Bilim insanları açıkladı: Ay’da tarım başlıyor

NASA’da görev yapan araştırmacılar gelecekte Ay’da tarım yapmak için karbondioksitin kullanılacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.11.2021 11:26 GÜNCELLEME 19.11.2021 11:26 TEKNOLOJİ
Bilim insanları açıkladı: Ay’da tarım başlıyor
Bilim insanları açıkladı: Ay’da tarım başlıyor

NASA yakın bir gelecekte Ay’a insanlı görevlerine yeniden başlayacak. Artemis görevi olarak adlandırılan bu misyonda NASA, SpaceX, Avrupa Uzay Ajansı ve Japonya Uzay Ajansı yer alacak.

Yeni bilimsel araştırma, Ay'da donmuş halde bol miktarda karbondioksit olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, gelecekte Ay'da tarım yapmanın yolunun bu karbondioksitten geçtiğini söylüyor.

KARBONDİOKSİT KESİNLİKLE GEREKLİ

Bilim insanları, Ay da dahil olmak üzere Güneş Sistemi'ndeki birçok cismin atmosfere sahip olmadığını ve yeterli miktarda Güneş ışığı almadığını vurguluyor. Bu da karbondioksit gibi gazların sert yüzeylerde birikip donabileceği anlamına geliyor.

ABD'nin Arizona Üniversitesi'nden bilim insanları, bunu doğrulamak için NASA'nın Ay yörüngesindeki Lunar Reconnaissance Orbiter uzay aracının 11 yıllık sıcaklık verilerini analiz etti.

Veriler Ay'daki sıcaklığın geceleri -183 dereceye kadar düşebildiğini gösterdi. Karbondioksitin ise -78 derecede donduğu biliniyor.

Veriler ışığında Ay'ın sıcaklık haritasını çıkaran araştırmacılar, Güney Kutbu'nun çevresinde, toplam 204 kilometrekarelik bir alanda karbondioksit içerek soğuk tuzakların bulunduğu sonucuna vardı.

AY'DA KALICI ÜS İÇİN TARIM ÖNEMLİ

NASA'nın Artemis projesi kapsamında ilk yapmak istediği şey Ay'ın Güney Kutbu'na inmek olacak. NASA, Artemis'i uzun vadede Ay'da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars'a insan göndermek için bir adım olarak görüyor.

Bilim insanları karbondioksitin, bitkilerin büyümesi için gaza ihtiyaç duyan seralarda kullanılabileceğini ifade ediyor. Bu da Ay'daki üssün varlığını koruyabilmesi için tarım yapılabileceğini gösteriyor.

Karbondioksitin yakıt olarak kullanılması da gelecekte Ay'da kurulacak üslerin enerji ve gıda ihtiyacı için Dünya'ya bağımlılığını büyük ölçüde azaltabilir.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 3
  • Ben de haklıyım 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar masrafı yeni gezegenlerde yerleşim alanları oluşturmak için değil de dünyamızı güzelleştirmek ve temiz tutmak için yaparsanız daha mantıklı olur. Zaten Asya'nın bir bölümü ve Afrika dışında dünyada önü alınmaz bir nüfus artışı yok. Bu dünya bize yeter. Elimizdekinin değerini bilelim.
    Cevapla
  • bir garip vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    keşke başta yahudiler olmak üzere bütün kafirler gitse de aya, dünya da huzur içinde yaşasa Müslümanlar.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    hiç boşuna uğraşmasın insanlar. Allah c.c. bir çok ayette yer ve gökler tabiri kullanıyor. Yer tekil ama hep gökler çoğuldur. Yer kesinlikle Dünya dır burdan başka hayat yaşam yeri yoktur. ne yapsa boştur insan. su da oksijende dünyada....
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR