iOS 16'ya kullanıcıların casus yazılımlardan korunması için 'Kilitleme Modu' eklenecek

Pegasus ve Hermit casus yazılımlarının Android ve iOS kullanıcılarının tüm verilerine ulaşabildiğinin ortaya çıkması üzerine Apple bu sonbaharda yayınlayacağı iOS 16 için 'Kilitleme Modu' özelliğini ekleme kararı aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 07.07.2022 11:25 GÜNCELLEME 07.07.2022 11:25 TEKNOLOJİ
iOS 16'ya kullanıcıların casus yazılımlardan korunması için 'Kilitleme Modu' eklenecek
iOS 16'ya kullanıcıların casus yazılımlardan korunması için 'Kilitleme Modu' eklenecek

NSO Group isimli güvenlik şirketinin, yıllardır gazetecilerden, hükümet yetkililerinden ve insan hakları aktivistlerinden önde gelen kişileri izlemek için Pegasus adlı casus yazılımını pazarladığının ortaya çıkmasının etkileri hâlâ devam ediyor.

Pegasus adlı casus yazılımının ardından Google geçtiğimiz günlerde Hermit adı verilen yeni bir casus yazılımın tespit edildiğini açıklayarak başka bir skandalı ortaya çıkararak casus yazılımlar için önlemlerin artırılması gerektiğini bir kez daha göstermişti.

Google uyardı! Android ve iOS'u etkileyen Hermit virüsü için ISS'ler kullanılıyorGoogle uyardı! Android ve iOS'u etkileyen Hermit virüsü için ISS'ler kullanılıyor

Casus yazılımlar için ilk büyük önlem Apple'dan geldi. 'Kilitleme Modu' verilen bir özellik bu sonbaharda şirketin tüm iPhone'larında, iPad'lerinde ve Mac'lerinde iOS 16 ile sunulacak.

APPLE 'KİLİTLEME MODU'NU TÜM KULLANICILARA AÇACAK AMA HERKESİN KULLANMASINI ÖNERMİYOR

Kilitleme modu bir casus yazılımın çalışması için gereken tüm özelliklerini devre dışı bırakarak kullanıcıların güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Kilitleme Modu, piyasaya sürüldüğünde, cihaz ayarlarında tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir olacak ancak Apple, gazeteci ve politikacılar gibi "paralı casus yazılım saldırıları" altındaki risk grubu içeresinde olan kullanıcılara bu özelliğin etkinleştirilmesini öneriyor. 

Kilitleme Modu aşağıdaki korumaları içerecek:

  • Mesajlar: Resimler dışındaki çoğu mesaj eki engellencek. Bağlantı önizlemeleri gibi bazı özellikler devre dışı bırakılacak.
  • Web'de gezinme: JavaScript gibi belirli karmaşık web teknolojileri, kullanıcı güvenilir bir siteye eklemediği sürece tüm  siteler için devre dışı bırakılacak.
  • Aramalar: FaceTime aramaları dahil gelen davetler engellenecek.
  • iPhone kilitlendiğinde bir bilgisayar veya aksesuarla olan kablolu bağlantılar engellenecek.

Apple'ın güvenlik mühendisliği ve mimarisi başkanı Ivan Krstić, Kilitleme modu ile ilgili "Kullanıcıların büyük çoğunluğu hiçbir zaman yüksek düzeyde hedefli siber saldırıların kurbanı olmayacak olsa da, az sayıda kullanıcıyı korumak için yorulmadan çalışacağız" dedi.

Apple Pegasus ve Hermis casus yazılımları için çoktan güncelleme yayınlayarak yazılımların çalışmasını engelledi. Ayrıca Apple şu anda İsrailli casus yazılım firması NSO Group'u, Pegasus casus yazılımıyla 150 farklı ülkedeki insanları hedef almakla suçlayarak dava açtı.

KAYNAK : Haber7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • temel 1 yıl önce Şikayet Et
    zaten kendisi casuz ortaya cikti mi bir sey buluyorlar sucu atiyorlar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR