Toptan'ın Kırgızıstan Başbakanı'ndan özel ricası
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov'dan Manas Üniversitesi ile Bişkek Belediyesi arasındaki arazi sorununun çözülmesi için yardım istedi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov ile yaptığı görüşmede, Manas Üniversitesi ile Bişkek Belediyesi arasındaki arazi sorununun çözülmesi için yardım istedi.
Çudinov, Devlet Başkanlığı Sarayındaki görüşmede, Toptan'ın ziyaretinin, Kırgızistan-Türkiye ilişkilerine ivme kazandıracağını söyledi. Türkiye'nin, Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilan ettikten sonra hemen tanıdığını, reformları gerçekleştirmelerine katkı sağladığını ifade eden Çudinov, Türkiye'nin, Oş bölgesinde meydana gelen depremin ardından yaptığı yardımlar dolayısıyla şükranlarını sundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Kırgızistan'a yapacağı ziyareti beklediklerini, bu ziyaretin de Kırgız-Türk ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını bildiren Çudinov, kendisinin de 30 Ekimde Türkiye'ye geleceğini söyledi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan da gösterilen konukseverliğe teşekkür ederek, ''Kendimizi evimizde gibi hissettik'' dedi.
Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ilişkilerin mükemmel olarak nitelenebileceğini, temel arzularının bunu daha geliştirmek olduğunu belirten Toptan, Oş bölgesinde meydana gelen deprem dolayısıyla başsağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulundu. Toptan, Türkiye'nin, depremle ilgili yapacağı bir şey daha varsa, onu da seve seve yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti.
Toptan, Türkiye'den gelen iş adamlarının Kırgızistan'ın ekonomik gelişimine önemli katkı sağladıklarını, Çudinov'un şahsında Kırgız yöneticilere iş adamlarına gösterilen güven, ilgi ve yardımlar dolayısıyla teşekkür etti.
Manas Üniversitesini ziyaret ettiğini ve üniversite yönetimiyle görüştüğünü belirten Toptan, üniversite yönetiminin, Bişkek Belediyesinin, üniversiteye tahsil edilen arazinin bir bölümünü geri almak için dava açtığını söylediklerini bildirdi. Toptan, üniversite ile belediye arasındaki sorunun çözülmesi konusunda yardım beklediklerini söyledi.
Başbakan Çudinov, bunun üzerine, Manas Üniversitesi arazisine ilişkin sorunu çözmek için gayret edeceklerini kaydetti.
-CENGİZ AYTMATOV'UN KABRİNE ÇELENK KOYDU-

Toptan ve beraberindeki parlamento heyeti, görüşmenin ardından, Kırgızistan'ın dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov'un kabrinin bulunduğu Atabeyt Anıtına gitti. Toptan, Aytmatov'un kabrine çelenk koydu, dua etti.
Toptan, daha sonra, Kırgızistan-Türkiye İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 3. Türk Malları Fuarının açılışını yaptı. Toptan, burada yaptığı konuşmada, iş adamlarının, Kırgızistan'daki faaliyetlerinin Türkiye için gurur kaynağı, karşı tarafın ekonomik gelişmesi için de çok önemli olduğuna dikkati çekti.
İş adamlarına, ''Kardeş Kırgızistan'da çok yatırım yapmanızı istiyoruz'' diyen seslenen Toptan, fuarı gezerek ürünler hakkında görevlilerden bilgi aldı.
AA
-
Ergenekon Seferoglu 17 yıl önce Şikayet EtUnutulan bir şey var. TC.devleti tarafından Türk cumhuriyetlerine kültürel amaçlı geziler,turlar düzenlense ne kadar iyi olurdu...Beğen