde diyet yapanların uzun süre tok kalmasını ve bedenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri büyük oranda karşılamaktadır. Tek bir porsiyonla dahi günlük C, A, B1, B6 Vitaminlerini karşılayan karpuz kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere insan sağlığını riske atan birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Karpuzun insan sağlığına olan faydaları şöyledir:

- Sıcak havalarda tansiyon hastalarının tansiyonlarının yükselme riski bulunduğundan bol bol karpuz tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kan basıncı ve tansiyonu düzenleyen karpuz, kalp krizi riskini en aza indirmektedir. 
- Düzensiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı vücutta görülen zararlı hücrelerin yayılmasına engel olmaktadır ve yararlı hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. 
- Karpuz, çok güçlü bir antioksidandır ve kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olarak kanser tedavisi gören kişilerin tedavi esnasında görülebilecek yan etkilere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
- Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa karşı iyi gelmektedir.
- Sporcuların spor yaptıktan sonra karpuz tüketmeleri tavsiye edilir. Böylece kasların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. 
- İskelet yapısını güçlendirerek kemik erimesine karşı koruma sağladığı uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. 
- Dişleri güçlendirerek diş sağlığını korumaktadır.
- Saç ve cildin doğal olarak nemlenmesini sağlamaktadır. 
- Yaşlanma belirtileri olan kırışıklıklarına karşı etkilidir. 
- Karpuz çekirdekleri yüksek lif içerdiğinden sindirim sistemi düzene soktuğundan bağırsak hastalıklarına karşı iyi gelmektedir. 

KARPUZ KABUĞU FAYDALARI

Karpuz kabuğu genelde çöpe atılmaktadır. Ancak en karpuz kadar faydalı olan karpuz kabuğu doğrudan cilde uygulandığından yaşlanma belirtileri olan kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olarak nemlendirmektedir. Cildin günlük temizlenmesinde etkili olan karpuz kabuğu yüzün ölü hücrelerinden arınmasına yardımcı olmaktadır.

Kilo vermeye yardımcı olarak vücutta yağ birikmesine engel olmaktadır. Karpuz kabuğuyla yapılan detoks bedenin hem toksinlerden arınmasına hem de daha hızlı kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan karpuz kabuğu kan dolaşımını düzenli olmasına yardımcı olarak kalp krizi riskini düşürmektedir. 

KARPUZ KABUĞU SUYU NASIL HAZIRLANIR?

2 dilim karpuz pürüzsüz kıvama gelinceye kadar blenderden geçirilir ve doğrudan bu şekilde tüketilebilir. Karpuz suyunun besin değerlerini kaybetmemesi için süzülmeden içilmesi tavsiye edilmektedir. İsteye bağlı olarak daha ferahlatıcı olması açısından nane yaprakları da eklenebilir. Karpuz suyu gün içinde ara öğünlerde tüketildiğinde hem şeker ihtiyacını karşılamış olur hem de vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. 

KARPUZ BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 11.33
Protein (g) 0.92
Yağ (g) 0.23
Lif (g) 0.6
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.5
Potasyum (mg) 168
Kalsiyum (mg) 10.5
Vitamin A (iu) 853.5
Vitamin C (mg) 12.15
Demir 0.3

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR