Hubble Uzay Teleskobu galaksileri koruyan kalkan tespit etti

Bilim insanlarının uzun süredir ispatlamaya çalıştığı koruyucu kalkanın varlığı Hubble Uzay Teleskobu ile ilk kez kanıtlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2022 17:40 GÜNCELLEME 29.09.2022 17:42 TEKNOLOJİ
Hubble Uzay Teleskobu galaksileri koruyan kalkan tespit etti
Hubble Uzay Teleskobu galaksileri koruyan kalkan tespit etti

Nature dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar Hubble Uzay Teleskobu'ndan elde verileri analiz ederek bir cüce galaksi etrafında koruyucu kalkan olduğunu tespit etti.

Maryland Üniversitesi Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden yardımcı araştırmacı Andrew Fox, “Galaksiler kendilerini diğer galaksilere karşı savunma kalkanı görevi gören gazlı kozalarla kaplı” açıklamasında bulundu.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'ndan ve Uzak Ultraviyole Spektroskopik Gezgini (FUSE) adlı emekli bir uydudan elde edilen verilerin yardımıyla, gökbilimciler Macellan sistemi'nin, koruyucu bir kalkan çevrili olduğu sonucuna ulaştı.

Bilim insanları, çarpışmalar sırasında galaksi içindeki gezegenlerin güvende durmasının nedenini koruyucu bir kalkanla açıklıyordu ancak bu teori şimdiye kadar kanıtlanamamıştı. Yeni araştırmaya göre nihayet galaksilerin etrafında geniş ve kozmik bir tampon olduğu kanıtlandı. Tamamen gazdan oluşan bu kozmik tampon darbeleri emebiliyor. 

Ekip, sonuçları haritalayarak, Büyük Macellan Bulutu'nun merkezinden uzaklaştıkça gaz miktarının azaldığını da keşfetti. Colorado Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Dhanesh Krishnarao, “Bu gerçekten orada olduğunun mükemmel bir anlatım imzası. Gerçekten galaksiyi koza haline getiriyor ve koruyor" dedi.

İnce bir gaz örtüsünün  bir galaksiyi yıkımdan nasıl koruduğu sorusunu Krishnarao, "Galaksiye girmeye çalışan herhangi bir şeyin önce bu malzemeden geçmesi gerekir, böylece bu etkinin bir kısmını emebiliyor" sözleriyle açıkladı. 

Hubble Uzay Teleskobu, NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) arasındaki uluslararası işbirliği sonucunda geliştirildi. Teleskop 1990 yılından bu yana hizmet vermeye devam ediyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 3
  • Osman hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    geçen yılki star trek discovery nin 4 sezonunda bu konu işlenmişti
    Cevapla
  • Yorgun Yorumcu 1 yıl önce Şikayet Et
    en küçük zerreden en büyüğüne kadar hepsi Allahın belirlediģi belli bir zaman ve belli bir menzil sınırlarından dışarı çıkamaz, bu yaratma gücünü gördüğü halde Allaha ve onun resulune inanmayanların vay haline.
    Cevapla
  • bilo 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah bu düzeni kuran rabbusemavat ve arza şükürler olsun gormezmisiniz hersey mucize basibosluk yok
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR