Çin kuraklıkla mücadelede çözümü 'Bulut Tohumlama'da buldu

Çin, dünya geneli artan sıcaklıklara karşı yeni bir yöntemi ülke genelinde yaygınlaştırmaya hazırlanıyor. 'Bulut tohumlama' olarak adlandırılan bir teknik ile ülke genelinde yağışların artması hedefleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.08.2022 18:04 GÜNCELLEME 18.08.2022 18:04 TEKNOLOJİ
Çin kuraklıkla mücadelede çözümü 'Bulut Tohumlama'da buldu
Çin kuraklıkla mücadelede çözümü 'Bulut Tohumlama'da buldu

Çin'de dünya genelinde görülen ekstrem hava sıcaklıklarından olumsuz etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. 1,5 milyardan fazla nüfusa sahip olan ülkede aşırı sıcaklıklara karşı özellikle klima kullanımının artması elektrik kesintilerinin çok sık yaşanmasına sebep oluyor. 

Enerji sorununun yanında aşırı sıcaklıkların neden olduğu başla bir sorun ise kuraklık İki aydan fazla bir süredir etkisini sürdüren sıcak hava dalgası Çin'in tarım endüstrisine de büyük zarar veriyor. Bu durum ayrıca ülkedeki hayvancılığı da olumsuz etkiliyor.

Aşırı sıcakların ülkeye verdiği başka bir zarar ise barajların doluluk oranın düşmesi oldu. Özellikle Çin'in güneybatısında yer alan fabrika ve evler hidroelektrik santrallerinden üretilen enerjiye bağımlı. Bu bölgede baraj doluluk oranlarının düşmesiyle elektrik kesintilerinin artması halkın yoğun tepkisine neden oldu.

ÇİN 1961 YILINDAN BU YANA İLK KEZ UZUN SÜRE SICAK HAVA DALGASINA MARUZ KALDI

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, Çin'deki sıcak hava dalgasının 64 gün boyunca devam ettiğini duyurdu. Bu ülkede 1961'den bu yana görün en uzun süren sıcak hava dalgası oldu. Tahminlere göre, Çin'in güneybatısında önemli bir sanayi bölgesi olan Sichuan bölgesinde ve orta Çin'in büyük bir bölümünde yüksek sıcaklıklar 26 Ağustos'a kadar devam edecek.

Çin merkezli Sichuan Daily gazetesinin haberine göre, elektrik kullanımını kısmak için yapılan resmi bir çağrıda, devlet dairelerinden klimaları 26C'den düşük olmayacak şekilde ayarlamaları ve asansör yerine merdivenleri kullanmaları istendi. Ayrıca aynı çağrıda hava karardıktan sonra halka açık çeşmelerin kapatılacağı, ışık gösterileri ve ticari faaliyetlere ara verileceği belirtildi.

Elektrik kesintileri ayrıca Sichuan eyaletine bağlı Chongqing şehrindeki birkaç şirketi üretimi azaltmaya sevk etti.

ÇİN KURAKLIKLA MÜCADELE ETMEYE ÇALIŞIYOR

Çin'in başbakan yardımcısı Han Zheng, Çarşamba günü Çin Devlet Şebeke Kurumu'nu ziyaret etti. Daha sonra da devlet haber ajansına yaptığı açıklamada bölge sakinleri ve kilit endüstriler için güç kaynağı sağlamak ve elektrik kesintilerini önlemek amacıyla daha fazla çaba gösterileceğinin sözünü verdi.

Sichuan eyaletinde elektriğin yaklaşık yüzde 80'ini hidroelektrik ile üretiliyor. Ancak Yangtze Nehri'nde azalan su miktarı ve 40 dereceyi geçen sıcaklıklar sonucu artan klima kullanımı bölgeye büyük bir zarar verdi. Devlet haber ajansı Xinhua'ya göre, Sichuan'da ortalama yağış önceki yıllara göre yüzde 51 daha az.

Çin Su Kaynakları Bakanlığı bir raporda, Yangtze Nehri havzasındaki kuraklığın, kırsal kesimdeki insanlar ve çiftlik hayvanları için içme suyunun yanı sıra mahsullerin büyümesini de “olumsuz etkilediğini” söyledi.

Aşağıdaki resimde Çin'in güneybatısındaki Chongqing iline bağlı Luoping köyünün sakinleri bir su dağıtım noktasında evlerine su götürmeye çalışıyor

Kuraklıktan etkilenen bölgelere suyun yoğun olduğu bölgelerden geçici su transferi yapma planlar arasında bulunuyor.

Maliye Bakanlığı'nın bu hafta yaptığı açıklamada, ise kuraklığın vurduğu bölgelerden bazı hayvanların geçici olarak başka yerlere taşındığı ve 300 milyon yuan (44 milyon dolar) afet yardımı sözü verildi.

ÇİN ÇÖZÜMÜ BULUT TOHUMLAMADA ARIYOR

Çin uzun süre devam edecek sıcaklar için çözümü bulut tohumlama teknolojisinde buldu. Bulut tohumlama, bulutlardan düşen yağış miktarı veya türünü değiştirmek için havaya çeşitli maddeler yayarak bulut içindeki mikrofiziksel süreçleri değiştirme ve kasıtlı bir hava durumu değiştirme girişimidir.

Bulut tohumlamada asıl amaç yağış miktarını artırmaktır ancak bazen havaalanlarında sisi dağıtmak için de kullanılabiliyor.

Çarşamba günü, Çin'in Hubei eyaletinde, gümüş iyodür taşıyan roketler bulutlara doğru fırlatılarak havada patlatıldı. Yukarıdaki fotoğrafta Hubei eyaletine bağlı Yichang'ın Zigui ilçesinde kuraklık önleme önlemlerinin bir parçası olarak bulut tohumlama operasyonunu yürüten görevliler görülüyor.

Bulut tohumlama için Çin'de ayrıca insansız hava araçlarından yararlanıyor. Devlet haber ajansı Xinhua'nun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada "Karmaşık hava koşullarında hava modifikasyonu görevlerini yürütmek amacıyla Çin, yapay yağış için büyük Ganlin -1'i konuşlandırıyor" açıklamasına yer verildi.

Çin, Yangtze Nehri'nin yakınındaki diğer bölgelerde de "bulut tohumlama" programları başlattı. Ancak bulut örtüsü çok ince olduğu için bazı kurak alanlarda başarı sağlanamadı.

KAYNAK : Haber7, The Guardıan
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 50 TÜMÜ
  • ay yıldız 1 yıl önce Şikayet Et
    güneşi kızdırmayın bir kızarsa telef eder hepinizi zavallı insanoğlu görülmeyen virüslere çare bulamıyorsun güneşi engellemeye çalışıyorsun bakalım teknolojin elinden alınınca ne yapacaksın.
    Cevapla
  • mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    uygur türklerinin ahıdır.......
    Cevapla
  • Abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    bi müdahale etmediğiniz gökyüzü kalmıştı onu da bozun tam olsun. zaten bu iklim değişikliğinin sebebi havayı kirleten, iklimleri binlerce kontrolsüz fabrika ile bozan siz çinliler. Havaya bu tip müdahale nükleer radyasyondan farksız bütün dünyanın iklimini daha da bozacak.
    Cevapla
  • Halil 1 yıl önce Şikayet Et
    Yav he he
    Cevapla
  • @7@ 1 yıl önce Şikayet Et
    doğaya dokunursan felaketine de hazırlan malısın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR