Çin 2030 yılında Neptün'e nükleer enerji ile çalışan uzay aracı göndermeyi hedefliyor

Çin'deki bir grup bilim adamı nükleer enerji ile çalışan uzay aracı tasarımı sunarak 2030 yılına kadar Neptün'e bir uzay aracının gönderilebileceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2022 17:06 GÜNCELLEME 30.06.2022 17:06 TEKNOLOJİ
Çin 2030 yılında Neptün'e nükleer enerji ile çalışan uzay aracı göndermeyi hedefliyor
Çin 2030 yılında Neptün'e nükleer enerji ile çalışan uzay aracı göndermeyi hedefliyor

Çin'deki bir grup bilim adamı 2030 yılında güneş sistemimizin en dışındaki gezegen olan Neptün'ün yörüngesine nükleer fisyonla çalışan bir uzay aracı göndermeyi teklif etti.

Gökbilimciler henüz Uranüs ve Neptün'ü detaylı bir şekilde inceleyemedi. Şimdiye kadar toplanan en iyi veriler, 1986 ve 1989'da NASA'nın Voyager 2'sinden geldi.

Türkçe mesaj taşıyan ve yakında kapatılacak Voyager uzay araçlarının çektiği 16 fotoğrafTürkçe mesaj taşıyan ve yakında kapatılacak Voyager uzay araçlarının çektiği 16 fotoğraf

Çinli bilim adamları Neptün'ün yörüngesine nükleer enerji ile çalışan bir uzay aracı fırlatmanın mümkün olabileceğini söyledi. Ancak Neptün'e uzay aracı göründüğü kadar kolay değil.

Neptün, güneş sisteminin en ucunda yer alıyor. Bu nedenle oldukça fazla soğuk ve karanlık. Güneş'ten uzağa uçan uzay araçları güneş enerjisinden yararlanamıyor. Ayrıca sabit yörüngelerini korumaya yarayan aletlerin donmasını önlemek için başka enerji kaynaklarına da ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle güneşten uzağa gönderilen uzay araçları, Plütonyum-238 gibi izotopların radyoaktif bozunmasından kaynaklanan ısıyı elektriğe dönüştürerek çalışırlar.

Çinli bilim adamları, Neptün projesi için nükleer fisyon reaktörü tarafından desteklenen 3 bin tonluk uzay aracı tasarımını öngörüyor. Bu uzay aracı dört küçük uydu taşıyacak; İkisi Neptün'ün atmosferini incelemek için diğer ikisi de en büyük ayı Triton'u araştırmak için. Bilim adamları, böyle bir uzay aracını fırlatmak için en iyi zamanın 2030 olacağını tahmin ediyor. Buz devlerini incelemek, gökbilimcilere Güneş Sistemi'nin 4,5 milyar yıl boyunca nasıl oluştuğunu ve geliştiğini daha iyi anlamalarını sağlayacak.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping daha önce "Geniş evreni keşfetmek, uzay endüstrisini geliştirmek ve Çin'i bir uzay gücüne dönüştürmek ebedi hayalimizdir" demişti. Bu kapsamda Çin uzay yatırımlarını artırmış durumda.

KAYNAK : The Register
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR