Koronaya karşı nano sünger tedavisi

Koronavirüs tedavisi için kullanılan yeni yöntem nano süngerler aracılığıyla hastalığın yayılmasını engelliyor ve virüs bulaşan dokuları temizliyor. Geliştirilme aşamasında olan yöntem sayesinde koronavirüs olan dokularda hastalığın tekrar etmediği gözlemlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.06.2020 12:00 GÜNCELLEME 20.06.2020 12:21 TEKNOLOJİ
Koronaya karşı nano sünger tedavisi
Koronaya karşı nano sünger tedavisi

Koronavirüs salgını sonrası dünya genelinde aşı ve tedavi için bilim dünyasında seferberlik başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde İngiliz bilim insanları steroid bazlı bir ilacın ölüm riskini büyük oranda azalttığı yönünde bir araştırma ortaya çıkmıştı. Şimdi de Boston Üniversitesi’nden araştırmacılar nano süngerler ile koronavirüsün tedavi edilebileceğini açıkladı.

Koronavirüs tedavisi için geliştirilmekte olan yeni bir yöntem nano süngerleri kullanıyor ve bu nanosüngerler aracılığıyla hastalığın yayılmasını engellenerek, virüs bulaşan dokular temizleniyor. Geliştirilme aşamasında olan bu yöntem sayesinde koronavirüs olan dokularda hastalığın tekrar etmediği gözlemlendi.

Bilim adamları, bir insan saçının genişliğinden bin kat daha küçük olan mikroskobik süngerler geliştirdiler, koronavirüsü nötralize etmek için vücudun içinde kullanılabileceğini umuyorlar.

 

Araştırmacılar nano teknolojiyle üretilen süngerler sayesinde virüs bulaşan dokuların temizlenebildiği gözlemledi. Araştırma ekibinden Anna Honko, “gerçek olamayacak kadar iyi görünüyordu bu nedenle ilk etapta şüpheliydim. Ama laboratuvardaki ilk sonuçlar şaşırtıcı derecede gerçekti” şeklinde bir açıklama yaptı.

 

 

Virüsü sünger gibi temizliyor

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacı Liangfang Zhang, "nano süngerler" akciğer hücreleriyle veya makrofaj olarak bilinen bağışıklık membranlarıyla kaplı açıklamasını yaptı. 

Reuters'e konuşan Zhang, bu hücre zarları, virüslerin vücuttaki hücrelere ayrılmak için kullandığı yüzeylerinde aynı reseptör proteinlerine sahip olduğunu dile getirdi. Ayrıca test tüpü deneylerinde, nano süngerlerin virüsü çekmek ve etkisiz hale getirmek için başarılı bir şekilde tuzak görevi gördüğünü ekledi. 

Nano süngerlerin yalnızca akciğerler için değil tüm vücutta kullanılabileceğini belirtiyor. Biyolojik olarak parçalanabilen nano süngerler hangi virüse saldırırsa saldırsın sağlıklı hücreleri korumak için tasarlanıyor. 

Önümüzdeki aylarda hayvan deneyleri başlayacak nano sünger yöntemi için araştırmacılardan Zhang, "bu yöntem virüs mutasyona uğrasa bile hedeflediği hücreleri istila edeceği için hala işe yarar olacaktır" dedi. 

 

 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR