Sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler...

Her kış bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı vücut direncinin artması için takviye ilaç ve vitaminler alınmaktadır. Bu yıl diğer kışlardan farklı olarak hızla yayılan korona virüse karşı bağışıklığı arttırmak için beslenme alışkanlıklarına daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki doğal olarak bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte antioksidan kaynağı bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2021 12:07 GÜNCELLEME 03.05.2021 12:07 SAĞLIK
Sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler...
Sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler...

Mevsiminde doğal ve taze meyve sebzelerle beslenmek, doğru kombinasyonlarla öğünlerde yer vermek sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle de kalmayıp cildin daha genç, sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olmaktadır. Bol yeşilliklerin tüketilmesi vücuttaki toksinleri atarak hem daha sağlıklı bağışıklık sistemine hem de cildin daha canlı kalmasını sağlamaktadır. Vücut direncini arttırmak için dışarından alınan ambalajlı probiyotik, vitamin gibi takviyeler yerine mevsiminde doğal ürünlerle beslenmenin daha doğru bir tercih olduğu uzmanlar tarafından önerilmektedir. Özellikle antioksidan zengini besinlerin her öğün bol bol yenmesi bağışıklık sisteminin birçok besin takviyesinden daha hızlı şekilde güçlenmesini sağlamaktadır.  Özellikle salata ve kürlerde çok fala kullanılan maydanoz, taze nane, fesleğen, biberiye, kişniş, adaçayı güçlü antioksidan yapıları sayesinde kanser hücreleriyle savaştıkları, vücut direncini arttırdıkları ve cildi güzelleştirdiği bilinmektedir. 

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİN FAYDALARI NELERDİR?

En zengin antioksidan kaynağı sebzeler olan maydanoz, taze nane, kişniş, biberiye, adaçayı ve fesleğen düzenli ve doğru kombinasyonlarla tüketilmesi halinde insan bedenine birçok faydası bulunmaktadır. Bu gıdaların ortak özelliği antioksidan kaynağı olmasıdır. Vücuttaki serbest radikallerin yayılmasını durdurarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Zararlı alışkanlıklar ve dengesiz beslenmeden kaynaklı iç organlarda görülen hasarların temizlenmesini sağlamaktadır. 

1- Ada Çayı: En önemli özelliği bakteri ve parazitlere karşı koruyucu ve bunlardan kaynaklı oluşabilecek hastalıkları önleyici olmasıdır. Vücuttan toksinlerin doğal yollarla atılmasını sağlayarak iç organların sağlığını korumaktadır. Adaçayı, mantar ve enfeksiyona iyi gelen, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlayan ve vücuttaki iltihapların sökülmesini sağlamaktadır. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan dolayı karaciğerde meydana gelen yağlanmaların tedavi edilmesini hızlandırmaktadır. Adaçayı aynı zamanda evde yakılıp tütsü yapılmaktadır. Bu gelenek evin kokusunu değiştirmesinin yanı sıra evdeki kötü enerjinin atılmasını sağlamaktadır. Birkaç parça adaçayı 1 bardak kaynamış suyun içine atılarak 5 dakika demlenmesi beklenir ve bu şekilde her gün tüketilebilir. 

Evde adaçayı yakmak ne işe yarar? Antioksidan kaynağı adaçayı hangi hastalıklara iyi gelir?

2- Biberiye: Anadolu’da ağrı kesici ve iltihap sökücü olarak kullanılan biberiye en şifalı baharatlar arasında yer almaktadır. Biberiye de güçlü antioksidanlara sahip olmasının yanında vücudu kanser hücrelerine karşı korumaktadır. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren biberiye, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Biberiyenin genellikle yağı ve çayı tüketilmektedir. Biberiye çayı, güçlü bir iltihap sökücü olduğundan özellikle idrar yolu iltihabına karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. 1 bardak kanar suyun içerisine 1 çay kaşığı biberiye eklenir ve 5 dakika kadar demlenmesi beklenir ve tüketilir. Biberiye yağı ise doğal ağrı kesici olarak kullanıldığından baş, eklem, kemik ve diğer ağrıların geçmesi için ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulanması tavsiye edilmektedir. 

Biberiye çayının faydaları! Lezzetli Biberiye çayı tarifi, nasıl demlenir & ne zaman içilir?

3- Taze Nane: Toksinlerden arınmak ve iç organların daha sağlıklı hale gelmesi için taze nanenin salata ve yemeklere bol bol eklenmesi önerilmektedir. Hazımsızlığı gidererek mide şişkinliği ve kabızlığa iyi gelmektedir. Mide ağrısı ve bulantısına iyi gelen taze nane detoks suyu hazırlanıp içildiğinde vücudun ödem ve toksinlerden kurtulmasını sağlamaktadır. Nane yağı, doğal diş macunu yapımında, baş ağrısı ve stresin azalmasında kullanılmaktadır. Aktarlardan temin edilen nane yağı, yarım bardak suyun içine birkaç damla eklenip gargara yapıldığında diş ve diş eti sağlığını korur ve ağız kokusunu ortadan kaldırır.

Nanenin faydaları nelerdir? Taze nane çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

4- Kişniş: Kişnişin en önemli özelliği antioksidan kaynağı olmasıdır. Toksinlerin vücuttan atılmasında etkili olan kişniş, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da etkili bir bitkidir. Yemeklerde baharat olarak kullanılmasının yanında çayı da kolaylıkla hazırlanıp tüketilebilir. Antioksidan kaynağı olan kişniş, kanser hücreleriyle savaşarak vücutta yayılmasını engel olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Sağlıksız beslenmeden kaynaklı vücutta biriken toksinlerin vücuttan arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğundan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Böylece hem kalp krizi hem de felç ve inme riskini en aza düşürmektedir.

Kişniş tohumunun faydaları nelerdir? Kişniş tohumu çayı nasıl hazırlanır?

5- Fesleğen: Şişkinlik ve hazımsızlığa iyi gelen fesleğen, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak daha hızlı zayıflamayı sağlar. Bağ ağrısını dindirmesinin yanında idrar yolu enfeksiyonlarının sökülmesine yardımcı olmaktadır.

Hurmanın faydaları nelerdir? Hamilelikte hurma tüketimi...

6- Maydanoz: En güçlü iltihap sökücü olarak bilinen maydanoz, özellikle idrar yollarında meydana gelen iltihabın temizlenmesine yardımcı olur. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşan maydanoz, suyu kaynatılıp içildiğinde bağışıklık sisteminin daha da güçlenmesini sağlamaktadır. Bilinen pek bir zararı olmayan maydanoz günün her annda bol bol yenmesi tavsiye edilmektedir. 

Maydanozun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR