Vize derdi olmadan köklü bir tarihe yelken açın

Kültür ve tarihin derin izlerini taşıyan Bosna Hersek, turizmde gözde bir rota haline gelen bir Balkan ülkesi olarak öne çıkıyor. Bu güzel ülke, çevresindeki tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve misafirperverliğiyle turistlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. Bosna Hersek’e seyahat etmeyi düşünüyorsanız, yazımızı mutlaka okumalısınız.

Bosna Hersek, Güneydoğu Avrupa’nın kalbinde bulunur ve Sırbistan, Karadağ, ve Hırvatistan gibi komşu ülkelerle çevrilidir. Ayrıca ülkenin Adriyatik Denizi’nde kısa bir sahil şeridi bulunur.

Bosna Hersek’in iklimi mevsimlere bağlı olarak değişir. Yaz aylarında sıcaklık ortalama 39°C’ye kadar çıkabilirken, kış aylarında -5°C ila -10°C’yi görebilirsiniz. Ülkenin güneybatı kesimi Akdeniz iklimi etkisi altında olduğu için bahar veya sonbahar ayları, kapsamlı bir seyahat planlamak için idealdir.

Bosna Hersek’teki tatil fırsatlarını HalalBooking ayrıcalıklarıyla inceleyebilirsiniz.

Vizesiz Bosna Hersek seyahati

Bosna Hersek, vize şartı olmadan rahatlıkla gidilebilen Balkan ülkelerinden biri. Türk vatandaşları 90 gün boyunca ülkede vizesiz seyahat edebiliyor.
 
 Vize bakımından avantaj sağlayan ülkeye gitmek Türk seyahat severler için ekonomik bir alternatif olarak ön plana çıkıyor.

Ülkeye vizesiz giriş yapmak için otel rezervasyonu ve uçak biletlerinin sunulması şartı var. İki ülke arasında yapılan anlaşma gereği Bosna Hersek vatandaşları da Türkiye’ye vizesiz giriş sağlayabiliyor.

Bosna Hersek, Roma’dan Osmanlı’ya, Bizans’tan Sırp Krallığı’na kadar köklü ve geniş tarihinden kalma eserleri ziyaretçilerine sunuyor. Ziyaretçiler Başkent Saraybosna’da Stari Grad bölgesi, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan medreseler, camiler, hanlar ve hamamlar gibi tarihî eserleri gezme fırsatı bulabiliyor. Bosna Hersek, Türkiye’ye yakın olması ve Osmanlı izleri taşıması nedeniyle daha da ilgi çekici hale geliyor.

Bosna Hersek’e ulaşmak için hava yolu tercih edilebilir. İstanbul’dan Saraybosna’ya direkt uçuşlar mevcuttur ve yolculuk yaklaşık 55 dakika sürer.

Mostar Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, ve Drina Irmağı gibi doğal ve tarihi güzellikleri keşfetmek isteyenler, kendi Bosna Hersek turlarını düzenleyerek kültürel deneyimlere çıkabilirler. Saraybosna, tarihî eserleri, camileri, hanları ve hamamlarıyla tarihi ve kültürel bir hazine sunar.

Bosna Hersek’in tanınmış şehirleri   

Saraybosna ve Mostar Bosna Hersek’in önde gelen turizm şehirleridir. Tarih ve doğayı bir arada barındıran bu şehirlerde ülkenin kültürünü de yakından tanıyabilirsiniz.

Saraybosna

Saraybosna, Bosna Hersek’in başkentidir ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Doğu ve batı kültürüyle sentezlenen şehir aynı zamanda Avrupa’nın en ilginç kentlerinden biri olarak da bilinir. Hem kiliselere hem de camilere ev sahipliği yapan şehirde savaşın kalıntılarına da şahit olabilirsiniz.

Mostar

Bosna Hersek’in Hersek bölgesinin en büyük şehri Mostar’dır. Mostar Köprüsü, Şehrin en özel sembollerindendir ve şehrin iki yakasını birleştirir. Ayrıca Neretva Nehri’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşasına başlanan köprü, savaş sırasında yıkılmış ve sonraki dönemlerde yeniden inşa edilmiştir. Köprü, yapılan yenileme ve onarım çalışmalarının ardından  UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almıştır. Mostar Köprüsü hem güzelliği hem de tarihi değeri açısından mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Şehirde, Hersek Tarihi Müzesi, Koski Mehmet Paşa ve Karagöz Bey Cami, Müslüm Bey Konağı, Biscevica Evi, Bakırcılar Çarşısı, Blagay Tekkesi ve Tara Kulesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Bosna Hersek’te yapılabilecek etkinlikler

·         Avrupa kıtasının en güzel manzaralarına sahip olan Saraybosna Mostar trenini kullanmak.

·         Saraybosna’nın etrafında dolaşan tramvaya binmek ve eski Saraybosna’yı keşfetmek

·         Çok az bilinen Mediaval Kalesini olduğu bölgede rengerenk cami ve doğal kaynakları Travnik‘te ziyaret etmek.

·         İslam Kültürünü ve Türk kültürüne ait hediyelik eşyalar satan dükkanları Mostar‘da Keşfetmek.

·         Bosna Hersek’in en güzel kasabası olan Jajce‘de taştan duvarlarıyla örülü evlerin arasında kaybolmak ve Göl üzerinde botla gezintiye çıkmak.(UNESCO tarafından korunmaktadır)

·         Bosna Hersek gezisinde antik Jahorina dağında kayak yapmak. Burası aynı zamanda 1984’de Kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış bir kayak merkezi.

Bosna Hersek’te gezilecek yerler

Türk mimarisinin en önemli mimarlarından olan Mimar Sinan’ın da eserler bıraktığı Bosna Hersek, tarihi değerleri ziyaretçilerine sunuyor. İşte Bosna Hersek ziyaretinizde görmeden etmeden dönmemeniz gereken yerler;

·         Mostar Köprüsü: Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Hayrettin Bey tarafından 1566 yılında yapılmıştır. Yüzlerce yıl kullanılan köprü, geçirdiği restorasyon çalışmaları sonunda ziyarete açıldı. 

·         Kravitse Şelalesi: Şelale, Mostar’ın güneyinde bulunur. Bosna Hersek’i ziyaret eden turiztlerin yaz aylarında en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Muhteşem manzarasıyla büyüleyen şelale, tamamen doğal olarak oluşmuştur.  

·         Başçarşı: Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunur. Osmanlı döneminde inşa edilmiş önemli yapılardandır. Alışveriş yapmayı seven  turistlerin uğrak noktalarındandır.

·         Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü: Sokullu Mehmet Paşa adına Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.  Türk mimarisinin dünya üzerindeki izlerini sergileyen köprü, 11 gözlü yapısı, dayanıklı selyaranları ve görkemli görüntüsüyle ziyaretçileri mest ediyor.

·         Latin Köprüsü: Miljacka nehri üzerinde kurulu Latin Köprüsü, I. Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyen Habsburg tahtı veliahtı Arşüdük Franz Ferdinand ve eşi Sofia’nın öldürüldüğü köprüdür

·         Gazi Hüsrev Bey Camii: Saraybosna’nın ikinci kurucusu sayılan Bosna Sancak Beyi Gazi Hüsrev Bey’in yaptırdığı kültür miraslarındandır.  Mimar Sinan eseri olan ve 1531 yılında inşa edilen cami, Saraybosna’da Osmanlı mimarisinin en göze fazla dikkat çeken eserlerinden biridir.

·         Umut tüneli: Bosna Savaşı esnasında Boşnakların şehirden ayrılmasını sağlayabilmek ve gıda, ilaç gibi insani yardım ve askeri teçhizata ulaşabilmek ve için kazılan yaklaşık 800 metre uzunluğunda bir tüneldir. Daha sonra müzeye dönüştürülen tünel tarihe tanıklık etmek isteyenlerin mutlaka gezmesi gereken yerlerdendir.

Bosna Hersek’in güzelliklerini keşfederken Mostar Köprüsü, Kravitse Şelalesi, Başçarşı ve Jahorina Dağı gibi önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Bosna Hersek mutfağı, hem doğu hem de batı kültürlerinin etkisi altında şekillenmiş zengin bir mutfaktır. Cevapi, Pite (Boşnak böreği), Trileçe, Klepe, Bey Çorbası, Dolma ve Bosanski Lonac gibi özel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.

Bosna Hersek’te ne yenir?

Hem doğu hem de batı medeniyetlerini bir arada bulunduran ülkede, mutfak kültürü de bu düzeyde biçimlenmiş ve zenginleşmiştir. Mutlaka damak zevkinize uygun bir yemek bulabileceğiniz Bosna Hersek mutfağının en özel lezzetleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Cevapi
  • Pite (Boşnak Böreği)
  • Trileçe
  • Klepe
  • Bey Çorbası
  • Dolma
  • Bosanski Lonac
Bosna Hersek seyahatinden önce bilinmesi gerekenler
  • Saraybosna’da çok sayıda Türk bankası sayesinde nakite ulaşım sıkıntısı yaşamazsınız.
  • Saraybosna, Avrupa’da tramvay seferinin ilk başladığı yerdir. Köklü tarihi ile Saraybosna’daki tramvay hattı şehri keşfetmek için muhteşem bir araçtır.
  • Hediyelik eşyalar ve Bosna Hersek kültürünün en canlı hali için tarihi Başçarşı’yı kesinlikle ziyaret edin.
  • Tarihin en acılı savaşlarından birine şahitlik etmiş ülkede savaşta hayatını kaybedenler için yapılan Srebrenitsa Soykırım Anıtı’nı Srebrenitsa’da ziyaret edin.
  • Balkanların ve.Güney Batı Avrupa’nın en önemli festivallerinden biri olan Saraybosna Film Festivali her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.                                                                                                                                                             

Bosna Hersek seyahatinizde konaklayabileceğiniz en iyi otelleri sizler için derledik.

Balkanların gözde tatil rotası Bosna Hersek’te tavsiye edebileceğimiz ilk tesis Malak Regency Hotel

HalalBooking avantajlarından yararlanabileceğiniz diğer tesisimiz Hotel Han Bjelasnica

Gezelim.com okuyucuları için önerebileceğimiz diğer tesis Tarcin Forest Resort and Spa Sarajevo MGallery by Sofitel

Bir diğer otelimiz Sarajevo Resort

Tatilinizi geçirip rahatlayabileceğiniz seçeneklerden biri de Pino Nature Hotel

Okuyucularımıza tavsiye edebileceğimiz son tesis Villa Glamour

Bu içeriğimizde Gezelim.com okurlarımıza Bosna Hersek’i anlattık. Ailenizle ve sevdiklerinizle tatile çıkarken HalalBooking ayrıcalıklarından faydalanmayı unutmayın.

1 yorum
  1. Harika bir anlatım, müthiş bir betimleme. İnsana soracak soru bırakmamışsınız keyf alarak okudum çok teşekkür ederim Nergis hanım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir