Türk üssüne yolculuk başladı! Türkiye'nin adını dünyaya duyuracaklar

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, 22 saat uçak yolculuğu, 3 aktarma, 33 saat bekleme süresinin ardından modern dünyanın son, Antarktika'nın ise ilk noktası olma özelliği taşıyan Şili'nin Puerto Williams şehrine ulaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.01.2022 17:18 GÜNCELLEME 27.01.2022 17:22 TEKNOLOJİ
Türk üssüne yolculuk başladı! Türkiye'nin adını dünyaya duyuracaklar
Türk üssüne yolculuk başladı! Türkiye'nin adını dünyaya duyuracaklar

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülen Antarktika çalışmaları kapsamında, yeni projeler ve yeni sefer katılımcıları ile gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, Şili'nin Puerto Williams şehrine ulaştı.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibinin Antarktika yolculuğu, 21 Ocak'ta İstanbul Havalimanı'ndan Madrid aktarmalı Şili'nin Santiago şehrine gerçekleştirilen ilk uçuşla başladı.

22 SAAT UÇUP 33 SAAT BEKLEDİLER

Ekip, 22 saat uçak yolculuğu, 3 aktarma, 33 saat bekleme süresinin ardından daha önce kıtaya ulaştırılan 2 ton ekipmana ek olarak yanlarında ve ağırlığı 750 kilogram olan kişisel donanımlar ve araştırma ekipmanları ile Puerto Williams'a ulaştı.

7 GÜN KARANTİNADA KALACAKLAR

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibinin, yolculuklarının 3. gününün sonunda, Puerto Williams'da 7 günlük bir karantina sürecinden sonra uçakla King George Adası'na ve sonrasın bir haftalık gemi yolculuğu ile Antarktika'daki Türk Araştırma Kampı'nın bulunduğu Horseshoe Adası’na ulaşması bekleniyor.

MODERN DÜNYANIN SONU

Ekibin ağaçları, çimleri, arabaları son kez göreceği yer olan Şili'nin Puerto Williams şehri, Şili üzerinden Antarktika'ya geçişte modern dünyanın son, Antarktika'nın ise ilk noktası olma özelliği taşıyor. Dünyanın en güney yerleşim yeri olan şehir, "Fin del Mundo", yani dünyanın sonu, olarak da adlandırılıyor.

EKİP, 14 PROJE KAPSAMINDA DETAYLI ARAŞTIRMA YAPACAK

Ekip, Antarktika'da fiziki bilimler, yer bilimleri ve canlı bilimleri gibi farklı ana alanlardaki 14 proje kapsamında jeolojik gözlemler, LiDAR, GPR ve ortofoto ile buzul gözlemleri, Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) ile deniz seviyesi/buzul değişiminin izlenmesi, kıyı çizgisinin belirlenmesi ve hassas konum verilerinin test edilmesi, astronomi, zooplankton ve omurgasızlar olmak üzere deniz canlıları, bakteriler ve biyoçeşitlilik üzerine detaylı araştırmalar yapacak.

Kıtada Türkiye'ye ait ve geçen yıllarda kurulan 3 GNSS istasyonu ile bir meteorolojik gözlem istasyonunun verileri alınıp bakım işlemleri gerçekleştirilecek. Ekip 2019 yılında Horseshoe Adası'nda kurulan Türk Geçici Bilim Kampı'nı da kullanarak bilimsel çalışmalarını sürdürecek. Seferde bilim insanları, milli teknoloji ürünlerini de denenme fırsatı bulacak.

BAŞTA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ OLMAK ÜZERE BİRÇOK ALANDA ARAŞTIRMA YAPILACAK

Türkiye'nin kutuplarda sürdürmekte olduğu araştırmaları başta iklim değişikliği olmak üzere uzaydan okyanusa, topraktan atmosfere kadar birçok farklı bilimsel alanda gerçekleştiriliyor ve gezegenimizin dünü, bugünü ve yarını araştırılıyor.

2017 yılından itibaren devam eden seferler sonucunda 86'nın üzerinde güncel bilimsel yayın, 10'un üzerinde tez ve kitap çalışması, her yıl düzenlenen çalıştay ve şenliklerle yüzlerce farklı etkinlik de gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Antarktika Antlaşması Sistemi'nde danışman ülke statüsü kazanabilmesi amacıyla her yıl düzenli olarak bilim seferlerinin gerçekleştirilmesi ve bilimsel araştırmaların uluslararası dergilerde yayınlanarak dünya literatürüne katkı sağlanması büyük önem arz ediyor. Araştırmacılar bu doğrultuda yapacakları çalışmalar ile Türkiye'nin uluslararası görünürlüğüne de katkıda bulunacak.

Antarktika'ya ulaştığında dış dünyayla bağlantıları neredeyse tamamen kopacak olan ekip, kıtaya doğru yol alırken TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nde bulunan kara destek ekibi 7/24 ekibi yakından takip ederek, uydu görüntüleri, hava durumu, acil yardımlar gibi çeşitli konularda koordinasyon ve destek sağlayacak.

Anadolu Ajansı da yapacağı yayınlarla sefer ekibinin çalışmalarını ve bu serüvenini aktaracak.

BÜYÜKELÇİ GÜLCAN AKOĞUZ, EKİBİ SANTİAGO'DA KARŞILADI

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibini Şili'nin Santiago şehrinde, Comodoro Arturo Merino Benitez havalimanında karşıladı.

Ekip ile bir süre sohbet eden ve sefer hakkında bilgi alan Akoğuz, daha sonra ekiple hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Hakan Tiryakioğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence buralara gitmemiz çok önemli tüm dünyaya söylenen bir yalan var emperyalistler tarafından söylenen araştırmalar ülke çıkarına hizmet için insanlık için saklanan sırların ortaya çıkması için iyi bir iş bence ama ne derecede buna gücümüz yeter bilemem
    Cevapla
  • Tarafsız 2 yıl önce Şikayet Et
    ne dir o saklana sırlar yoksa dünyanın düz olduğu sırrı mı?
    Cevapla
  • saim 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeterki gezme olsun :)))
    Cevapla
  • hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    yavrum sizinkiler heykel derdinde bilim sizin neyinize haydin isine
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Sende çekemeyenlerdensin anlaşılan. Sen gezen İmamoğlu'na bak.
    Cevapla
  • Turasalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya şu dalgayı bırakın olayı bir araştır anla ne kadar öndemli bir iş için oradalar. Espri ya da dalga geçtiğin için pişman olursun. İnsanların vebalini de alma.
    Cevapla
  • emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Gözlerim yaşardı.Büyük gurur duydum.Artık bizde varız.Genç akademisyenlere başarılar dilerim.
    Cevapla
  • demir 2 yıl önce Şikayet Et
    Acaba neyi araştıracaklar çok merak ediyorum. Bunlar ancak tatil yaparlar orada başka sıfır
    Cevapla
  • hamza 2 yıl önce Şikayet Et
    tabi heykel olsa gözlerin yaşırır ama işte bilimsel araştırma tabi sizi böyle şeyler kesmez heykelden başka sahi açsan bolu belediyen heykel yapmış kesip yersin artık..
    Cevapla
  • Osmanoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunca yıl hiçbir projeyi kabul etmeyen TÜBİTAK, Devlet adına bilim insanı gönderiyor yoruma bak. Fettöşmüsün la sen??
    Cevapla
  • Muhammed İkbal 2 yıl önce Şikayet Et
    TRT belgesellerinde yapılan tüm çalışmalar yayınlanıyor. Ne tür çalışmalar yaptıklarını görsen ağzın açık kalır. Bir parça kendi insanınıza güvenin. Ben ordaa görev yapan tüm Bilim İnsanlarımızla gurur duyuyorum . Bu bilimsel çalışmaya sınırsız destek olan ve her aşamayı birebir takip eden Sayın Cumhurbaşkanımıza da hayranlığım kat be kat artıyor .
    Cevapla
  • tatil 2 yıl önce Şikayet Et
    tatil için ne güzel bi yer krdşm -38 derecede şezlonga yatacaksın şöyle :) hayallerimizi yaşıyorlar :)
    Cevapla
  • Murat.. 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde bir çok kurumun uçağı var. Bilim adamlarımızı yollarda perişan etmektense doğrudan o havaalanına bıraksalar daha şık olmaz mı? Bilim adamı görevlendirip yollarda zaman kaybettirmesek keşke..
    Cevapla
  • Antonio Horta-Osorio 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir hafta covit 19 antartik izolosyon a tabi ondan sonra alt alta yan yana ust üste gel keyfim gel. Hepsi akp li ustat lardan eminim. Yanlarına kuru ekmek de aldılarmıki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR