İngiltere nükleer füzyonla ilk plazmayı üretti

İngiltere'de bilim insanları Güneş'te sürekli meydana gelen nükleer füzyonu Dünya'da gerçekleştirmek için önemli bir deneye imza attı. Bilim insanları deneysel nükleer füzyon reaktörü sayesinde ilk plazmayı üretti.

ABONE OL
GİRİŞ 05.11.2020 09:25 GÜNCELLEME 05.11.2020 09:25 TEKNOLOJİ
İngiltere nükleer füzyonla ilk plazmayı üretti
İngiltere nükleer füzyonla ilk plazmayı üretti

Birleşik Krallık, nükleer füzyon yatırımlarında bu hafta önemli bir noktayı daha geride bıraktı. Geçtiğimiz günlerde bazı açıklamalar yapan İngiltereli bilim insanları, Oxfordshire şehrinde inşaa edilen yeni deneysel nükleer füzyon reaktörünün ilk kez ateşlendiğini ve ilk plazmanın başarıyla elde edildiğini duyurdu. Yedi yıllık uzun bir geliştirme sürecinin ardından tamamlanan reaktörün sorunsuz bir şekilde çalıştığı böylece nihayet doğrulanmış oldu.

 

MAST Upgrade ismiyle bilinen yeni deneysel reaktör, Birleşik Krallık devletine bağlı olan Atomik Enerji Kurumu (UK Atomic Energy Authority) tarafından geliştirildi. MAST Upgrade, 2000-2013 yılları arasında çalışan MAST reaktörünün geliştirilmiş versiyonu olarak tasarlandı. 50 milyon sterlinin üzerinde bir maliyetle hazırlanan reaktör artık nihayet tam kapasiteli füzyon deneylerine başlamak için hazır durumda.

Konuyla ilgli bazı açıklamalar yapan Birleşik Krallık Bilim Bakanı Amanda Solloway,"Birleşik Krallık'ın füzyon enerjisinde dünya lideri olmasını ve füzyonun bir temiz enerji kaynağı olarak sunduğu inanılmaz potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesini istiyoruz. MAST Upgrade'i ilk kez çalıştırmış olmamız milli füzyon deneyimiz için bir dönüm noktası oldu. 2040'ta ilk füzyon enerji santralini kurma hedefimize bir adım daha yaklaştık." ifadelerini kullandı.

 

Reaktör başarılı olursa sınırsız enerjiye sahip olabiliriz

Şu anda deneysel olarak geliştirilen ve daha aşması gereken çok fazla adımı bulunan nükleer füzyon reaktörü, bir gün istediğimiz gibi çalışabilecek düzeye gelirse; temiz, neredeyse sınırsız ve düşük karbon değerine sahip enerjiye ulaşmış olacağız. Tıpkı milyarlarca yıldır Güneş’imizin yaptığı gibi ya da evrendeki sayısız yıldızın yaptığı gibi bizler de hidrojen gibi hafif elementleri füzyonla birleştirerek daha ağır elementlere çevireceğiz. Bunun sonucunda ise çok yüksek oranda enerji çıkacak. Bu enerji ise elektrik enerjisine çevrilerek dünyadaki en önemli sorunları ortadan kaldırmak için kilit rol oynayacak.

YORUMLAR 5
  • Hatice 3 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji insana hep zarar verdi. Hiç bir TV kanalında TV izlemek beyne zarar veriyor diyeni duydunuz mu?
    Cevapla
  • Hasan Tahsin 3 yıl önce Şikayet Et
    Her yeni teknoloji insanlığa daha tehlikeli yük sunuyor.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu olsa olsa olsa masaldır. Atomu parçala enerji veriyor doğru tersinde yine enerji nasıl verecek. O kadar beleş var mı...
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Niye Güneş sana milyarlarca yıldır enerji veiryor. Olmaz demiyorsun güneşteki mantığın pratiğe dökülebilmesi mi seni şaşırtıyor? Fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmak ne güzel bir nimettir, bir anlayabilsen...
    Cevapla
  • Kalender 3 yıl önce Şikayet Et
    Oluyor kardeşim yorum yazmadan önce füzyon ve fisyon kavramlarını öğren
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR