Kuşburnu çayı faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı nasıl yapılır?

Kuşburnu çayı, başta grip ve nezle olmak üzere birçok hastalığa iyi gelmektedir. Ölçülü miktarda düzenli olarak tüketilmesi doğal ağrı kesici işlevi görerek sırt ve eklem ağrılarının dinmesine yardımcı olmaktadır. Kuşburnu yağ olarak hazırlanıp saç ve cilt bakımında kullanıldığında ise saç derisini besleyerek saç dökülmesine engel olmaktadır. Peki kuşburnu çayı zayıflatır mı? İşte kuşburnu yağının faydaları...

ABONE OL
GİRİŞ 06.09.2021 10:20 GÜNCELLEME 06.09.2021 10:20 SAĞLIK
Kuşburnu çayı faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı nasıl yapılır?
Kuşburnu çayı faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı nasıl yapılır?

Kış aylarında solunum yolları hastalıklarının tedavi edilmesi için şifa kaynağı olarak tüketilen kuşburnu çayı, doğada kendiliğinden yetişen kırmızı renkli bir bitkidir. Ortaçağ’da enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için başvurulan kuşburnu çayı, C vitamini kaynağı olması nedeniyle de özellikle solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttırmaktadır. Sağlıklı besinlerin ortak özelliği güçlü antioksidan kaynağı olmalarıdır. Antioksidan kaynağı besinler, vücudu toksinlerden arındırarak birçok hastalığa karşı korumaktadır. Kuşburnu çayı da güçlü bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olurken mevsimsel hastalıklara karşı koruyucudur. 

Kuşburnu yağının faydaları ve kullanım alanları nelerdir?

Kuşburnu Çayının Faydaları Nelerdir?

Mevsimsel hastalıkların kısa sürede tedavi edilmesini sağlayan kuşburnu çayı, en çok tercih edilen bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. Kuşburnu çayı, kış aylarında tüketildiğinde solunum yolu hastalıklarına karşı iyileştirici etkiye sahiptir ve düzenli kullanılması durumunda boğaz ağrılarını hafifletmektedir. Sadece mevsimsel hastalıklara karşı değil, kronik ağrıların da kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Geleneksel tıp tedavisinde hastalıkların çabucak iyileşmesi için tüketilen kuşburnu çayının faydaları şöyledir:

  • Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzeler antioksidan bakımından en zengin bitkiler olarak kabul edilmektedir. Kuşburnu da en güçlü bitkiler arasında yer alarak vücudu toksinlerden arındırmaktadır. 

  • Antioksidan kaynağı kuşburnu, düzenli olarak tüketilmesi halinde vücuttaki serbest radikallerin yani kanser hücrelerinin yayılmasına engel olmaktadır. 

  • Kalp ve damar sağlığını korumaktadır Damar sertliği, yüksek kolesterol ve kan basıncının artmasına engel olarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. 

  • Vücuttan toksin, enfeksiyon ve iltihapların atılmasına bağlı olarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, mevsimsel ve kronik hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmaktadır. 

Kekik suyunun faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Kekik suyu zayıflatır mı?

  • Kuşburnu çayı, mide asidini dengeleyerek mideyi rahatlatmaktadır Reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının görülmesine kısmen engel olmaktadır. 

  • Kuşburnu çayının adet söktürücü olduğu da ayrıca belirtilmektedir. Adet döngülerinde kasılmalardan kaynaklı ağrıların dinmesine yardımcı olmaktadır. 

  • Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlayan kuşburnu çayı, kabızlık gibi sindirim problemlerine iyi gelmektedir. 

  • Kuş burnu çayı, sivilce ve sivilce lekelerinin tedaisinde kullanılabilmektedir. Cildin nem dengesini sağlayarak daha parlak ve canlı bir görünüm kazanmasını sağlar. 

  • Eklem ağrıları için doğal ağrı kesici olarak tüketilmektedir. 

  • Yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı meydana gelen iltihap ve enfeksiyonun vücuttan doğal olarak atılmasını sağlamaktadır. 

İğdenin faydaları nelerdir? İğde çayı öksürüğe iyi gelir mi? İğde çayı nasıl hazırlanır?

Kuşburnu Çayı Zayıflatır Mı?

Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayan kuşburnu çayı, kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe iyi geldiği için zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Fazla tuz ve sudan vücutta meydana gelen ödemin atılmasını sağlamaktadır. Ara öğünlerde 2-3 adet cevizle tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi vererek daha hızlı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. 

Ayva yaprağı çayının faydaları nelerdir? Taze ayva yaprağı nasıl kurutulur?

Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir?

1 su bardağı kurutulmuş kuşburnu çayı biraz kırıp çatlattıktan sonra yıkanıp temizlenir. 4-5  su bardağı su ekledikten sonra ocağa konur ve 10 dakika kaynatılır. Çayın tadının daha yoğun ve güzel olması için diri kalan kuşburnu tanelerini kaşıkla bastırılarak ezilir. 10 dakika kaynattıktan sonra 10 dakika da demlenmesi ve dinlenmesi için bekletilir. Beklettikten sonra süzgeçten süzerek içilebilir. İsteğe bağlı, tarçın, karanfil, limon ya da bal eklenerek tüketilebilir. 

Çam kozalağın faydaları nelerdir? Çam kozalağından astım ilacı nasıl yapılır?

Kuşburnu Yağının Faydaları Nelerdir?

Solunum yolu hastalıklarına şifa kaynağı olan kuşburnu çayı, cilt bakımında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle cildin nem dengesini sağlayan kuşburnu yağı, hücre yenilenmesini destekleyerek kırışıklık tedavisinde kullanılmaktadır. Cildi toksinlerden arınmasına yardımcı olarak daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Düzenli olarak kuşburnu yağının uygulanması güneş ve sivilce gibi cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olmaktadır. 

Cildin daha nemli ve dinamik görünmesini sağlayan kuşburnu yağı, saç diplerine masaj yaparak uygulandığında saç derisinde meydana gelen bakteri oluşumunu büyük oranda azaltmaktadır. Saç derisinin ihtiyacı olan bakımı sağladığından kepeklenme ve saç dökülmesini büyük oranda azalttığı gözlemlenmektedir.