Bilim insanları tarafından kanıtlandı! Yüksek tansiyonu olanlar bunamaya daha yatkın

Bilim insanları tarafından yürütülen ve Journal of Alzheimer's Disease dergisinde yayınlanan son araştırmaya göre yüksek tansiyona sahip kişilerin ileri yaşlarda bunama belirtileri göstermeye çok daha yatkın olduğu kanıtlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2022 15:53 GÜNCELLEME 03.10.2022 15:53 SAĞLIK
Bilim insanları tarafından kanıtlandı! Yüksek tansiyonu olanlar bunamaya daha yatkın
Bilim insanları tarafından kanıtlandı! Yüksek tansiyonu olanlar bunamaya daha yatkın

Uzun yıllardır yüksek tansiyonun ileri yaşlardaki etkilerini çözümlemeye çalışan bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma Journal of Alzheimer's Disease dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre, yüksek tansiyonu olan kişilerin ileri yaşlarda bunama belirtileri göstermesi ya da bunaması çok daha yatkın olduğu kanıtlandı.

Yapılan araştırmada, daha önce bilim insanları tarafından yapılan 6 geniş çaplı araştırmanın sonuçları bir araya getirilerek incelendi. Bilim insanlarının yaptığı incelemeler sonucunda ise yüksek kan basıncı nedeniyle oluşan bilişsel yeti kaybının farklı ırklardan insanlarda benzer hızda ilerlediği belirlendi.

Ünlü dergide yayımlanan araştırmadaki bir başka ifade de ise, beyin sağlığının uzun vadede korunabilmesi için tansiyon kontrolünün oldukça önemli olduğu ortaya koyuldu. Araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Deborah Levine ise hipertansiyon ilacı kullanmanın ileri yaşlarda ortaya çıkabilen bilişsel yeti kaybını yavaşlattığını belirtti.

ARAŞTIRMADA 50 YIL İÇİNDE ÇALIŞMALARA KATILAN 25 BİN BİREY ESAS ALINDI

Yapılan araştırmada, son 50 yıl içinde yapılan çalışmalara katılım sağlayan 50 yaş üzeri toplamda 25 bin bireyin bilgileri esas alındı. Araştırmada, 25 bin bireyin tek tek 8 yıllık verileri elde edilirken, bu veriler arasında 'sistolik' adındaki üst tansiyon da denen kan basıncı değerleri de yer aldı.

Geniş veri yelpazesi sayesinde tansiyon hikayeleri ile bilişsel performans, uygulama işlevleri ve hafızanın zaman içindeki değişimi arasındaki ilişkinin daha önce hiç olmadığı kadar net bir şekilde ortaya koyulabildi.

Diğer yandan bilim insanları gelir durumu, eğitim düzeyi, ailevi faktörler, yaşam koşulları gibi sağlık üzerine etki eden sosyal değişkenleri hesaba katmadıklarını ifade etti.

HİPERTANSİYON BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR

Damarlardaki kan basıncının yüksek olması anlamına gelen hipertansiyon hastalığı, kalp ve damar hastalıklarından böbrek yetmezliğine, Alzheimer'dan görme kaybına birçok hastalıkla ilişkilendirilmekte. Oldukça tehlikeli ve dikkat edilmesi gereken hipertansiyonun riskini arttıran faktörler ise şöyle sıralanmakta:

  • Aşırı tuz tüketimi
  • Uyku apnesi ve uykusuzluk
  • Hatalı diyetler
  • Hareketsizlik
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Obezite
  • Aşırı kahve ve çay tüketimi
  • Stres

Bu faktörler yanında hipertiroizm ve hipotroizim gibi tiroit bezi hastalıkları, böbreğe giden damarlarda daralma, diyabet, aort darlığı gibi rahatsızlıklar da hipertansiyona neden olabilen etkenlerden.

KAYNAK : gidahatti.com
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR