Yeni normale dönüş yakın: Uzmanlar tarih verdi

"Kalabalık yerlerdeki kişilerin antikor seviyeleri, eski hayata dönüş için yeterli kıstas" diyen uzmanlar, bu ayın ortasından itibaren "bölgesel" bazlı ilk normalleşmeyi önerdi, ay sonundan itibaren de "Kısıtlamalar kalkmalı, okullar ve küçük işletmeler açılmalı" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.01.2021 06:30 GÜNCELLEME 10.01.2021 07:03 SAĞLIK
Yeni normale dönüş yakın: Uzmanlar tarih verdi
Yeni normale dönüş yakın: Uzmanlar tarih verdi

Pandemi, uzmanları ikiye böldü. Normal hayat için adımların atılması gerektiğini belirten kimi uzmanlara göre, Türkiye sürü bağışıklığına doğru gidiyor. Ülkenin kalabalık yerlerinde bağışıklığın, salgının hızını kesme düzeyine ulaştığı ifade ediliyor. Kalabalık ve hastalığın çok geçirildiği yerlerde, kişilerdeki antikor düzeyine bakarak "bölgesel" anlamda normalleşme aşamasına geçilmesi öneriliyor. İlk yer olarak da İstanbul’a işaret ediliyor. Özellikle toplu taşıma kullanan grupta bir an önce antikor düzeyine bakılması tavsiye ediliyor. Hastalığı geçirenler baz alındığında toplumsal bağışıklığın %50-60’ı bulmuş olabileceği değerlendiriliyor. Bu ayın ortasından itibaren normalleşme adımları atılmasını savunan uzmanlar, ayın sonundan itibaren kısıtlamaların kalkabileceği, okullardan başlayarak kafe ve restoranların kademeli açılması gerektiği görüşünde.
"Henüz erken" diyen kimi uzmanlar ise, vakalar düşse de normalleşme için yeterli olmadığında hemfikir. Hastalığı geçirmiş olan çoğu kişide yeteri kadar antikor tespit edilmediği, antikora sahip olanlarda ise koruyucu sürenin tam olarak bilinmediği kaydediliyor. Uzmanlar, sürü bağışıklığını oluşsa bile, özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunanlarda risk faktörü devam edeceğinden, normalleşme için yeterli görmüyor.

 

 

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • D.r.Alper46 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada hiç bir pandemi aşı ile bitmemiştir isteyen araştırsın okusun görsün! Sadece Toplumsal bagışıklıkla bitmiştir bütün pandemiler.. Uzmanlar haklı toplum bagışıklıgı %60 ı çoktan geçti bile bir an önce yasaklar kalkmalı en dogru kararda budur Tebrik ediyorum.
    Cevapla
  • herif 3 yıl önce Şikayet Et
    Corona;kamalist masalına benzedi.
    Cevapla
  • ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    dünyada da geçerli tabiiki de ama ülkemizde en az yüzde 70 nufus aşı olmazsa bitmez covit 19, kapitalistlere, paragözlere kanmayı sakın...
    Cevapla
  • Hümeyra.28 3 yıl önce Şikayet Et
    Soruyorum Allah aşkına MASKE virüsten koruyorsa aşı neden olacak.? aşı virüsten koruyacak sa ozaman bu zamana kadar niye Maske taktık pis karbondioksit kokladık Temiz havadan OKSİJEN den her Canlının en temel doğuştan gelen Hakkı olan temiz havadan muhrum kaldık.?
    Cevapla
  • Maskeci 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz maske taka taka bazı fonksiyonlarınızı kaybetmiş siniz, korona çıkalı 1 sene oldu. Daha aşılanma yeni başlıyor. Maske takmanın sebebide koronaya yakalanma yada başkalarına bulaştırma, nefessiz kalmasına yoğun bakımda yatmana veya başkasını yatirmana sebep olma diyeydi maske.
    Cevapla
  • SITKI 3 yıl önce Şikayet Et
    bu zamana kadar aşı varmıydı arkadaşım aşı çıktı artık maskelerden kurtulalım diye
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Aksırma, tıksırma, öksürme, yüksek sesle konuşma ve benzeri sebeplerden dolayı enfekte kişiler etrafa tükürük salgısı ile virüs yayıyor. Maske, bu partiküllerle havaya yayılmış olan virüsün büyük oranda vücuda girişini engelliyor. Herkes maske takarsa virüsün bu yollarla yayılması %80-90 azaltılmış oluyor. Aşı ise virüse karşı bağışıklık sağladığı için virüsü alsan bile antikorlar onu bertaraf ediyor virüs yaymıyorsun.
    Cevapla
  • Emine.sosyolog. 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzmanlar haklı yasaklar acilen kalkmalı Maske hes.kodu vs. ne varsa geçen yılın hastane doluluk oranlarına bir bakın göreceksiniz zaten kış ayı GRİP ayıdır (saglık bakanımızda söyledi bu yılın mevsimsel gribi covid-19 diye.) hiç fark varmı hatta bu yıl %2 daha az dolmuş yatak kapasiteleri Ama medya ve prof.lar halka korku saçtıkca toplum panikledi ekonomi zarar gördü.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR