İbrahim Kalın: Libya'da müttefikler 'sayenizde çatışmaya denge geldi' diyor

Son dakika haberi: Türk askerinin Libya'da danışmanlık ve eğitim hizmeti verdiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Müttefikler 'Sayenizde çatışmaya denge geldi' diyor" ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.11.2021 20:25 GÜNCELLEME 13.11.2021 21:43 SİYASET
İbrahim Kalın: Libya'da müttefikler 'sayenizde çatışmaya denge geldi' diyor
İbrahim Kalın: Libya'da müttefikler 'sayenizde çatışmaya denge geldi' diyor

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kalın'ın açıklamalarından satır başları;

PARİS'TEKİ LİBYA KONFERANSI

Bu toplantıda yabancı askerlerin çıkarılması konusu Türk askeriyle ilişkilendirilmeye çalışıldı, bundan rahatsızız. Biz Libya hükümetiyle yaptığımız anlaşma neticesinde oradayız, bizim hukuki bir gerekçemiz var. Bu anlaşma sayesinde askerlerimiz oraya danışmanlık yapıyorlar. Türk askeri sadece askeri danışmanlık ve eğitim hizmeti veriyor. 

Libya'nın temel sorunu Türk askerinin oradan çıkması değil. Bizim birinci kaygımız Libya'nın toprak bütünlüğüdür.

Müttefikler "Sayenizde çatışmaya denge geldi" diyor. 

Hafter'e 3 yıl içerisinde verilen ciddi silah gücü var. Hafter'deki silahlar geri alınmadı, şu anda bir yerlerde saklanıyor. İlerde Hafter'in bunları kullanmayacağının garantisi var mı? Önce Hafter ile konuşup Wagner'i oradan çıkarsınlar. 

ABD İLE YAŞANAN F-35 KRİZİ

F-35 programı 11 ülkenin imzasıyla kurulmuş bir proje. S-400 meselesi gündeme gelince bir formül olarak onlar bizim de içinde olduğumuz mevcut anlaşmayı sonlandırdılar, yeni bir anlaşma yaptılar. Biz bunun tamamen haksız, hukuksuz olduğunu söyledik. Bundan sadece Türkiye kaybetmez. Program ve içindeki ülkeler de uzun vadede kaybeder. 

Ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık bütçe var. Bunu nasıl telafi edebiliriz diye konuşuyoruz. F-16'ların modernizasyonu, yeni F-16'ların alınması gündeme geldi. Cumhurbaşkanımız bu konuyu Roma'da da Amerika Başkanı Biden'a iletti. Onlar da olumlu yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Süreç şu anda devam ediyor. Epey hukuki, teknik konu var. Görüşmeler devam ediyor. Kongre engel çıkarır mı? Evet o ihtimal olarak duruyor. 

"TÜRKİYE ALTERNATİFSİZ DEĞİLDİR"

Biz şunu söylüyoruz: NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip, NATO'nun önemli hemen hemen bütün misyonlarında yer alan bir ülke olarak Türkiye'yi dışarıda bırakmaya devam ederseniz, bundan NATO ittifakı, Türkiye-Amerika ilişkileri zarar görür. Bu operasyon ve misyonlar zarar görür. Ama Türkiye de alternatifsiz değildir. Patriot almak istedik, İtalya'nın ürettiği sistemi almak istedik. Cumhurbaşkanımız yakından takip etti, ben şahidiyim. Ama Türkiye'yi cevapsız bırakan karşı taraf oldu. Sizin müttefikleriniz bunu vermiyorsa, alternatif bakmak en doğal hakkımızdır. Bu meseleyi de diplomatik yollardan çözmek istiyoruz. Türkiye sadece hakkını talep ediyor. 

Biz ABD ile de Rusya ile de iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. ABD ile anlaşamadığımız noktalar var, anlaştığımız noktalar var. ABD'nin FETÖ konusunda PYD konusunda politikasını değiştirmesi gerekiyor. 

ABD İLE DEVAM EDEN F-16 MÜZAKERELERİ

Teknik heyetler çalışacak, şimdiden öngörüde bulunmak erken olur. Bizim birinci önceliğimiz Türkiye'nin hava savunma sistemi ve savunma ihtiyaçlarıyla ilgili temel unsurları bir araya getirmek. Tercihimiz NATO müttefiklerimizle birlikte yapmaktır. Cumhurbaşkanımız Trump'a, "Patriotlar hazırsa biz almaya hazırız" dedi. Aynı teklifi Biden ve İtalya Cumhurbaşkanı'na da söyledi. 

SURİYE'YE YENİ HAREKAT OLUR MU?

Suriye sahasında askeri, lojistik, insani olarak varız. Güvenlik sağladığımız geniş bir coğrafya var. 

'(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'hareket alanlarını gerekirse birleştirme' ifadesi) Uluslararası toplum Suriye halkını yüzüstü bıraktı. Suriye meselesinin çözümüne katkı sağlayan bir tablo yok. Siyasi süreç işleyecekse, Cenevre süreci işletilecekse, Astana süreci işletilecekse adımların atılması, rejim üzerinde baskı kurulması gerekiyor. 

Rusya'ya 'Tel Rıfat'taki YPG varlığını çıkarın' diyoruz.

Kurulmak istenen terör koridoru Türkiye'nin gayreti sonucu engellendi.

(Polonya-Belarus sınırındaki olaylar) THY'nin önlem almasına rağmen eleştirilmesi kabul edilemez. 

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Korkutbey 2 yıl önce Şikayet Et
    Kurdun boynu neden kalındır:Kendi işini kendi gördüğü için.Işte tam bu pozisyondayız.Yolumuz hedefimiz belli...
    Cevapla
  • Müslüm Atmanoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Tilkiden post gavurdan dos olmaz. Küfür tek millettir. İlişkiler sadece çıkarlar üzerinden yürümeli, asla ve katta gövenilmemelidir.
    Cevapla
  • Asi 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz abd ve diğer bize düşman olan ülkelerle müttefik olmak zorundamiyiz, ruslarla müttefiklik yapalım.
    Cevapla
  • ?????? 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarihçi ye bakin be diyo osmanliyi ne ingiliz nede fransizdir diyooo Peki osmanli balkanlarda Rus ordusuyla General Gurko Ile savasirken Osmanli ordusuna cephanelik yerine sabun kaliplarini Kim gönderdi de o yüzden osmanli ordusu General Gurkoya yenildiler yoksa cephanelik diye sabunlari gönderen osamanlinin Sarayinda ki ingiliz dagamatlar gelinler olmasin
    Cevapla
  • Tarihçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika’yla müttefik olmayalım ama onların alternatifi Rusya olamaz Rusya her daim Türkleri zayıf ister Osmanlı’nın en çok savaştığı millettir Osmanlı’yı bitiren ne İngiliz ne fransızdır. Ruslar Balkan harbi zamanı en son darbeyi indirmiş ve verdiği fitnelerle sadık millet denilen Ermenileri azdırmıştır tarih tekerrür etmesiyle bilinir kesinlikle Rus ve İran’dan Türk’e dost olmaz
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruslarla ne zaman dost oldun?
    Cevapla
  • Cenk1453 2 yıl önce Şikayet Et
    Dost görünüp düşman olan müttefiklerin ne dediği önemli deyil. Önemli olan kendi icratımızdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR