Dikkat! Koronayı ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında görüldü!

The Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, gençler de Covid-19 karşı en az 50 yaş üstündeki hastalar kadar risk altında bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2021 00:36 GÜNCELLEME 18.07.2021 00:36 SAĞLIK
Dikkat! Koronayı ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında görüldü!
Dikkat! Koronayı ağır geçiren gençlerin yüzde 40'ında görüldü!

70 bini aşkın kişinin incelendiği araştırma, 19 ile 49 yaş arasındaki hastanede tedavi edilen Covid-19 hastalarının yüzde 40'ının böbrekleri, akciğerleri veya diğer organları ile ilgili sorunlar yaşadığını ortaya koydu.

Bilim insanları, ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bu durumun önlenmesi için aşı olma çağrısı yaptı.

İngiltere’de yapılan yeni çalışma, 2020'de Covid'in ilk dalgasında 302 hastanede tedavi gören her yaştan 73 bin 197 yetişkini inceledi. Çalışmayı yöneten Profesör Calum Semple, " Veriler, Covid'in grip kadar basit olmadığı gerçeğini güçlendiriyor ve genç yetişkinlerin bile  önemli komplikasyonlar yaşadığını gösteriyor” dedi.

İngiltere'deki yedi üniversite ve Sağlık ve Sosyal Bakım ve Halk Sağlığı Departmanı'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, Covid-19 için hastanede tedaviye ihtiyaç duyanlarda meydana gelen  "komplikasyon" sayısına baktı.

EN YAYGINI BÖBREK HASARI

Genel olarak, tüm yetişkin hastaların yaklaşık yarısı hastanede kaldıkları süre boyunca en az bir komplikasyon yaşadı. En yaygın olanı ise, böbrek hasarıydı,  onu akciğer ve kalp hastalıkları izledi.

Bununla birlikte, en fazla komplikasyon sayısı 50 yaşın üzerindekilerde görüldü  ve hastaların  yüzde 51’i en az bir sorun bildirdi. Ancak daha genç yaş gruplarında da yaygın sorunlar görüldü.

30-39 yaşındakilerin yüzde 37'si ve 40-49 yaşındakilerin yüzde 44'ü, en az bir komplikasyona sahipti.

COVİD-19 ORGANLARA NASIL ZARAR VERİYOR?

Diğer taraftan doktorlar, ağır bir Covid hastalığının organ hasarına nasıl yol açtığını henüz tam olarak bilmiyorlar. Ancak, bazı durumlarda vücudun kendi bağışıklık sisteminin iltihaplanmaya neden olan bir yanıtı tetikleyebileceği ve sağlıklı dokuya zarar verebileceği düşünülüyor.

The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan çalışma, önceden var olan rahatsızlıkları olanların komplikasyon bildirme olasılığının daha yüksek olduğunu, ancak daha önce sağlıklı olan genç bireylerde bile riskin yüksek olduğunu buldu.

ŞİDDETLİ HASTALIĞI ÖNLEMEK İÇİN AŞI ŞART

Çalışmanın yazarları, verilerin,  hastaneye başvuru sırasında daha şiddetli Covid semptomları olan kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu öne sürerek, bu son dalgada aşıların hastalığın şiddetini azaltmadaki önemini gösterdiğini söyledi.

UZUN COVİD'E DÖNÜŞEBİLİR

Öte yandan araştırma, yalnızca hastanede kalış sırasındaki kısa vadeli komplikasyonlara bakmak için tasarlandı, ancak bazı organ hasarlarının devam edebileceğine ve uzun Covid olarak bilinen bir form haline gelebileceğine dair kanıtlar var.

İskoçya’da yer alan Edinburgh Üniversitesi'nde kıdemli klinik öğretim görevlisi ve yoğun bakım tıbbı danışmanı Dr Annemarie Docherty, "Böbrekleriniz veya kalbinizle ilgili bu tür sorunların daha uzun vadeli komplikasyonlara dönüşebileceğini diğer bulaşıcı hastalıklardan biliyoruz. Bence bunun Covid-19 ile aynı olabileceğini beklemek mantıklı” diye konuştu.

KAYNAK : NTV
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Ferhat 2 yıl önce Şikayet Et
    Her gün bir tas doğal ev yoğurdu yense, Taşköprü sarımsağı yemeklere konulsa salgın falan kalmaz. Ama bazılarına anlatamazsın. Probiyotik prebiyotik ne demek önce bunların öğretilmesi gerek çünkü.
    Cevapla
  • Son mohikan 2 yıl önce Şikayet Et
    Taze ballı zencefil çayı ve karabaş Ka balı kullanın hiç hastalık kalmaz organlara yeterli miktarda kan gitmediği için sıkıntı oluyor bu içecekler yani zencefil ve karabaş Ka balı damarları açar kanın akışını hızlandırır organlarda yeterli kan gider ve sağlıklı olursunuz
    Cevapla
  • Xxx 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya boşuna uğraşıyor desene. Milyonlarca insan bu tariften habersiz öldü. Yüz milyonlarcası da hastalığa yakalandı. Bir milyarın üstündeki insan da bu söylediğinden habersiz aşılandı. Ama sen aşılanmadıysan ben sana aşı olmanı tavsiye ederim.
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir tane Herbalist vardı ismini Söylemeyeceyim ,Aynı böyle Virüse yakalanmamak için şunu karıştıracan bunu yiyecen diye Bitkisel tarifler veriyordu Hatta Youtubede Videoları vardı ..bu Herbalist sonra Virüse yakalandı Yoğun bakımda günlerce kaldı az kaldı Tahtalı Köye gidiyordu .. O beğenmediğiniz ilaçlarla zor kurtardı. :))
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kovid-19 Küreselcilerin insanlığı bitirmek için ürettiği ve artık Peşpeşe Varyantları çıkan Biyolojik bir Virüsdür, ve Virüse Yakalananlarda İlerde Kalp dahil Organ Hasarları yaptığı kesinleşen Virüsü önlemenin Tek Çaresinin Aşı olması Gerçeği gün geçtikce ortaya çıkıyor.. Bu yüzden Ya çok iyi korunun! yada Hiç zaman kaybetmeden Aşı olun? Yoksa İlerde Sürekli Hastanelere Abone Yarım İnsan olmanız kaçınılmaz!.
    Cevapla
  • . Saerev 2 yıl önce Şikayet Et
    Madem covid 19 u kureselcilerin çıkardığını biliyorsun. O halde aşıda da onların parmağı olduğu kanısına varman lazım. Bu durumda aşı ne kadar faydalı olur.
    Cevapla
  • bayırbucak 2 yıl önce Şikayet Et
    covid uzmanı başladı gene...
    Cevapla
  • Bilal Ammar 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye hep hastane de yatanlar yâda ilaçlar kullananlar 16 tane ilaç dayarsan ne böbrek kalır ne kalp ne ciğer
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    O kullanılan ilaçllar Yıllardır kullanılıyor Yan etkileride belli...İlaçlar ile alakası yok!.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    O kadar ilaç içip bi de üstüne aşı olunca böbrek sıkıntısı olmaz mi? Böbrekler değil asıl kalbe bakmak lazim. Ne oldu diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR