NASA insanlı Ay görevini askıya aldı

NASA, Ay’a gitmek ve koloni kurmak için ilk adım olacak Artemis görevini askıya aldığını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.11.2021 14:39 GÜNCELLEME 10.11.2021 14:39 TEKNOLOJİ
NASA insanlı Ay görevini askıya aldı
NASA insanlı Ay görevini askıya aldı

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzun süredir Artemis görevi üzerinde çalışıyor. Projenin hedefleri arasında Ay‘a yerleşme ve koloni kurma gibi fikirler de bulunuyor. Bu program doğrultusunda Artemis 1, Artemis 2 ve Artemis 3 adı verilen üç ana görev belirlenmişti.

Geniş zamanlı projenin ilk adımı olan Artemis-1’in tarihi Geçtiğimiz haftalarda 2022’nin Şubat ayı olarak belirlenmişti. Birinci ve ikinci adımların başarıyla tamamlanması halinde 2024’te Artemis-3‘ünyapılması bekleniyordu. Ancak bu ikinci ve üçüncü görevin tarihi ertelendi.

Hiç kuşku yok ki Artemis-3, insanlık tarihi için de önemli bir adım. Projenin bu adımıyla ilk kez bir kadın astronot Ay’a ayak basmış olacak. Ancak görünen o ki bu görev bir yıl daha ertelendi. NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu gecikme için Blue Origin’in kendileri aleyhine açtığı davayı sorumlu tuttu.

Blue Origin, İnsan İniş Sistemi (HLS) sözleşmesi nedeniyle NASA’ya karşı bir dava açmıştı. Geçtiğimiz hafta yargıç tarafından reddedilmişti. Dava sürecinde NASA ile SpaceX arasındaki iletişim aksamalarının da gecikmede etken rol oynadığı belirtiliyor. Birçok kişiye göre ertelemenin nedenleri bununla da sınırlı değil.Bilindiği üzere NASA ilk olarak Artemis-3 için 2028’i hedefliyordu.

Ancak 2017’de dönemin başkanı Donald Trump, görevi 4 yıl öne çekmişti. Nelson, bu tarihteki bir uçuşun teknik fizibiliteye dayanmadığını, bunun için fon gerektiğini belirtmişti. Senato Bütçe Komitesi, NASA’nın HLS programı için yalnızca 100 milyon dolar ayırmıştı. Gecikmenin bu olaydaki belirsizliklerden de kaynaklanabileceği düşünülüyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR