Türkiye-Fransa geriliminde bomba itiraf!

Reuters'a konuşan Avrupalı bir diplomat, Fransa-Türkiye geriliminde NATO'nun, askeri ve stratejik konumu nedeniyle Ankara'yı karşısına almak istemediğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 21:56 GÜNCELLEME 20.09.2020 13:50 SİYASET
Türkiye-Fransa geriliminde bomba itiraf!
Türkiye-Fransa geriliminde bomba itiraf!

NATO'nun, Doğu Akdeniz'de Haziran ayında Türkiye ile Fransa arasında yaşanan gerginliğe ilişkin raporunun tamamlandığı ancak "hassas" olduğu gerekçesiyle kamuoyu ile paylaşılmayacağı bildirildi. Konuyla ilgili Reuters'a konuşan bir Avrupalı diplomat, Türkiye'nin askeri gücü ve stratejik konumu nedeniyle NATO'nun Ankara'yı karşısına almak istemediğini söyledi.

 

 

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GERİLİM ASKERİ BOYUTA TAŞINDI

Reuters haber ajansına konuşan diplomatlar, iki ülke arasındaki tartışmanın soruşturma ile çözülmesinin çok mümkün olmadığını söyledi. Fransa'nın Doğu Akdeniz'deki doğal gaz sondajı geriliminde Yunanistan'ın yanında yer alıp Türkiye'yi karşısına alması üzerine Paris ile Ankara arasındaki ilişkiler de gerilmişti. 10 Haziran'da da gerilim askeri boyuta taşındı.

 

 

NATO'nun SEA Guardian misyonu kapsamında Akdeniz'de görev yapan Fransız fırkateyni Courbet, Libya'ya uygulanan BM silah ambargosunu deldiğinden şüphelenilen Tanzanya bandıralı bir gemiyi denetlemek istedi. Fransa, gemiye eşlik eden Türk savaş gemilerinin ani manevralarla agresif bir şekilde Courbet'ye yönelerek üç kez radar kilitlediğini ve fırkateynin denetleme yapmasına izin verilmediğini iddia etti.

Fransa, bu olay üzerine Türkiye'yi NATO'ya şikayet etmiş ve olayın ittifak içinde gündeme getirilmesini istemişti. Türkiye de Fransa'nın Birleşmiş Millletler'in Libya ambargosunun delindiği iddialarını reddetmişti.

NATO, ANKARA'YI KARŞISINA ALMAK İSTEMİYOR

Reuters haber ajansına konuşan bir NATO yetkilisi, ittifakın raporunun tamamlandığını söyledi ama raporla ilgili başka yorum yapmayı reddetti.

Bir diğer Avrupalı diplomat da, Türkiye'nin askeri gücü ve stratejik konumu nedeniyle NATO'nun Ankara'yı karşısına almak istemediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in talimatıyla yapılan teknik inceleme sonucunda olayın nasıl geliştiğini irdeleyen raporda Türk savaş gemilerinin Fransız savaş gemisini üzerine radarını kilitleyerek tacizde bulunduğuna Fransız iddialarını destekleyen bir ifadenin yer almamasının Paris'i öfkelendirdiği bildiriliyordu. Fransa, NATO'ya bir mektup göndererek Akdeniz'de devam eden Sea Guardian misyonundan geçici olarak çekildiğini kaydetmişti.

Diplomatik kaynaklar, bu gelişmeyi, Türk-Fransız çekişmesinde, Ankara'nın ilk raundu kazandığı şeklinde değerlendiriyorlardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasındaki karşılıklı atışmalar da devam ediyor.

Macron, Erdoğan hükümetinin bölgedeki tavrının 'kabul edilemez' olduğunu söylüyor. Erdoğan da Macron'a "Şahsımla daha çok sıkıntın olacak", "kifayetsiz muhteris" sözleriyle karşılık vermişti.

"BU MÜZAKERELERİN SONUCUNUN OLUP OLMAYACAĞI BELİRSİZ"

Reuters'a konuşan üst düzey bir NATO yetkilisi, "Bu müzakerelerin sonucunun olup olmayacağı belirsiz. Paris, Ankara veya Atina'dan gelen her bir söz müttefiklerin pozisyonlarından geri adım atmasını zorlaştırıyor" dedi.

NATO ile Türkiye arasındaki fikir ayrılıkları yeni değil. Geçen sene Türkiye, ittifakın Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlara siyasi destek vermediği sürece Baltık ülkeleri ve Polonya için tasarlanan savunma planına destek vermeyeceğini söylemişti. Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi de NATO ve ABD ile ilişkilerin gerilmesinde rol oynadı.

YORUMLAR 37 TÜMÜ
  • Reis 3 yıl önce Şikayet Et
    Tansiyonu dusuren aciklamadir bu
    Cevapla
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'nın, hiç kıyısı olmadığı Doğu Akdeniz sularında ne işi var...?
    Cevapla
  • Sedat 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanın ne işi var?
    Cevapla
  • Yaram 3 yıl önce Şikayet Et
    NATO oldu bize kato
    Cevapla
  • Turuncu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ankara'yı karşına almak Dünya'yı karşına almaktır, Cumhurbaşkanımızı karşınıza almanız Ankara'yı ve dolayısı ile Türkiye'yi karşınıza almanız demektir
    Cevapla
  • Neoturk 3 yıl önce Şikayet Et
    Simdiye Kadar NATO genel Sekreterligi hep Gavurdu, Ölenlerde Mehmetcik, Neden Bize sira gelmiyor, yoksa hepisi cekememezlikten cikar giderlermi..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR