Semizotunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Şifa deposu semizotu nasıl tüketilir?

Semizotu, sahip olduğu zengin besin değerleri ve güçlü antioksidan kaynağı olması sebebiyle birçok hastalığı karşı hem koruyucu hem de tedavi edici etkiye sahiptir. Bundan dolayı hafta 2-3 kez düzenli olarak tüketilmesi hastalıklara karşı vücut direncini arttırırken iskelet sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Peki yoğurtlu semizotu salatası nasıl hazırlanır?

ABONE OL
GİRİŞ 13.07.2021 11:52 GÜNCELLEME 17.07.2021 12:29 SAĞLIK
Semizotunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Şifa deposu semizotu nasıl tüketilir?
Semizotunun bilinmeyen faydaları nelerdir? Şifa deposu semizotu nasıl tüketilir?

Salata ve mezelerde en çok tercih edilen yeşilliklerden olan semizotu, zengin besin değerleri sayesinde birçok gıdanın karşılamadığı vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Semizotu, içerdiği omega-3 sayesinde balık tüketmeyenlerin günlük alması gereken omega-3’ü karşılayarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Birçok iklime uyum sağlayarak yetişen semizotu, Asya kökenli bir bitki olup bahar aylarında hasat edilmektedir. Mevsiminde yetiştirilip tüketilmesi halinde vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayarak vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı ortaya çıkan hastalıkların büyük oranda azalmasını sağlamaktadır. Yetişkinlerden ziyade çocukların semizotu tüketmesi, gelişimlerini destekleyerek güçlü bir iskelet sistemine sahip olmalarına yardımcı olmaktadır. 

Taze nanenin faydaları nelerdir? Solunum yollarını açan nane limon hazırlanışı...

Semizotunun Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı beslenme alışkanlığı olan bireylerin öğünlerinde sık sık yer verdiği semizotu, içerdiği A, C, Omega-3, Demir, Lif, Magnezyum sayesinde kemikleri güçlendirmesinin yanında görme bozuklukları, sindirim sistemi rahatsızları olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde ve iyileşmesinde etkilidir. Güçlü bir antioksidan olan semizotu, doğru ve düzenli kullanılması halinde vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı direncini arttırmaktadır. Özellikle alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı iç organlarda biriken toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Semizotunun insan bedenine olan faydaları genel olarak şöyledir:

  • Besinlerin sağlıklı olmaları içerdikleri vitamin ve minerallere göre sınıflandırılmaktadır. Semizotu sahip olduğu zengin besin değerleri sayesinde bedenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. 

  • Mevsim geçişlerinde sıcaklıkların aniden düşmesi ve yükselmesi bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Öyle zamanlarda semizotu gibi besin değerleri bakımından zengin gıdaların tüketilmesi bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

  • Güçlü bir antioksidan kaynağı olan semizotu, düzenli olarak tüketilmesi halinde vücudu toksinlerden arındırarak iç organlarda meydana gelen tahribatın onarılmasına yardımcı olmaktadır. 

  • Lifli gıdalar sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Semizotu da lif bakımından oldukça zengin bir besin olup kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesini sağlamaktadır. 

Nar suyunun cilde faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına nar suyu içmek neye iyi gelir?

  • Semizotu, düşük kaloriye sahip olmasının yanında oldukça doyurucudur. Bundan dolayı ara öğünlerde doğru pişirme yöntemleri ve kombinasyonlarla hazırlanıp tüketilmesi daha hızlı kilo vermeyi sağlamaktadır. Düzenli olarak semizotu tüketmek, kalıcı ve hızlı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. 

  • Kemik yapısını güçlendirmektedir. Menopoz sürecindeki kadınlarda sıkça görülen kemik erimesine karşı semizotu tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yetişkinlere olan faydalarının yanında gelişme çağındaki çocukların bol bol semizotu tüketmeleri güçlü bir iskelet sistemine sahip olmalarını sağlamaktadır. 

  • Semizotu, vegan ve vejeteryan beslenen kişilerin ihtiyacı olan omega-3’ü en güçlü ve doğal şekilde karşılamaktadır. 

  • Kan dolaşımını desteklemektedir. Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini destekleyerek iç organları korur ve herhangi bir rahatsızlığa karşı iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. 

Aronya meyvesi nedir, hangi hastalıklardan korur? Aronya meyvesinin faydaları nelerdir?

  • Semizotunun güçlü bir antioksidan olması, kanser hücrelerinin vücuda yayılmasına engel olmaktadır. Semizotu, antioksidan özelliği ve zengin besin değerleri sayesinde kanser hücreleriyle savaşarak iç organların sağlığını korumaktadır. 

  • İçerdiği mineraller sayesinde kemik yapısını güçlendiren semizotu ayrıca saçların güçlenmesine ve daha sağlıklı uzamasına yardımcı olmaktadır. 

  • Görme yetisini destekleyerek göz sağlığını korumaktadır. 

  • Güçlü bir idrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizleyerek doğal yollarla iltihabın vücuttan atılmasını sağlamaktadır. 

  • Semizotu gibi sağlıklı besinleri düzenli olarak tüketmek, cildin içten içe onarılmasını sağlayarak daha parlak ve güzel görünmesine yardımcı olmaktadır. 

Ispanak suyunun faydaları nelerdir? Ispanak suyu nasıl hazırlanır?

Semiz Otu Nasıl Tüketilir?

İnsan bedeninin güçlenmesine ve iyileşmesine önemli ölçüde yardımcı olan semizotu, çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilmektedir. Halk arasında en sevilen tüketim şekli ise yoğurtlu semizotu salatasıdır. Yoğurtlu semizotu salatası malzemeleri:

1 avuç dolusu semizotu yaprağı
8-10 yaprak taze nane
5-6 çorba kaşığı yoğurt
1 tutam kuru nane
1 tutam pul biber

Taze nane ve semizotları ayıklanır ve iyice yıkanır. Derin bir kaseye yoğurt konur, yıkanan taze nane ve semizotu eklenir iyice karıştırılır. Son olarak kuru nane ve pul biber eklenerek tüketilebilir. Bu kürün düzenli olarak tüketilmesi yağ yakımını hızlandırarak daha kalıcı şekilde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. 

Turpun faydaları nelerdir? Turp hangi hastalıklara iyi gelir? Turp suyu nasıl hazırlanır?

Semizotu Kavurması Nasıl Yapılır?

1 demet semizotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı Tuz
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
1 çay kaşığı pul biber

İlk olarak semizotu yıkanır ve ayıklanır. Küp küp doğranan soğan zeytinyağında salça ile birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından semizotları eklenir ve semizotları suyunu salıp tekrar çekene kadar kavrulur. Semizotları kavrulduktan sonra servis tabağına alınır ve sarımsaklı yoğurt üzerine dökülür ve son olarak pul biber serpiştirilerek tüketilir.

Kıymalı bohça böreği nasıl hazırlanır? Bohça böreği malzemeleri ve bohça böreği pratik tarifi

100 Gr Semizotu Besin Değerleri

Karbonhidrat (g) 1.77
Protein (g) 2.64
Yağ (g) 0.12
Lif (g) 1.59
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 41
Potasyum (mg) 414
Kalsiyum (mg) 155
Vitamin A (iu) 1320
Vitamin C (mg) 24.6
Demir 4.45

YORUMLAR 1
  • memur 3 yıl önce Şikayet Et
    böbrek hastaları içeriğindeki okzalik asit sebebiyle tüketmemeli.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR