İsmet İnönü, merhum başbakan Adnan Menderes'in ve yol arkadaşlarının idam edildiği 27 Mayıs darbesinden sonra yaptığı açıklamada hain darbeyi savunmuştu. İnönü şu açıklamaları yapmıştı:

"Teşebbüse geçmiş olan ordu uzun zamandan beri devam eden ıztırabın ve bunalımın çaresiz bir hareketi olarak teşebbüs ettiği anlaşılıyor. 

Ordunun hedefi bir an evvel memlekette tabiî hayatın, demokratik hayatın kurulup işlemesi olduğu anlaşılıyor."

MENDERES'İN DUYGULANDIRAN SÖZLERİ

Adnan Menderes ise idam edilmeden hemen önce bugünlere ışık tutan duygu yüklü şu mektubu kaleme almıştı. Menderes mektubunda, "Sizlere dargın değilim. Sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki: Adnan Menderes hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığınız için sizlere müteşekkirdir.

İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi, silâhların gölgesinde yaşayan kahraman efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?

Şunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendinizi yine de 1950’de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaktınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölüsü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen duâm sizlerle beraberdir." demişti.

Yorumlar 59 Yorum Var
  • Kizilelma 13.04.2021 14:27
    Chp de degisen birsey yok ayni kafada devam ediyorlar ama darbe yapacak kadrolar yok artik.
  • Köylü 30.05.2020 10:40
    Bu ülkenin yüz yılını heba eden yalancı ismet
  • hakkı 28.05.2020 10:21
    CHP zihniyeti İslam topraklarının bağrına saplanmış bir yerli ve milli hançerdir. Yerli ve Milli dediğime bakmayın. yapımcısı yerli değil. Mal yerli...
  • Hakan 28.05.2020 10:21
    Darbemi olacak.bu sira durmadan. Yayinlanip duruyor.bazilari kasiniyor.rabbimiz Basta reisimize yol arkadaslarina ülkemize böyle birseyi nasip etmesin.ülkemiz basarili eksiklerimiz yokmu var ama en azindan hür özgürüz.darbe memleketi mahveder.allah korusun.buna müsade etmeyelim. Haksiz kann dökülmesin.
  • milletin ferdi 28.05.2020 10:11
    Eee ağzından çıkana dikkat edeceksin adnnan hasdemir. ABD’nin yaptırdığı darbenin mağdurunu ABD yanlısı diye suçlarken, ABD’nin yaptırdığı darbeden istifade eden güya solcu İnönü’nün övülmesiyle düştüğünüz çelişkili durumu da siz ilan ediyorsunuz, biz de not ediyoruz.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek