Sedef hastalığı geçer mi? Tedavisi ve ilacı var mı: Sedef hastalığının belirtileri...

Ağırlıklı olarak 30’lu yaşlarda başlayan, ancak her yaşta görülme ihtimali bulunan sedef hastalığı çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Peki, sedef hastalığının kesin tedavisi gerçekten var mı?

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2022 09:30 GÜNCELLEME 02.10.2022 09:30 SAĞLIK
Sedef hastalığı geçer mi? Tedavisi ve ilacı var mı: Sedef hastalığının belirtileri...
Sedef hastalığı geçer mi? Tedavisi ve ilacı var mı: Sedef hastalığının belirtileri...

Genellikle diz, dirsek, kafa derisi ve sırtta oluşum gösteren sedef hastalığı, çoğunlukla genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıksa da kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Yalnızca bir deri hastalığı olarak değerlendirilmemesi gereken sedef hastalığının, kişilerin yaşam standardını da önemli ölçüde etkilediğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde kesin bir tedavisi olmadığı ve ömür boyu sürdüğü belirtilen sedef hastalığını doğru yöntemlerle kontrol altına alabilmek elbette ki mümkündür. Zaman zaman egzama yahut mantar hastalığı ile karıştırılabilen sedef hastalığının derecesine, türüne ve kişilerin sağlık durumuna göre yol haritası çizilir.

Avrasya Hastanesi Dermatoloji uzmanı H. Deniz Yardımcı sedef hastalığı ve tedavi süreci ile ilgili bilgi verdi.

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı en basit anlatımı ile ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan bir cilt problemidir. Sedef hastalığı denilmesinin nedeni dıştan görülen pembe kırmızı zeminde beyaz parlak kabuklar olmasıdır. Tüm dünyada yaklaşık %1-3 oranında görülür. Sıklıkla otuzlu yaşlarda başlasa da doğumdan itibaren görülebilir.

Çocuklukta nispeten daha az görülen sedef hastalığının en yaygın semptomu olan beyaz kabuklu plaklar, vücudun her yerinde olabilir. Saçlı deri tırnak tutulumu olabilir. Bazen mantar ve egzama ile karıştırılabilen sedef hastalığının kesin teşhisi ancak bir dermatolog tarafından konulabilir.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Vücudun kendi dokularına karşı geliştirdiği bir realisyondur. Şöyle ki, söz konusu sedef hastalığı olduğunda derideki hücreler tarafından antijenler oluşturulur. Bu antijenler bağışıklık sistemini aktive eder. Oluşan hücreler tekrar deriye döner ve deride hücre çoğalması ve buna bağlı sedef hastalığına özgü plakların oluşumuna yol açar.

Sedef hastalığının belli bir nedeni yoktur. Ancak genetik yatkınlığın etkili olduğu kabul edilen bir gerçektir. Genellikle hastalarda psöriazis ortaya çıkacak bir psikolojik zemin vardır. Mükemmeliyetçi kişilerde daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir.

Hastalığın ortaya çıkma nedenleri;

-Enfeksiyonlar ( başta boğaz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere vücuttaki tüm enfeksiyonlar )

-İdrar yolu enfeksiyon,

-Yorgunluk

-Stres,

-Ani gelişen cilt travmaları (güneş yanığı gibi) etkili bulunmuştur.

Kronik Bir Rahatsızlık Olan Sedefin Tedavisi Ömür Boyu Sürmek Zorunda!

Genellikle hastalar, ‘Sedef hastalığının iç organlarla ilgisi var mı’ diye sorarlar. Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur. Hastalığın tedavisi sonrasında özel bir diyet uygulanması gerekmez. Sadece yediklerinde kaşıntı yapan bir gıda varsa (acılı gıdalar, salçalı gıdalar vs.) onun az tüketilmesi uygundur. Bazı çalışmalarda kilo alımının hastalığı tetiklediği belirtilmiştir. Bu yüzden sağlıklı beslenme önerilir. Tedavisinde neden belli olmadığı için halen köklü bir çözüm getirecek bir yöntem ya da ilaç yoktur. Zaman zaman gazetelerde ‘Sedefin tedavisi bulundu’ gibi haberler çıkmasına rağmen maalesef bunlar doğru olmadığı gibi hastalar için hayal kırıklığıdır.

Kişinin Hastalığı Nasıl Yaşadığına Bağlı Olarak Tedavi Şekli Değişir!

Tedavi planlanırken hastanın durumu göz önüne alınarak bir yol haritası belirlenir. Birçok hastada beraberinde obezite, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi metabolik problemler bulunur. Dolayısıyla tedavi protokolünde mutlaka bu gibi faktörler göz önüne alınmalıdır. Günümüzde, lokal tedavi (pomad, losyon vs.)  ve ağız yoluyla çeşitli ilaçlar verilmektedir. Tedavide amaç; belirtileri düzeltmek tekrarlanmasını engellemektir. Bu yüzden hekim ve hastanın uzun süre bıkmadan bir arada çalışması gerekir. Hastalıkta her hastaya genellikle tedavi farklıdır. Birlikte uyum içinde çalışılmalıdır.  Hafif seyreden sedef hastalığında krem ve losyonlarla tedavi yeterli gelir. Tüm vücudu saran durumlarda UV ışın tedavisi uygulanır. Ağır vakalarında yan etkiler takip edilerek ağızdan veya iğne şeklinde tedaviler yapılabilir.

Sedef Hastaları Nelere Dikkat Etmeli? Sakın Bu Hataya Düşmeyin!

Psikolojinin iyi tutulması çok önemlidir. Gerekirse psikiyatrist ile ortak çalışılır. Cildin kuruluğunun önlenmesi için devamlı nemlendirici kullanımı önemlidir. Banyoda cildi tahriş edici uygulamalardan uzak durulmalıdır. Banyo sonrası mutlaka nemlendirici sürülmelidir. Tedavide olan pomad, losyonlar uygulanmalıdır. Ayrıca doktorun önermediği hiçbir alternatif yöntem denenmemelidir. Çünkü bu durum mevcut tabloyu daha ağır hale getirebilir.

Kübra Yılmaz Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Kübra Yılmaz

Editör Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2017’de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden mezun oldu. 2017’den beri Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • MUSTAFA KILIÇ 1 yıl önce Şikayet Et
    Sedefin kesin tedavisi Allah ın izniyle Sivas kangal balıklı çermikte 21 süreyle kalıp tedavi almaktır.
    Cevapla
  • Eren2345... 1 yıl önce Şikayet Et
    Eşim 1997 den beri Sedef hastası ve başvurmadığımız çare kalmadı diyebilirim. Hap ,merhem ,kaplıca vs... 2022 Mart ayında gittiğimiz üniversite hastanesinde tüm tetkikler yapıldıktan sonra Tremfya isimli bir ilaç (enjeksiyon). 2 ayda bir kullanılan raporla kullanılan biyolojik ajan diye ifade edilen bir mucize. Tüm vücudu nerdeyse kabuklu lezyon dolu olan eşimi şuan toplu iğne ucu kadar dahi lezyon bırakmadan ikinci iğneden itibaren iyileştirdi. Şiddetle tavsiye ederim. Fakat bu ilacı kullanabilmek için bazı tahliller gerekiyor ve verem hastalığı geçmişinizin olmaması gerek. Dua edersiniz...
    Cevapla
  • Eren2345... 1 yıl önce Şikayet Et
    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Prof. Dr. Melih AKYOL tedaviyi gerçekleştirdi. Ama bildiğim kadarıyla raporlu ilaç olduğundan özel yada diğer hastaneler hariç tüm üniversite hastanelerinde tetkikler yapıldıktan sonra yazılabilen bir ilaç. Birisi yoruma sivas balıklı kaplıca yazmış oaradan da bi netice alamadık bu arada... Bu tedaviden gerisi boş. Allah şifa versin ...
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razi olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Eren2345 kardeşim bari gittiğiniz hastane ve doktor isminide yazsaydınız keşke insan istifade etseydi doğru yoldan
    Cevapla
  • Karaoğlan 1 yıl önce Şikayet Et
    Stelara isimli Biologicals dediğimiz 8 -10 haftada bir enjekte edilen ilaçla ağır sedefi %75-80 kontrol altında tutabilirsin. Bu Çeşitli Bioloğicals çok pahalıdır, 1 enjekte en Az 20.000 TL falan. Sedefe çok iyi gelir, aması; insan direncini korumasını bir hayli azaltır. Sedef genellikle genetik olduğu için, tüm iyileşme kurtulma mümkün değildir. Kontrol etme ilen yetinilmelidir.
    Cevapla
  • hasan ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar ben bu hastalığı 2015-2018 tarihleri arası geçirdim benim el ve ayak parmaklarım elin üst kısmı kol ve bacak dirseklerimde vardı.Konya da gitmediğim hastane kalmadı piskolojik stres ilaçları kullandım kortizonlu merhem kullanım parmaklarım büyüdü.Bir arkadaş durumu gördü bana bazı perhizleri verdi şeker çaya dahi atma,baklava,tatlının her türlüsü, alkol,sirke,baharatlar her türlüsü, şeker içerikli meyvelerden 3 yıl uzak durdum ve kurtuldum.Karaciğerden oluşuyor.Bazı arkadaşlara da tavsiye ettim.harfiyyen uyanlar kurtuldu tavsiye ederim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR