Kılıçdaroğlu ve HDP görüşmesi sonrası açıklama

Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bir araya geldi. HDP, görüşmenin ardından bir takım vaatlerde bulunan CHP liderini destekleyip desteklemeyeceklerini 2 gün içinde açıklayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2023 13:08 GÜNCELLEME 20.03.2023 16:35 SİYASET
Kılıçdaroğlu ve HDP görüşmesi sonrası açıklama
Kılıçdaroğlu ve HDP görüşmesi sonrası açıklama

CHP'den yapılan açıklamaya göre; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu saat 12.00'de HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı ziyaret etti.

Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklama:

KAYYUM UYGULAMASI OLMAMALI

Kendilerine Millet İttifakı'nın hazırladığı ortak mutabakat metnini ve anayasa değişiklliği metnin verdik. Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk devleti mutlaka olmalı, gelir dağılımındaki dengesizliğin giderilmesi gerekiyor. Yerel yönetimler üzerinde duruldu. Kayyum uygulamasının olmaması gerektiğini ifade ettik. Seçimle gelen seçimle gider.

"PARTİ KAPATMAK ZORLAŞTIRILMALI"

Siyaset kavga alanı olmamalı. Bu ülke kavgadan bıkmadı mı? Bu akşam yine belirli TV kanallarında belirli şeyler söylenecek. Neden kavga ediyoruz? Toplumu niçin ayrıştırıyoruz? Siyaset sorun yaratmamalı sorun çözmeli. Parti kapatılması... 21. yüzyılındayız hala bunun arayışları doğru değil. Kapatayım da şunun oyları bana gelsin... Parti kapatmanın bizim ortak mutabakat metninde düzenlemeler var. Bunun zorlaştırılması gerekiyor.

"KADINA ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ"

Kadına yönelik şiddet son bulmalı. Toplumun duyarlılığı var, siyaset de hissetmeli. kadına yönelik şiddet sonlandırılmalı. Bu konuda siyasetin açık ve net tavır almalı. Kadının toplumun en önemli aktörlerinden biri olduğunu kabul etmeliyiz. Dezavantajlı gruplar için siyaset kurumu üstüne düşeni yapmalı. Hakları elinden alınması gibi yaklaşım siyaset kurumuna yakışmaz. 

Yargının bir sopa olarak kullanılması... Siyasetin üzerinde bir sopa olarak kullanılmasını kabul etmiyoruz. Hakim hukukun üstünlüğüne göre karar verir, kanuna göre değil. Bu olduğu takdirde gerçek demokrasiyi inşa edebiliriz. 

DEPREM İÇİN ÖZEL PROGRAM ÇAĞRISI

Deprem konusunu da konuştuk. Bu bölge ile ilgili özel bir program yapılmalı. Acil bir onarım programının devreye konulması gerekiyor. 

"KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜM ADRESİ MECLİS"

Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir. TBMM'nin varlığı sorunları çözen bir Meclis olmasından kaynaklıdır. Biz milletin sağduyusuna güvenerek var olan sorunların tamamını çözmeye hazırız. Hiçbir sorun çözümsüz değildir."

Kılıçdaroğlu'nun 18 Mart Cumartesi günü gerçekleştireceği HDP ziyareti ileri bir tarihe ertelenmişti. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "HDP'nin değerli Eş Genel Başkanlarıyla görüşeceğim. Arkadaşlarım planlamayı yapıyorlar." demişti.

PERVİN BULDAN VE SANCAR DA KONUŞTU

Kılıçdaroğlu'nun ardından söz alan Pervin Buldan ise şunları söyledi:

"Türkiye'nin en temel sorunlarını konuştuk. Kamuoyunun bizlerden beklentilerini konuştuk. Sayın Başkana bize sunduğu bilgiler için teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanı burada ağırlamamızın neden Kürt sorununun demokratik çözümünün yerinin TBMM olduğunu göstermemizdi. Bu nedenle görüşmeyi parlamento çatısı altında yaptık. Gelecek seçimler sonrası yapılacakları istişare ettik."

Mithat Sancar da bu görüşmelerin ardından yakın bir zamanda daha detaylı bir açıklama yapacaklarını dile getirdi.

"BİNLERCE YILDIR KONUŞULAN DİL NASIL BİLİNMEYEN OLUYOR?"

Gelinir, TBMM'de kürsüde konuşulur. İngilizce ise Fransızca ise parantez içinde yazılır. Konuşma metninin içinde Kürtçe geçtiğinde 'bilinmeyen dil' deniliyor. Allah aşkına bu ülkenin insanların vicdanına sesleniyorum; TRT Kürdi diye bir kanal var. Yayın yapıyor bu. Nasıl olur da bilinmeyen dil yazıyorsunuz? Binlerce yıldır konuşulan dile niye bilinmeyen bir dil yazıyorsunuz? Ya arkadaş binlerce yıldır konuşulan bir dil nasıl bilinmeyen bir dil oluyor? Devlete çifte standart yakışmaz arkadaşlar! Doğru değildir! Herkesin diline saygı göstereceksiniz. Evet resmi dilimiz Türkçe, ama siz devlet olarak çifte standart kuramazsınız. Vatandaşlarınızı ayırıyorsunuz demektir. Bir grup insanı bir grup insana düşman ediyorsunuz demektir. Bu, emperyal güçlerin Türkiye'ye oynadığı bir oyundur. Bu oyunu bozacağız. Herkes rahat olacak bu ülkede. Yeni bir başlangıç yapacağız. Ahlaklı, demokratik, kucaklayıcı bir başlangıç... Toplum, 'nasıl büyüyeceğiz'e odaklanacak. Kısır tartışmalara odaklanmamalı..."

ERTELENMİŞTİ

Kılıçdaroğlu'nun 18 Mart Cumartesi günü gerçekleştireceği HDP ziyareti ileri bir tarihe ertelenmişti. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "HDP'nin değerli Eş Genel Başkanlarıyla görüşeceğim. Arkadaşlarım planlamayı yapıyorlar." demişti.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 825 TÜMÜ
  • vatandaş hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    ittifak olmalarına bile gerek yoktu bence. zaten hdpkk nın başı KK. millet bilmiyormu. kendilerini uyanık sanıyorlar ama millet biliyor.
    Cevapla
  • serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar iktidar olursa millet bunlardan çok çeker
    Cevapla
  • Seyit Onbaşı 1 yıl önce Şikayet Et
    Dış mihrakların harekete geçmesi çok manidar Olsa gerek! Kim kimdir kim kiminledir! Sanki Ülkemizi Bölmek için kirli tezgahlar , Pazarlıkların Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara göz mü yumacağız! Hain Darbe gecesinin sanki öcünü almanın peşine düşenlerin aynı masada ittifak oluşturduğu izlenmektedir! Tayyip Erdoğan Düşmanlığı değil! Ülkemizde kaos ortamı hazırlamak ve Suriye ve Irak gibi karıştırarak bölük pörçük etmek istiyorlar! Aziz Milletimizin Teveccühüne Saygı duymaktan başka bir düşünceye sahip değiliz! Ülkemizde kaos ortamı hazırlamak isteyenlere de asla müsade etmiyecegiz!
    Cevapla
  • Sakarya54 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp düştüğü acizlik gerci şuan ki CHP =HDP bunların DNA aynı
    Cevapla
  • Mücahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir koltuk uğruna vatanını satanlar Birliği..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR